Gelişmiş ülkeler 2011'de yavaş büyüyecek

Blanchard, gelişmekte olan ülkelerin küresel ekonomik büyümenin itici gücü olacağını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON - Uluslararası Para Fonu (IMF) baş ekonomisti Olivier Blanchard, gelişmiş ekonomilerin 2011 yılında yavaş büyüyeceğini, gelişmekte olan ülkelerin ise küresel ekonomik büyümenin itici gücü olacağını belirterek, önümüzdeki yılda da dünyada iki farklı hızda ekonomik toparlanmanın söz konusu olacağını vurguladı.

Blanchard, Fon'un internet dergisi IMF Survey'de yer alan söyleşisinde, gelecek yıla ilişkin hedeflere değinerek, ülkelerin 2011'de kurların daha serbestçe düzenlenmelerine imkan sağlayarak ekonomilerini dengede tutmaları gerektiğine işaret etti.

Ülkeler için borçlarını kontrol altında tutacak tedbirler almalarının yaşamsal önem taşıdığına dikkati çeken Blanchard, küresel yeniden dengeleme olmaksızın sağlam bir toparlanmanın olamayacağının altını çizdi.

IMF Baş Ekonomisti Blanchard, ABD gibi ekonomik büyümeleri tüketim harcamalarına dayalı ülkelere daha fazla yatırım ve tasarruf çağrısında bulunarak, Çin gibi ekonomisi ihracata dayalı ülkelere ise iç tüketimlerini teşvik etmeleri konusunda tavsiyede bulundu.

Çin'in ismini açıkça kullanmadan yuanın daha özgürce dalgalanmaya bırakılması gerektiğini belirten Blanchard, dengeyi yeniden kurmanın çok karmaşık bir süreç olduğunu ve sorunun ne tek bir tedbirle ne de tek bir ülke tarafından çözülebileceğini söyledi. Blanchard, ancak döviz kuru düzenlemelerinin sürecin bütünleyici bir parçası olduğunu ifade etti. Çin, ihracatını desteklemek için yuanın değerini yüksek tutmak konusunda ciddi eleştiriler alıyor.

Blanchard, Avrupalı ülkelerin 2007'deki krizi önleseler bile bir takım sorunlar yaşamalarının kaçınılmaz olduğuna dikkati çekerek, söz konusu ülkelerin çok fazla iyimser tahminlere dayalı olarak iç tüketimlerini aşırı düzeyde artırdıklarını ve bazılarının ciddi oranda bütçe açığı verdiklerini vurguladı.

Olivier Blanchard, bazı Avrupa ülkelerinin artan kamu borçlarıyla mücadele etmek için AB ve IMF'den yardım talebinde bulunmaktan çekinmemeleri gerektiğini kaydederek, "Hiç şüphesiz bazı Avrupa ülkeleri uzun ve zorlu bir makroekonomik bir uyum süreciyle karşı karşıya. Küresel ekonomik kriz olsa da olmasa da bunu yapmak zorundalardı. Ekonomik kriz bunu daha çetin bir hale getirdi" dedi.

IMF'in 26 Ocak'ta küresel ekonomik tahminlerini açıklaması bekleniyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir