Gıda duayenleri ‘Değer Katanlar’ kitabında buluştu
Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası bugüne kadar sendikaya emek vermiş 18 kişiyle yüz yüze görüşülerek hazırlanan "Değer Katanlar" isimli kitabını sundu.
İSTANBUL - DÜNYA 50. yılını kutlayan Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜGİS) bugüne kadar sendikaya emek vermiş 18 kişiyle yüz yüze görüşülerek hazırlanan "Değer Katanlar" kitabını okurlara sundu. Editörlüğünü Fikri Türkel’in üstlendiği kitap TÜGİS’in örneği üzerinden işveren sendikacılığının tarihsel gelişimine ışık tutuyor. Editör Türkel, ‘Değer Katanlar’ı, bir tarih kitabı, sendikacılığın gelişim süreci araştırılması, anılar manzumesi ve başarı hikayesi olarak değil, elini taşın altına koyanlara ve hizmet edenlere bir teşekkür ve saygı ifadesi sunma olarak tanımlıyor. Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Buzbaş, kitap için kaleme aldığı yazıda şunları kaydetti: "Başkanlığım süresince iki konu sürekli zihnimi meşgul etti. Birincisi sendikanın yaşamında gelgitlere sahne olan 1980’li yıllara ait yaşanmışlıklar, ikincisi ise günümüz işveren sendikacılığının nasıl olması gerektiği. TÜGİS olarak geçmişin belirli bir dönemine ait, yoğun yaşanmışlıkların yer aldığı zaman kesitinin gelecek nesillere aktarma düşüncesiyle yola çıktığımızda gördük ki yazılı kaynak hemen hemen yok gibi. Böylesinin daha da değerli olacağına inanarak, TÜGİS’in son çeyrek asırlık yaşam kesitinde rol alan yirmi civarında kişiyle yüz yüze görüşüldü."
Sosyal diyalog ve işbirliği
TÜGİS’in tarihinin sadece işveren sendikacılığının tarihiyle sınırlı olmadığını söyleyen Fikri Türkel ise, "Kurucularımız zamanın gıda sanayinde söz sahibi işverenleri olup, olanakları ölçüsünde gıda sanayinin gelişmesi yönünde büyük katkılarda bulundular" dedi.
İşveren sendikacılığında bir arayış olduğunu ancak hâlâ net çıkarımlar yapılamadığını anlatan Buzbaş, bu konuda yapılan en önemli hatanın geçmişi bugünle kıyaslamak olduğunu belirtti. Yeni dönem TÜGİS çalışmalarının değişimden yana olacağı bilgisini veren Buzbaş, "Şirketlerin geleceğinin çalışanlarının ortaya
koyduğu performansla ilişkili olduğunun bilincinde, çalışanların çıkarları ile işletmenin çıkarlarının uyumlaştırılmasını sosyal diyalog ve işbirliği sağlayarak iş barışını
destekler" ifadelerini kullandı.