Gezi Parkı eylemcilerine şafak operasyonu

Gezi Parkı'na AVM yapılmasına karşı çıkan gruba polis sabah saat 5 sularında operasyon düzenleyerek dağıttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İstanbul'un son açık alanlarından biri olan Taksim Gezi Parkı'na yapılacak AVM inşaatının durdurulmasını isteyen eylemcilere polis 'şafak baskını' düzenledi. Çevik kuvvet ekipleri sabah saat 05:00 sıralarında TOMA aracıyla Taksim Gezi Parkı'na girerek 3 gündür burada eylem yapan göstericilere müdahale etti. Slogan atarak direnen göstericilere polis biber gazı sıktı. Polisler eylemcilerin çadırlarını alandan toplayarak uzaklaştırdı. Bazı çadırlar yandı. Olay yerine gelen itfaiye ekipleri yanan çadırları söndürdü. Atılan biber gazlarından çevredeki vatandaşlar ve basın mensupları da etkilendi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dünkü konuşmasında park alanına AVM inşaatının sonuna kadar arkasında olduklarını söylemişti.

Polisin eylemcileri dağıtmasının ardından iş makineleriyle parkta çalışma başlatıldı. İş makinesinin önüne yatan bir eylemci güçlükle kaldırıldı. Polislerin güvenlik çemberine aldığı alanda 3 iş makinesi çalışmalara devam etti.

Önder makinelerin yine karşısında

BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Sürreya Önder, sabah saatlerinde polis müdahalesinin ardından Taksim Gezi Parkı'nda yeniden toplanan başlayan gruba destek verdi.

Taksim Gezi Parkı'na gelen Önder, iş makinalarının önüne geçerek, çalışmaların durdurulmasını istedi. Bunun üzerine, iş makinalarıyla yapılan çalışmalara ara verildi.

Önder, bölgeyi güvenlik çemberine alan polislerden alandan uzaklaşmalarını istedi. Polisler de güvenlik çemberini kaldırarak, Taksim Meydanı'ndaki polis noktasına çekildi.

Basın mensuplarına tepki gösteren grubu sakinleştiren Önder, "Burada her kesimden, her yaştan, her cinsiyetten insan var. Burada engellenmesi gereken, nefes alma hakkımızı savunan bizler değiliz. Burada engellenmesi gereken, yasadışı, ruhsatsız iş yapan bütün bu kepçeler ve dozerlerdir. Duyanlar geliyor, onlar gelene kadar sakin, vakur, kararlı, inatçı bekliyoruz. Büyük olan sizsiniz, gece burda sabaha kadar bekleyen sizlerisiniz, büyük olan bu dayanışmadır. Bizi bırakın. Ben bu bölgenin milletvekiliyim, hizmetkarıyım, görevimi yapıyorum, sorumluluğumu yerine getiriyorum. Yapmayan cahildir"  diye konuştu.

Önder, gruptakilere sağduyu çağrısında bulunarak, "Bu direnişi başka türlü provake etmek, itibarsızlaştırmak istiyorlar. Lütfen herkes sakin olsun. Bu çok önemli" dedi.

Grubun, Taksim Gezi Parkı'ndaki bekleyişi sürüyor.