Gelin şu vize ayıbını kaldıralım

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Londra'da yaptıoğı konuşmada, "Türk iş dünyasına, kademisyenlerine, sanatçılarına ve gazetecilerine Avrupa'nın uygulamış olduğu vize ayıbını gelin kaldıralım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
LONDRA - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Türk iş dünyasına, akademisyenlerine, sanatçılarına ve gazetecilerine Avrupa'nın uygulamış olduğu vize ayıbını gelin kaldıralım" dedi.
Türkiye ile İngiltere arasında "Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi (JETCO)" toplantısının 4'üncüsü İngiltere'nin başkenti Londra'da yapıldı.
Londra'nın tarihi Fishmongers binasında yapılan toplantıya Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green ve her iki ülkeden iş adamları, yatırımcılar ile yetkililer katıldı.
Türkiye ile İngiltere arasındaki ticari ilişkilere değinerek konuşmasına başlayan Çağlayan, iki ülke arasındaki işbirliğinin artırılmasının önemini vurguladı. Çağlayan, "Bir basketbol maçına benzetirsek, iki ülke olarak üçlük atış yapmamız gerekiyor. Üçlük atışın yolu da ticaretimizi ikiye katlamaktan ve yine aramızdaki yatırımları daha fazla artırmaktan geçer" dedi.
Bakan Çağlayan, küresel ekonomik krize rağmen Türkiye'nin son 10 yılda ekonomisinin her ay, her yıl gelişen bir yapıya sahip olduğunu kaydederek, iki yıl önce Avrupa'nın Türkiye'nin ihracatındaki payının yüzde 50 olduğunu, ancak bugün yüzde 38'e düştüğünü belirtti.
Çağlayan, "Türkiye, ihracatının dörtte üçünü yapmış olduğu pazarlardaki yaşanan sıkıntıya rağmen, geçen yıl dünyada ihracatını en fazla artıran ikinci ülke oldu. Bakın, gümüş madalya aldık, hedefimiz altın madalya almak, şampiyon olmak" diye konuştu.
 
-"Bizim dükkan 24 saat açık"-
 
İhracatın kendileri için önemli olduğunu çünkü ihracatla büyüdüklerini belirten Çağlayan, 2008'de başlayan küresel ekonomik krizin 2009 yılında Türkiye'yi de olumsuz etkilemesine karşın 2003-2012 arasında ortalama yüzde 5,1 büyüdüklerini ifade etti. Türkiye'nin 13 çeyrektir büyümesinin kesintisiz devam ettiğini vurgulayan Çağlayan, şunları kaydetti:
"Eğer küresel oyuncu olmak istiyorsanız, ekonomik sıkıntılardan şirketleriniz daha fazla olumsuz etkilenmesini istemiyorsanız, Türkiye'ye olan ilginizi daha fazla artırın. Türkiye önümüzdeki 10 yılda sadece üç alanda 250 milyar dolar yatırım yapacak olan bir ülke."
Türkiye'nin gelecekteki yatırım planlarından bahseden Bakan Çağlayan, "Gelin, Türkiye sizler açısından önemli fırsatlar oluşturuyor. Bizim dükkan 24 saat açık. Gelin, 24 saat Türkiye'de bu imkanlardan faydalanın ve üçüncü ülkelerde de işbirliğini birlikte tesis edelim" dedi.
"Pekin'i Londra'ya, Londra'yı Pekin'e bağlayan Türkiye'dir" ifadelerini kullanan Zafer Çağlayan, lojistik ulaşımda Türkiye'nin çok önemli bir yerde bulunduğunu da söyledi.
 
-"Gelin şu insanlık suçunu kaldıralım"-
 
Konuşmasında Avrupa'nın Türk vatandaşlarına yönelik vize uygulamalarına da değinen Bakan Çağlayan, şunları ifade etti:
"Gelin, şu insanlık suçunu, ayıbını ortadan kaldıralım. Türk iş dünyasına, akademisyenlerine, sanatçılarına ve gazetecilerine Avrupa'nın uygulamış olduğu vize ayıbını gelin kaldıralım. Kolaylaştıralım, tamam ama bizim talebimiz kolaylaştırmak değil. Bizim talebimiz, bu ayıbı, zulmü ortadan kaldırmak. Bu ticaretteki engeli ortadan kaldırmak. 500 İngiliz, 500 Türk şirketinin çalışanlarının bir kağıtla, çok kolay bir şekilde vize alabilmeleri son derece önemli olacak. Ancak bizim beklentimiz, Türkiye'ye vize uygulayan bütün ülkelerin Türk insanına böyle bir zulmü uygulamasından vazgeçmesidir."
İngiltere Ticaret ve Yatırım Bakanı Lord Green de, iki ülke arasındaki stratejik ortaklığın ve karşılıklı yatırımların önemini vurguladı. "Türkiye, büyüyen, büyük ve genç bir pazar" diyen Lord Green, ülkesinin AB'de Türkiye'nin "en güçlü dostu" olduğunu kaydetti.
İngiltere'nin gelecek ay vize uygulamalarında "iş köprüsü" isimli yeni bir uygulamaya başlayacağını belirten Lord Green, "Böylece her iki taraftan da 500 şirket vize almada daha kolay bir süreçten geçecek ve birbirimizle iş yapacağız" dedi.
Nükleer enerji ve ulaşım gibi alanlarda altyapı projelerinde de işbirliği fırsatlarına değinen Lord Green, bu işbirliğinin üçüncü ülkelerle de yapılabileceğini belirtti.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın yarın sabah Londra'dan ayrılarak, Brüksel'e gitmesi bekleniyor.