Geely, Volvo Cars'ı satın aldı

Çinli otomotiv üreticisi Geely, ABD'li otomotiv üreticisi Ford'dan Volvo Cars'ı 1,8 milyar dolara satın aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

STOCKHOLM - Volvo sözcüsü Per-Ake Froberg, Çin'in en büyük özel sektör otomobil şirketi Geely'nin Volvo Cars'ı satın alma anlaşmasına, Geely ve Ford'un İsveç'in Göteborg kentinde imza attığını açıkladı.

Çin Endüstri ve Enformasyon Teknolojisi Bakanı Li Yizhong ve İsveç Yatırım ve Enerji Bakanı Maud Olofsson'un hazır bulunduğu törende, anlaşmayı, Geely Başkanı Li Shufu ve Ford Finans Direktörü Lewis Booth imzaladı.

Geely'nin yaklaşık iki yıldır İsveçli şirketi satın alma görüşmeleri anlaşmayla sonuçlanırken, bu, Çinli bir şirketin en büyük deniz aşırı otomotiv şirketi satın alması olarak kayıtlara geçti.

Geely şirketinden yapılan açıklamada, şirketin, anlaşmayı tamamlamak için gerekli bütün finansmanı sağladığı belirtildi.

"Bugün Geely'nin tarihinde bir dönüm noktasını temsil ediyor" diyen Geely Başkanı Li Shufu, Volvo Cars'ın, yönetim ekibi İsveç'te olmak üzere ayrı bir şirket olarak kalacağını ifade etti.

Volvo'nun İsveç ve Belçika'daki tesislerinin çalışmaya devam etmesini amaçladıklarını belirten Li, aynı zamanda Pekin'de, Çinli müşteriler için 300 bin adet Volvo marka araç üretecek bir fabrika kurmayı planladıklarını kaydetti.

Li, "Dünyadaki en büyük otomotiv pazarı olan Çin, Volvo'nun ikinci piyasası olacak. Volvo, hızlı büyüyen Çin pazarındaki fırsatlardan istifade ederek, dünyanın önde gelen markası olarak benzersiz bir konuma kavuşacak" dedi.

Taraflar arasındaki anlaşmanın, bu yıl üçüncü çeyrekte tamamlanması beklenirken, satın alma işleminin 200 milyon dolarlık kısmı hisse ve kalanı nakit olacak. Anlaşma, mülkiyet hakları, Volvo Cars, Geely ve Ford arasında araştırma ve geliştirme düzenlemelerini de kapsıyor.

Ford Finans Direktörü Booth, "İyi bir iş için adil bir fiyat olduğunu düşünüyoruz ve evet Geely ile anlaşmaya vardığımız için mutluyuz. Geely'nin yönetiminde Volvo'nun, kendi işini sürdürebileceğine ve kar etmeye başlayacağına inanıyoruz" diye konuştu.

Ford, 1927 yılında kurulan Volvo Cars'ı, 1999 yılında 6,5 milyar dolara satın almıştı. Kaynaklarını Ford, Lincoln ve Mercury markalarına yöneltmek isteyen Ford, Volvo Cars'ı 2008 yılının sonundan bu yana satmaya çalışıyordu.

ABD'li şirket 2008 yılında Jaguar ve Land Rover markalarını Hintli Tata Motors'a 1,7 milyar dolara satmıştı.

Satışlarını artırmaya çalışan Volvo, 2005 yılından bu yana kar edemiyor. Geely'nin bu yıl toplam satışlarını 400 bine çıkarması bekleniyor.

Volvo, 16 bini İsveç'te olmak üzere toplam 22 bin kişiye istihdam sağlıyor.

Çin'de geçen yıl araç satışları önceki yıla göre yüzde 46 artışla 13,6 milyon adete ulaşmış ve Çin böylece 2009'da ABD'yi geçerek dünyanın en büyük otomotiv pazarı unvanını ele geçirmişti.