Getirin tüzüğünüzü bir haftada değiştireyim

Erdoğan, yeni Anayasayı 2011 genel seçimlerinden önce yapalım diyen Kılıçdaroğlu'na "CHP tüzüğü" çalışmaları üzerinden seslendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM'de Yeni Yasama yılının ilk grup toplantısında yaptığı konuşmasının büyük bölümünü başörtüsü sorununa ayırdı.

Başörtüsü üzerinden CHP'ye yüklenen Erdoğan, CHP'ye bir kez daha "Samimiyseniz, elin başörtüsü sorununu çözelim" çağrısı yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, referandum çalışmaları sırasında meydanlarda, başörtüsünün çözümüne yönelik sözlerini hatırlatan Erdoğan, "Meydanlar başörtü başörtüsü konuştun. Üç maddelik bir konu. Dürüst samimiysen görevlendirmeni yap talimatını ver, hemen arkadaşlarımızla bir araya gelsin. MHP, BDP gelsin. Kabul etmiyor musun? Cumhuriyetin kurumlarına saygı duyuyorsan, hazır olan kurum diyanet. Diyanet'i de katalım birlikte çalışmayla, birlikte başörtüsü sorununu, milyonların sorununu ortadan kaldıralım" dedi.

Biz blöf yutmayız

Erdoğan, konunun sağa sola çekilmesine gerek olmadığını belirterek, Kılıçdaroğlu'nun, başörtüsü ile ilgili verdiği örnekleri anımsattı. Erdoğan, "Pakistan, İran'dan örneğe gerek yok. Başörtü takmayana 'streç pantolon giyiyorsun askılı niye giyiyorsun' diyor musun? Nasıl giyiyorsa öyle giysin. Demokrasi bu; özgürlükler, gel bunu yapalım" diye konuştu.

CHP içinde başörtüsü konusunda görüş ayrılığı yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, bu görüş ayrığının da istismar olduğunu savundu. Erdoğan şöyle dedi:

"Şu anda bu konuda bile kendi içlerinde birbirine girdiler veremezler kararı. Bunlar istismar örnekleri. Dürüst davranıyorsanız, 'siz lokomotif, biz vagon olalım' dedik. Bizim derdimiz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek. Senin sayın 101-102. Biz 330 kişiyle peşine takılalım gelin bu işi halledelim, hemen bugünden tezi yok dedik. Onun için de gelin müracaatı yapın adımı atalım var mı bir ses. Meclis başkanlığımıza müracaat var mı? Hepsi blöf, blöf bu blöfü biz yutmayız millet yutmaz."

Bir ayda nasıl Anayasa yapacak

CHP Lideri Kılıçdaroğlu'nun yeni Anayasa çalışmalarına ilişkin sözlerini bir kez daha hatırlatan Erdoğan, "Seçimden önce kendi içtüzüğünü yapmayana, bir ayda nasıl Anayasa yapacak" diyerek şöyle dedi:

"TBMM'nin önünde yoğun çalışma gündemi bulunuyor. Bu arada ilginç gelişmelere de şahit oluyoruz. 14 gün 14 gece çalışan siz değerli milletvekilleri, 26 maddelik paketi geçirirken muhalefet hep şunu söyledi. 'Bu telaş niye? 2011 seçimlerinden sonra yapmamız lazım buna karşıyız' dedi. Milletvekillerini oy kabinine dahi göndermedi. Şimdi ilginç gelişme; 2011 demiyor 'bir haftada Anayasayı değiştiririz' diyor. Zam geldi 'bir ayda değiştirir' diyor. Kendi partisinin tüzüğünü 2011 seçimlerine kadar değiştiremeyeceğini söyleyenlerin kalkıp Anayasamızın bir haftada bir ayda değişeceğini söylemek kadar sululuk olur mu? Yani Türkiye Cumhuriyeti Anayasası senin partinin tüzüğünden çok daha mı basit tüzük dediğin nedir ki, hukukçu değilim. Getirin bana bir haftada yapayım. Tüzük bu ya. Anayasa dediğin olay farklı. Anayasa dediğimiz olay farklı."

İçtüzük çağrısı

Anayasa değişikliğinin yapım tekniği ile ilgili örnekler veren Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Bunu ana muhalefetin genel başkanına söyledim Önünüze öyle kelime gelir ki, bu kelime sizin haftalarınız alır. Oturalım çalışalım. 2011 sonrasına hazırlıklarımızı yapalım. Sonra da konsensüs, bir komisyonla sağlayalım. Parlamentonun yüzde 65'ine sahibiz. Bu kadar uzlaşmaya yakın bir iktidar varken, sizler aykırı davranırken bize kalkıp da uzlaşma dersi veremezsiniz. Şimdi hazırlıklarımızı yapalım daha önce de hazırlıklarımız var, hemen 2011 seçiminden sonra hodri meydan diyeceğiz. Şimdiden söyleyelim ağır şartlar koymayacağız. Parlamentoda temsilimiz ne olursa olsun gelin hepimiz aynı miktarda görevlendirmeyi yapalım uzlaşma komisyonunu kuralım güzelce Anayasayı yapalım."

Erdoğan, 2011 seçimlerinden önce yeni Anayasa'nın teknik olarak geçmesinin mümkün olmayacağının altını çizerken, uzlaşı komisyonundan çıkan ve şu anda bekleyen TBMM İçtüzük ile ilgili muhalefet partilerine çağrıda bulunarak, "Gelin İçtüzüğü çıkaralım" dedi.

Erdoğan, Kılıçdaroğlu'nun içtüzük ile ilgili problemlerin olduğunu söylediğini belirterek, "Fakat şu anda hazırlanmış olan mesela bir içtüzük var. Onu gözden geçirelim. Hadi hemen buyurun şu iyi halledelim. Aynı şeyi içtüzük için de söylüyorum, kendisi de problem olduğun kabul ediyor. Bir hazırlık var üzerinden tekrar geçsinler nerede eksik var, üzerinde çalışmayı yapalım işi bitirelim" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir