Gençler sigorta ile tanışıyor

Primlerin daha düşük olması gençlerin sağlık sigortasına ilgisini artırdı. İlgiyi gören sigortacılar ise gençler için özel ürünler geliştirerek portföylerini gençleştirmeye hız veriyorlar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Beklenmedik hastalık, kaza veya diğer sağlık sorunlarının çözümü için gereken harcamalar, her yaştaki insanın mali gücünü aşabiliyor. İşte böyle durumlarda yaşanan sorunların yanında bir de mali sorunlarla uğraşmamak için genç yaşlarda önlem almak gerekiyor.

Sağlık sigortası poliçeleri de özellikle gençler için poliçe başlangıç tarihinden sonra ortaya çıkan hastalıklara ve meydana gelen kazalarına ait tedavi giderleri için güvence veriyor. Gençlerin poliçe başlangıç

tarihinden önce ortaya çıkmış hastalıkları, orta yaş ve üstündeki kişilere göre genelde daha az oluyor. Dolayısıyla gençlerin, orta yaş ve üstündeki kişilere kıyasla, poliçelerinden tam anlamıyla faydalanma imkanları daha geniş.

Gençler için sağlık sigortası prim tutarları, yine bu sebepten dolayı, orta yaş ve üstündeki kişilere göre çok daha düşük. Sağlık sigortaları, bir yıllık sigortalar olduğu için yenileme döneminde, oluşan riskler için risk analizi yapılıyor ve istisna, ek prim, limit gibi risk kabul kriterlerine göre poliçeye kısıtlama ya da ek prim yükleri getirilmiyor. Bu durum "Yenileme Garantisi" alana kadar devam ediyor. Daha sonrasında risk analizi yapılmıyor. Bu nedenle genç ve sağlıklı iken sistem içine dahil olmak ve yenileme garantisini daha düşük primlerle devam ederken, alabilmek önemli.

Ebeveynlerin önceliği 0-2 yaş

Ebeveynler ise özellikle en sık sağlık gideri olan yaşlarda, ki bu yaşlar, rutin muayene ve aşıların yapıldığı 0-2 yaş aralığında, mutlaka çocuklarını sigortalamak istiyor. Okul ve yuvaya başladıkları ilk dönemlerde de sık enfeksiyon geçirdikleri için yüksek maliyetli sağlık giderleri oluşuyor. Bu dönemde de ebeveynler, çocukların sigortasız kalmamasına dikkat ediyor.

Daha bilinçli aileler ise, teknik açıdan sağlık sigortalarını incelerken, ileriki dönemde katkısı olacağını düşündükleri için çocuklarının doğduğu andan itibaren sigortalı olmasına dikkat ediyor. Bunun en önemli nedenleri ise; genellikle sigorta şirketlerinin kendi sigortalılık döneminde doğan bebeklere farklı imtiyazlar vermesi, normalde kapsam dışı olan doğumsal rahatsızlıkları bu bebeklerde kapsam dahiline alması ve doğduğu andan itibaren yenileme garantisi sunmaları olarak gösteriliyor.

SU: Talep ne yazık ki düşük

Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mustafa Su: Ülkemizde sağlık sigortası poliçesi satın almak ile ilgili bilinç ne yazık ki henüz istenilen seviyeye gelmedi. Bu bilinç eksikliğini ebeveynlerin, çocuklarını sağlık sigortası güvencesine alma veya bu güvenceyi devam ettirme konusunda da görüyoruz. Genellikle anne ve babalar yeni bebek sahibi olduklarında, bebeklerini sağlık sigortalı yaptırmak isterler çünkü yeni doğan bebeklerin doktora gitme, tetkik yaptırma sıklıkları oldukça yüksek. Bu tedavi giderlerini sağlık sigortası poliçesinden karşılamak için yeni doğan bebeklerini sağlık sigortası kapsamı altına almak isteyen ebeveynlerin sayısı; bebeklik çağını geride bırakmış olan çocuklarını sağlık sigortası kapsamı altına almak isteyen ebeveynlerin sayısından da daha fazla. Gençlerde sağlık sigortası güvencesi altında olmak ile ilgili talep ne yazık ki düşük. Yapılan çeşitli araştırmalarda gençlerin; bireysel sağlık sigortasında yatışsız tedavi teminatları kapsamında sunulan fizik tedavi teminatına ihtiyaç duymadıkları ya da daha düşük limitlerle fizik tedavi teminatı almaya yatkın oldukları görülüyor. Anadolu Sigorta olarak sağlık sigortası yaptıracak 18 yaşın altındaki gençlere, sigortalandıkları gün itibariyle hayat boyu yenileme garantisi veriyoruz.

DARCAN: Gençlerin pimleri daha düşük

Yapı Kredi Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Banu Darcan: Sağlık sigortaları, yaş, cinsiyet ve sağlık riskleri değerlendirilerek fiyatlama yapılan bir sistem. Genç yaştaki kişilerin primleri çok daha düşük. Ayrıca genç yaşta sigortalı olmak ve uzun süre sistemde kalmak oluşabilecek sağlık risklerinin kapsam içine alınması ve yıllar itibarıyla uygulanabilecek süreklilik indirimleri vb. Avantajlar sunuyor. Bireysel sağlık sigortalarının yanı sıra aile paketi şeklinde avantajlı sağlık sigortaları da mevcut. Gençler daha çok, büyük maddi kayıplara yol açabilecek yatarak tedavilerinin ve ameliyatlarının karşılandığı poliçeleri yeterli buluyor. Şirketimizde genç yaşta sisteme girmek isteyen sigortalı adayları için farklı ürün çeşitleri bulunuyor. 40 yaşın altındaki kişiler için hazırlanmış 'Nazar Boncuğu’ poliçemizle 6 ay boyunca ayda sadece 40 lira ödeyerek sağlık sigortası sahibi olmayı da mümkün kılıyoruz.

ATALAY: Gençler hemen kullanabilecekleri ürünlere yöneliyor

Güneş Sigorta Sağlık Sigortaları Grup Müdürü Elvan Atalay: Gençler, belli bir kültür ve gelir seviyesindeki ailelerinden kazanımları ile sağlık sigortalarına zaten olması gereken bir durum olarak bakıyorlar, ayrıca bir pazarlama yapılmasına gerek kalmadan, ihtiyacın farkında olduklarını belirtiyorlar. Ancak elbette bu durumu tüm gençlere genelleyemeyiz. Özel hastanelerin artmasıyla birlikte, hastaneye ilk giriş anından başlayarak sağlık sigortasının sorgulanıyor olması, sağlık sigortasına olan ihtiyacın farkında olunmasını sağlıyor. Gençlerin en büyük farkı, hemen kullanabilecekleri, faydasını görebilecekleri ürünlere yönelmeleri.

Bu nedenle sadece yatarak tedavili gerçek risk poliçeleri yerine, ayakta tedavili, manyetik kartları ile ödeme yapmadan provizyon alabileceği, uygun primli ürünleri tercih ediyorlar. Sağlık sigortaları, uzun soluklu bir ilişkidir. Özellikle, sunduğumuz poliçelerde yenileme garantisinin prim garantili olması, doğumu poliçemiz döneminde gerçekleşen bebeklerin doğumsal hastalıklarını kapsam dahiline alıyor olmamız ve yenileme garantisini bebeklere doğduğu andan itibaren veriyor olmamız tercih edilmemizde etkili oluyor.

AYTEKİN: Bilinç düzeyi giderek yükseliyor

Allianz Sigorta Genel Müdürü Arif Aytekin: Ülkemizde gençlerin sigorta bilincinin yeterli düzeyde olmadığını söyleyebiliriz. Ancak son dönemde yapılan tanıtım çalışmaları ile bilinç düzeyinde giderek yükselen bir grafik gözlemleniyor. Biz de Allianz olarak bu konuda elimizden geleni yapıyor, gençlerin daha kolay satın alabileceği, onların ihtiyaçlarını karşılayabilecek nitelikte ekonomik sağlık sigortası alternatifleri geliştiriyoruz. Geçtiğimiz günlerde ise sağlık sigortalarında en avantajlı paketi tüketicilere sunduk. Dinamik Sağlık Sigortası, benzersiz avantajlarıyla geniş teminatlı ve en uygun fiyatlı sağlık sigortası olma özelliği taşıyor. Dinamik Sağlık Sigortası ile 6-18 yaş arası çocuklar için tek başlarına sigortalanabilme imkanı tanıyoruz. Dinamik Sağlık Sigortası'yla yıllık 155 TL’den başlayan avantajlı fiyatlarla komple bir sağlık paketi sunuyoruz.

ÖZTEMEL: Sigorta gençken başlamalı

Ankara Sigorta Sağlık Müdür Yardımcısı Vildan Öztemel: Sağlık Sigortası, sigorta başlangıç tarihinden önceki rahatsızlıkları teminat kapsamı dışında tutuyor. Bunlar ancak sigortalı için hayati tehlike oluşturmaması durumunda ek prim veya özel kısıtlamalarla kapsam dahiline alınıyor. Örneğin kanser olmuş bir kişinin sigortalanması söz konusu olmuyor. İşte bu yüzden insanlar sağlıklıyken yani gençken hatta doğumundan itibaren sigortalanmalı. Sağlık Sigortaları'nın primleri yaş ve cinsiyete göre değiştiği için yaş ilerledikçe artan riskler karşısından primler de artıyor. Özetle şöyle diyebiliriz; bir genç gayet düşük primlerle satın almaya başladığı sigortasıyla ileriki yaşlarda ortaya çıkabilecek rahatsızlıklarının tedavi garantisini de satın alır. İleride ortaya çıkabilecek örneğin bir kalp rahatsızlığının standart değerlendirilmesini sağlayabilir. Sektördeki diğer şirketlerle aynı teminatları vermemize rağmen primlerimizin göreceli olarak düşük olması ve 3 yıl sonunda yeniden risk değerlendirmesi yapılmaması şartıyla ömür boyu sigortalanma garantisini alabilecekleri için gençler şirketimizi tercih ediyorlar.

İLTER: Erken yaşta sigortalanmayı destekliyoruz

Acıbadem Sigorta Genel müdür Yardımcısı Işıl İlter: Ebeveynler artık erken yaşta sigortalanmanın avantajlarını biliyorlar. Acıbadem Sigorta olarak ileriye yönelik, risklerin maliyetlerini finanse edebilmek ve önleme amaçlı yapılan bu planlama için erken yaşta sigortalanmayı destekliyoruz. Acıbadem Sigorta olarak 5 senedir mevcut olan okul ve okul öncesi çocuklara yönelik sağlık ürünlerimize 2 senedir oldukça fazla talep oluyor. Okullarla özel anlaşmalar yaparak öğrencilerin başına gelecek acil sağlık durumlarını çok uygun primlerle güvence altına alıyoruz. Gençlerin en önemli beklentileri geniş anlaşmalı kurum ağına sahip, ayakta tedavi teminatları da olan bir poliçe sahibi olmak. Tabii bunun yanında check-up teminatlı planları da tercih ediyorlar. Gelir düzeylerinin tam kapsamlı bir poliçe için yeterli olmadığı durumda alternatif ekonomik planlarımızla Acıbadem Sigorta güvencesi ile tanışmalarını sağlıyoruz. Bu sayede genç yaşta yapılan sağlık sigortası, genç bedenlerin henüz ağır hastalıklarla tanışmadan riskleri maksimum düzeyde kontrol altına alınmasını sağlıyor.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir