Genel Kurul'da 'iç düşmanlar' tartışması

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, "Mustafa Kemal Atatürk Türkiye'yi dış düşmanlardan kurtardı, AK Parti'de iç düşmanlardan kurtaracak" dedi.

TBMM Genel Kurulu'nda, 5 yeni vakıf üniversitesinin kurulmasını öngören kanun tasarısı görüşülüyor.

Tasarı üzerine söz alan CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, Türkiye'nin yangın yerine döndüğünü, bunun sorumlusunun Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olduğunu iddia etti. İktidarın politikalarını eleştiren Acar, "(Ümüğünü sıkarız) demokrasi dili midir? 'Eylem yapan, bira içen, parkta şöyle oturan benim gençliğimiz olamaz...' demokrasi dili midir? AKP'nin çekirdek kadrosunun üç temel özelliği var. Bu kadro sonuna kadar Atatürk düşmanı, laiklik düşmanı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin düşmanıdır. Mustafa Kemal Atatürk'ü yok etmeye çalşan bu kadroya karşı bu isyan bir derstir"

Bunun üzerine söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, şunları söyledi:

"CHP'yi Atatürk kurdu ama CHP'nin 1946 seçimlerinden sonra iktidara gelmesi mümkün olmadı. Asıl Atatürk düşmanının, Atatürk'ün mirasına ihanet edenlerin kim olduğu ortada. Partiyi baraj altında bırakacaksınız, tabanda süründüreceksiniz, AK Parti'ye iftira atacaksınız. Çaresizlikten Atatürk'e sığınıyorsunuz. Ama Atatürk'ün kurduğu Cumhuriyeti muasır medeniyet seviyesine ulaştırmak AK Parti'ye nasip oldu. Millet sizi sevmiyor, size itibar etmiyor. Gezi Parkı'nda da sizi sevmiyorlar. Siz Anamuhalefet partisi bile olamayacaksınız."

CHP Grup Başkanvekili Muharrem İncei ise CHP'nin ilkelerin partisi olduğunu belirterek, "CHP 1954'te 'Millet Partisi kapatılmasın' dediği zaman şeritaçı, 'Deniz Gezmiş asılmasın' dediği zaman komünist, 'Silivri'de adalet yok' dediği zaman 'darbeci, faşist' denildi. CHP 5 yıldızlı otellerin lobi salonlarında kurulmadı. Türkiye'nin 1919'daki durumu, bugün geldiği durumdur. Biz baraja takıldık ama yine dimdik ayaktayız. Siz takılın da bir kişi kalır mı o zaman görürüz" diye konuştu.

-"Olayları değerlendirirken çok fazla kategorize etmemeliyiz"-

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, bazı illerde, üniversitelerde, özellikle Kürt öğrencilere yönelik baskı olduğunu ileri sürdü. İdris Baluken, Afyonkarahisar'ın bu iller arasında olduğunu ileri sürdü.

MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Baluken'e tepki göstererek, etnik ayrımcılık yaptığını söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, konuyla ilgili olarak telefonla Afyonkarahisar Valisi ile görüştüğünü belirterek, şunları söyledi:

"Daha önce iki öğrenci grubu arasında çatışma çıkmış. Birinci çatışmada, Vali'nin ifadesiyle söylüyorum, Doğu kökenli öğrencilere saldırdığı görülen 5 kişi yakalanmış. Bugün bu kavganın devamı olarak karşı gruba saldırıda bulunulmuş. Bunlardan da 6 kişi gözaltına alınmış. Olayın ayrıntılarını bilmiyorum ama her ilde dışarıdan gelen, bu Diyarbakır da Edirne de olabılir; mahalle kavgası, hemşehri uyuşmazlığı, bazen kız meselesinden bile tartışma çıkabiliyor. Bu tür olayları değerlendirirken çok fazla kategorize etmemeliyiz."

"İç düşmanlar" tartışması

AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, Taksim Gezi Parkı olaylarına değindi. Gençlerin ellerine sokaklarda taşlar verildiğini, provake edildiğini belirten Türkmenoğlu, "Mustafa Kemal Atatürk Türkiye'yi dış düşmanlardan kurtardı, AK Parti'de iç düşmanlardan kurtaracak. İnsanlar, bize, 'Mustafa Kemal Atatürk'ün ülkülerini hayata geçirdiniz. Yaşasaydı AK Parti'li olurdu' diyor" ifadesini kullandı.

Türkmenoğlu'nun konuşmasına muhalefet milletvekilleri tepki gösterdi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, "Bu bölücü zihniyetin Türk milletinden özür dilemesi gerekiyor" dedi.

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Türkmenoğlu'nun "iç düşmanlar" ifadesinden kastının muhalefet partileri olduğunu sanmadığını belirterek, bu ifadeyi açıklığa kavuşturması için Türkmenoğlu'na yeniden söz verdi.

Konuşmasında herhangi bir siyasi partiyi kastetmediğini belirten Türmenoğlu, "Eylemleri yapan DHKPC'lileri, molotof atanları, teröristleri kastettim. Ama üzerlerine alınıyorlarsa diyecek bir şey yok" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Muharem İnce, siyasetin dilinin ötekileştiren dil olmaması gerektiğini ifade ederek, "(Ayyaş, çapulcu, alkolik) diyeceksiniz, sonra 'Yaradılanı sevirim yaradandan ötürü' diyeceksiniz. İkisinden birini söylemeyin o zaman" dedi.

Oktay Vural da Türkmenoğlu'nun "iç düşmanlardan kurtaracak" ifadesine tepki göstererek, "Eğer siz bunda samimiyseniz, PKK terör örgütüyle iş birliği yapan AKP'nin politikalarının karşısında durmanız gerekirdi. AKP-PKK görüşmelerine karşı çıkmanız gerekirdi" diye konuştu. Oktay Vural, kürsüde, bilgisayardan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın bir konuşmasını dinletmek istedi. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, kürsüden yalnızca hatibin konuşabileceğini belirterek, böyle bir uygulamanın olmadığını söyledi.

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkmenoğlu'nun sözlerini anımsatarak, "Temizleyerek, öldüderek katliam yapma düşüncesi hükümette olan bir partiye yakışmamıştır. Genel Kurul'dan özür dilemeli" dedi.

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş ise "Muhalefet partilerin niye alındı anlamadım. Gençliğe Hitabe'de, 'Ey Türk gençliği. İçeride ve dışarıda düşmanların olabilir' diyor. Bu düşmanlar faiz lobisiyle de olabilir, bu ülkenin gelişmesinden rahatsızlık duyanlar da olabilir. Niye tepki gösteriyorsunuz?" diye konuştu.

Muharrem İnce ise Elitaş'a yönelik, "Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi, Meclis kürsüsünde okunuyor ama bunu okulların duvarlarından kaldırıyorsunuz" dedi.

Tasarı üzerinde görüşmeler sürüyor.