Gelişmekte olan ülkeler 'Yeşil Büyüme'yi benimsemeli

PwC Küresel Sürdürülebilirlik Lideri Malcolm Preston, gelişmekte olan ekonomilerin; eşit büyüme, sosyal konular, doğal sermayenin korunması ve iklim direncini kapsayan “Yeşil Büyüme”yi benimsemesi gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
 
İSTANBUL - İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD), Eczacıbaşı Topluluğu ve PwC işbirliği ile Eczacıbaşı Holding Kanyon Ofis'te “İklim Değişikliğinin İş Dünyasına Etkileri” başlıklı seminer düzenlendi. 
PwC Küresel Sürdürülebilirlik Lideri Malcolm Preston'ın konuşmacı olduğu seminer Türkiye'nin önde gelen şirketlerinin yöneticilerinin yoğun katılımı ile gerçekleşti. Gelişmekte olan ekonomilerin “Yeşil Büyüme”yi benimsemesi gerektiğini söyleyen Preston, “Gelişmekte olan dünyada, düşük karbon alanındaki her girişim, özellikle iş yaratma süreci olmak üzere, büyüme planıyla bağlantılı olmak zorunda. Bunun sonucunda eşit büyümeyi, sosyal konuları, doğal sermayeyi korumayı ve iklim direncini kapsayan, Yeşil Büyüme olarak da adlandırılan bütüncül bir bakış açısı benimsenmeli” dedi. 
Konuşmasında dünya genelindeki farklı devlet ve hükümetlerin iklim değişikliğini nasıl ele aldıklarını aktaran Malcolm Preston, bu değişikliğin iç ve dış pazarlardaki faaliyetler üzerindeki etkilerini anlattı. Gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerin iklim değişikliğine ilişkin farklı yaklaşımları hakkında bilgi verdi.
 
“Başarı artık finansal kazançlardan ibaret değil”
İş faaliyetlerine ilişkin riskler ve fırsatlar hakkında da konuşan Preston, gelecekte başarılı işletmelerin sadece finansal kazanç değil farklı paydaşlara odaklanan ve sosyal, çevresel ve ekonomik olmak üzere etkileri daha geniş kapsamda ele alan farklı bir karar verme süreçlerinden geçeceğini söyledi. 
Preston'a göre; yüksek oranda büyüme kaydeden ve gelişen bir ekonomi olarak Türkiye iş dünyası, ihracat pazarlarından kazanç sağlayıp yerel pazarlarında sürdürülebilir büyümeyi elde etmesine yönelik bu planı uygulamaya ilişkin çok önemli fırsatları elinde bulunduruyor.