Genel Kurul'da 3 madde daha kabul edildi

Anayasa değişikliği teklifinde 9, 10 ve 11'inci maddeler kabul edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Anayasa değişikliği teklifinin 9. maddesine 334 kabul, 70 ret oyu; 10. maddesine 335 kabul, 70 ret oyu; 11. maddesine 338 kabul, 70 ret oyu verildi.

Ombudsmanlık kurumu oluşturuluyor

TBMM Genel Kurulundaki 9. maddeye ilişkin gizli oylamaya 406 milletvekili katıldı. Oylamada 334 kabul, 70 ret, 2 çekimser oy kullanıldı.

Maddeyle, anayasanın "Dilekçe Hakkı" başlıklı 74. maddesinde değişiklik yapılıyor. "Kamu denetçiliği" (ombudsmanlık) kurumu oluşturuluyor. Kurum, TBMM Başkanlığına bağlı olarak kurulacak ve idarenin işleyişi ile ilgili şikayetleri inceleyecek. Kamu başdenetçisi, TBMM tarafından gizli oyla ve 4 yıl için seçilecek.

Parti kapatmada milletvekilliği düşmeyecek

Anayasa değişikliği teklifinin 10. maddesine 335 kabul, 70 ret oyu verildi. TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 408 milletvekili katıldı. Oylamada 335 kabul, 70 ret, 3 çekimser oy kullanıldı. Maddeyle, Anayasa'nın "Milletvekilliğinin Düşmesi" başlıklı 84. maddesinin son fıkrası yürürlükten kaldırılıyor. Buna göre, milletvekilliğinin düşürülmesi uygulaması kaldırılıyor.

Başkanlık Divanına ilk seçilenlerin görev süresi 2 yıl

Teklifin 11. maddesine 338 kabul, 70 ret oyu verildi. TBMM Genel Kurulundaki gizli oylamaya 409 milletvekili katıldı. Oylamada 338 kabul, 70 ret, 1 geçersiz oy kullanıldı. Teklifin 11. maddesine göre, TBMM'nin Başkanlık Divanına ilk seçilenlerin görev süresi 2 yıl olacak. İkinci devre için seçilenlerin görev süresi ise o yasama döneminin sonuna kadar devam edecek.

Meclis özel gündemle toplanacak

TBMM Genel Kurulu, Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerine 1 günlük mola verecek. Genel Kurul bugün Anayasa değişikliği için değil, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla özel gündemle toplanacak. Anayasa değişikliği teklifinin görüşmelerinde bugünkü aranın ardından, cumartesi ve pazar günleri teklifin 4'er maddesi görüşülerek oylanacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir