GDF Suez ve International, Türkiye'de güçlerini birleştiriyor

Bazı bölgelerde güçbirliği yapma kararı alan enerji devlerinin seçtikleri varlıklar arasında Türkiye'deki iştirakleri de bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Enerji şirketleri İngiliz International Power ve Fransız GDF Suez, Avrupa dışındakiler ve Türkiye ile İngiltere'deki bazı varlıklarını birleştirme kararı aldı.

Basında yer alan haberlere göre işlem koşullarıyla ilgili görüşmeler devam ederken, tarafların anlaşmaya yapacakları katkıların miktarı belirlenmeye çalışılıyor.

International Power hissedarları tarafından onaylanması gereken anlaşmanın hayata geçmesi halinde GDF, genişleyen International Power şirketinin en büyük hissedarı haline gelecek.

Haberlere göre GDF Suez, International Power'a 6,4 milyar sterlin nakit, hissedarlara ise ekstra para teklif etmeyi planlıyor.

İki firma da sene başında bazı işlerini birleştirmek için görüşmeleri durdurduğunu açıklamıştı.

GDF Suez

International Power, Fransızların teklifini kabul ederse GDF Suez, 73 milyar sterlinlik (83 milyar euro) satış ve 200 bin kişilik istihdam rakamlarıyla dünyanın önemli enerji üreticilerinden biri olacak.

2009 Mali yılında GDF-Suez Energy International'ın net geliri 647,8 milyon euro, GDF Group'un net geliriyse 9,32 milyar euroydu.

GDF Suez, 200.000 çalışanıyla sektöründe ciro ve pazar payı bakımından dünyanın en büyük şirketlerinden biri. Firma çalışanlarının 140.000'i enerji sektöründe, 60.000'iyse çevre konusunda çalışıyor.

GDF Suez, geçen yıl yapılan özelleştirme ihalesinde Türkiye’nin 3’üncü büyük gaz dağıtım şirketi İzmit Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret A.Ş’nin (İZGAZ) yüzde 90 hissesini, 232 milyon dolara kazanmıştı. GDF Suez'in özelleştirme süreci devam eden İstanbul doğalgaz dağıtım şirketi İGDAŞ'ın özelleştirme sürecini de yakından takip ettiği biliniyor.

International Power

International Power 21 ülkede 32 bin megavat kurulu güce sahip firmanın, Türkiye'de de Trakya'daki 458 megavatlık Unimar doğalgaz çevrim santralında yüzde 33 ortaklığı var.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir