Gerginlik ticareti baltaladı
CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran yaptığı yazılı açıklamada, Mısır ile yaşanan diplomatik gerilimin, iki ülke arasındaki ticaret ve savunma sanayiine yönelik işbirliğini baltaladığını söyledi
ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Mısır ile yaşanan diplomatik gerilimin, iki ülke arasındaki ticaret ve savunma sanayine yönelik işbirliği projelerini baltaladığını savundu.
Oran, yaptığı yazılı açıklamada, Mısır'la ilişkide gelinen son durumun, yatırım yapmaya teşvik edildiği için Mısır'a giden 260 Türk şirketinin 2 milyar doları aşkın yatırımını tehlikeye attığını savunarak, diplomatik ilişkilerde gelinen aşamanın, ikili ve bölgesel ticaret, bu ülkedeki Türk yatırımlarını ve dolayısıyla Türkiye'nin ekonomisini yakından ilgilendirdiğini belirtti.
Mısır'ın, Türkiye'nin Kuzey Afrika'da önemli bir partneri olduğunu ifade eden Oran, AK Parti'nin Türkiye'yi Suriye ve Irak'la düşman haline getirmesi nedeniyle bu ülkeler üzerinden transit ticaret yapılan ülkelere şimdi Mısır üzerinden ulaşım sağlandığını bildirdi.
Oran, bu kanal da kapanırsa dış ticaretin zora gireceği görüşüne yer verdiği açıklamasında, ikili ekonomik-ticari ilişkiler yanında Mısır'ın, dış ticarette Arap dünyasına ve Afrika'ya açılan önemli bir kapı olması nedeniyle de stratejik önem taşıdığını kaydetti.
Türkiye'nin Suriye, Irak gibi komşu ülkelerle kriz yaşadığı dikkate alındığında Mısır'ın dış ticarette stratejik öneminin bir kat daha arttığını ifade eden Oran, Türkiye ile Mısır arasında da 5 milyar dolarlık ticaret hacmi bulunduğunu, bunun üçte ikisini Türkiye'nin bu ülkeye yaptığı ihracatın oluşturduğunu anlattı.
Türkiye ile Mısır arasındaki ticaret hacminin son on yılda 10 kattan fazla büyümesinin dikkat çektiğini belirten Oran, Türkiye'nin Mısır'da en çok yatırımı bulunan 28. ülke olduğunu ifade etti. Oran, "Mısır ile yaşanan diplomatik gerilim, iki ülke arasındaki özellikle ticaret ve savunma sanayine yönelik işbirliği projelerini baltaladı" değerlendirmesinde bulundu.
Hükümetin Türk yatırımcısını Mısır'da kendi kaderine terk ettiğini öne süren Oran, "Halbuki hükümet üzerine düşeni yapıp Türkiye'de özellikle Doğu ve Güneydoğu'da doğru teşvik politikalarını uygulayarak, Mısır koşullarını Türk sanayici ve ihracatçısına sağlasaydı, bugün Mısır'a kayan o yatırımlar altın yumurtlayan tavuk gibi kendi topraklarımızda iş aş ve sosyal barışı sağlayacaktı. Bu politika ülkemizde istihdam ve ihracat kaybına neden olmuştur" ifadelerini kullandı.
"Mısır'la ilişkilerde gelinen aşamanın, ikili ekonomik ilişkilere ve Türkiye'nin bölgesel çıkarlarına olası olumsuz yansımaları kaygı yaratıyor" değerlendirmesi yapan Oran, Türkiye ve Mısır arasındaki ticaret hacmine değindi. Oran, Türkiye'nin Mısırla yaptığı ticarette hep karlı olduğunu belirtti.
AK Parti'nin bu dış politika anlayışı ile bölgesinde giderek yalnızlaşan Türkiye'nin ekonomik ve siyasal çıkarlarının, giderek daha fazla tehlike altına girdiğini öne süren Oran, Türkiye'yi Suriye, Irak merkezi yönetimi ve diğer komşularıyla sorunlu hale getiren AK Parti'nin, aynı hatayı Mısır'da da tekrarladığını ileri sürdü.
Oran, AK Parti'nin, komşularla ilişkileri bozarak, ördüğü kalın duvarlar içine Türkiye'yi hapsettiğini savunarak, Türk dış politikasının ruhunun, Atatürk'ün ortaya koyduğu "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesi olduğuna değindi. Oran, açıklamasında, "76 milyonluk Türkiye'yi Mısır'daki iç savaşın bir tarafı yapmak yanlıştır. Buna kimsenin hakkı yoktur. Mısır'la ekonomik ve siyasal ilişkilerin devam etmesi, dış ticaret kanallarının açık kalması, bu ülkede istikrar ve barış ortamının tesisi, Türk yatırımlarının güvenliği için gerekli güvencelerin alınması hükümetin önceliği olmalıdır" ifadesine yer verdi.