Gıda ihtisas OSB kuruluyor

Elazığ OSB büyütülüyor. Bu konudaki çalışmalar ilerliyor. Bu arada, OSB Başkan Danışmanı Yard. Doç. Dr. Ahmet Orhan, “Konya OSB'den sonra bir ilke imza atarak, gıda ile ilgili parselizasyonu özel yapacağız ve küçük bir sektörel gıda OSB'miz oluşacak” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Handan SEMA CEYLAN
 
İSTANBUL - Elazığ‘la ilgili dünkü yayınımız, ilde önemli bir ilgi uyandırdı. Teşekkür telefonları aldık. İlave bilgiler geldi. Elazığ OSB Yönetim Kurulu Başkan Danışmanı. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Orhan, genişleme alanının 800 dönüm değil, 232 hektar olduğunu söyledi. Bu önemli bilgiyi paylaşalım. Orhan bir de genişleme alanında özel parselasyon yapılarak, küçük bir sektörel gıda OSB'si kurulacağını belirtti. Ahmet Orhan, Elazığ‘a yatırımcı çekme konusunda da enerji maliyetlerinin ve navlun giderlerinin minimize edilmesi, nitelikli ara eleman ve altyapı önemli çalışmalar yaptıklarını belirtti. Orhan “Bu konuda çalışmalarımız var. Demiryolu lojistik yükleme boşaltma istasyonumuz haziranda açılacak. Konteynır yükleme boşaltma alanımız oluşturulmuş, antrepo inşaatımız bitmiş, yükleme rampamız  ve iltisak hattımız oluşturulmuş, 35 ve 50 tonluk vinçlerimizin imalatı tamamlanmış, 5 ve 10 tonluk  forkliftlerimiz alınmış durumdadır. Fırat Kalkınma Ajansı'ndan destek alan projemiz (480 bin TL) ve kendi imkanlarımızla tamamlamak üzere olduğumuz bu proje bölgeye örnek olacak bir projedir” dedi.
 
Sektörel gıda OSB'si
 
Ahmet Orhan'ın verdiği bir başka önemli bilgi de sektörel gıda OSB'si konusunda. Orhan şöyle dedi: “Elazığ planlama gereği OSB kurarken demiryolu içerisinden geçen bir bölgede konuşlandırılması gerektiğini görmüştür. İçerisinden geçen demiryolu
ağını bir avantaja dönüştürerek demiryolu lojistik merkezini kurma noktasında sona ulaşmıştır. Yeni alanımızda Konya OSB'en sonra bir ilke de imza atarak gıda ile ilgili parselizasyon özel yapılacak ve küçük bir sektörel gıda OSB'miz de oluşturulacak.” Elazığ ziyaretimizde OSB'deki birçok firmayı da ziyaret ettik. O firmalardan aldığımız kısa bilgileri de
paylaşıyoruz. Görüştüğümüz sanayiciler sıkıntılardan da söz etseler, yatırım yapmaktan, işlerini büyütmekten vazgeçmediklerini belirtiyorlar. Elazığ'da sorun da çok imkan da... İmkanı gören yatırımcılardan önemli duyurular geleceği bilgisi de aldık. Önümüzdeki günlerde bu konuda haberler verebileceğiz. Elazığ, içinden çıkan büyük işadamlarının ilgisini çekme konusunda da çalışma yapıyor.
 
Victoria's Secret'ın zeminleri Alacakaya'dan
 
[PAGE]
 
Victoria's Secret'ın zeminleri Alacakaya'dan
 
Mahmut YAŞLI 
Alacakaya Mermer Yönetim Kurulu Başkanı
 
Mermer ve krom işi yapıyoruz. 10 tane çalışan ocağımız var. 15 çeşit mermerimiz var. Türkiye'de mermer çeşitliliği bakımından birinci firma olduğumuzu düşünüyorum. Elazığ Vişnesi'nin yüzde 80'i bizde Siyah İnci adını verdiğimiz yeni taşımız da, vişnenin yerini almaya aday. Ağrı‘da ilk defa onix ocağı yaptık. Tarsus'da işleme tesisi yapacağız. Güney'deki ocaklarımızdan çıkardığımız taşlarımızı orada işleyeceğiz. Yıllık 450 bin metrekare kapasitemiz var. Şu anda kullandığımız kapasitemiz yıllık 250 bin metrekare. Önümüzdeki  2 yıl içinde yıllık kapasitemizi 300 bin metrekareyi bulacak. İç pazarda proje ağırlıklı çalışıyoruz. Çok büyük projelere imza attık. Mekke Mescid-i Haram'da Safa Merve Tepesi arasındaki Say koridorunda Elazığ vişne taşımız kullanıldı. Yenilenen Grand Tarabya'da taşlarıımz kullanıldı. İsrail'deki World of Astoria'ya, Adana'ya Ankara'ya pek çok projeye taşlarımızı verdik. Bir süredir de dünya çapında Victoria's Secret mağazalarının zeminlerinde taşlarımız kullanılıyor. Bundan sonra yapılacak mağazalarda da taşımız kullanılacak.
 
Çin'den Alman usta getirdi, gözlük üretiminde Türkiye'de ilk 4'e girdi
 
Mehmet KUTLU
Kutlu Optik'in sahibi
 
Babam 1978'de gözlükte ilk perakende dükkanını Elazığ‘a açıyor. Sonra birkaç mağaza daha açıyor. 1995'te gözlük ithalatı yapıyoruz ve Türkiye çapında pazar payı elde ediyoruz. 2002'de ithalata kota geldi. Öyle olunca biz Almanya'dan ve İtalya'dan 2003'te makinelerimizi aldık. Üretmeye başladık. Ancak usta yok. Şu anda OSB'de metal gözlük çerçevesi üretiyoruz. Türkiye'nin her yerine ürünümüzü yolluyoruz. Güneş gözlüğü işine de girdik. Türkiye'de metal gözlük çerçevesi üreten 4 tesis var. İstanbul, Muğla, Ayvalık ve biz. Bir çerçeve banda girdiğinde 85 işlemden geçiyor. Emek yoğun bir sektör. Ustamız yok. Türkiye'deki firmalardan usta bulamadık. 2004 yılında Çin'de çalışan bir Alman ustayı bulduk ve buraya getirdik. İki yıl içinde işi buradakilere öğretti. Şu anda 75 kişiyi istihdam ediyoruz. İşin her kademesini Elazığ‘da yapabiliyoruz. Makine yapabilir hale geldik. 2003 yılında kota konmuştu. 2005'te bu kota kalktı. Böyle olunca tam üretime geçmişken Çin tehdidi altında kaldık. Biz de 4 üretici bir dernek kurduk. Ankara'ya gittik bir tedbir talep ettik. 2008 yılında çerçeve başına 3 dolar bir fon koydular. Halen de 2.4 dolar olarak devam ediyor. Ancak gelecek yıl süresi bitiyor. Yeniden bir fon konulmasını talep ediyoruz.
 
Altungök-Elisa Office'm ile mağazalaşıyor
 
[PAGE]
 
Altungök-Elisa Office'm ile mağazalaşıyor
 
Ecmain ALTUNGÖK
Altungök-Elisa Office'm'in sahibi
 
Mutfak, büro mobilyaları ve kapı üretiyoruz. Devlet Malzeme Ofisi'nin sanal kataloğundayız. 20 metrekare atölyede tek bir makineyle başladık. Bayilik sistemi çok sağlıklı değil. Doğu illerinde sağlıklı çalıştığımız 4 bayimizle ürünlerimizi ulaştırıyoruz. Ankara'da da proje bazında çalıştığımız firmalar var. 4-5 ilde kendi mağazamızı açalım dedik. Elazığ‘da, Ankara'da ve Antalya'da mağaza açtık. Office'm markasıyla mağazalaşıyoruz. Yakın bir zamanda Malatya, Diyarbakır, İstanbul ve Ankara'da da yeni mağazalar açmayı planlıyoruz. Ofis mobilyası üretiyorsanız onu tamamlayacak oturma grubu üretmeniz lazım 3 yıl önce de o işe girdik. Yeni yatırımımızda 5 bin 500 metrekare olan alanımızı 8 bin metrekare kadar ilave
yapıyoruz. 3 milyon liralık bir yatırım olacak. Daha burada yatırım yapacak yerimiz de var. Bu yatırımda oturma grubu üretimine ağırlık vereceğiz. Şu anda 110 civarında istihdamımız var. 3 yıldır Irak'a ihracat yapıyoruz. Orada da bir showroomumuz var. 4 tasarımcımız var. İstanbul'dan Bursa'dan insanlar projeleri için bizi arıyorlar, piyasada güven sağladık. Kalifiye eleman sorunumuz var. Bunlar için kurumlarımız var ancak ihtiyaca yönelik cevap verecek eleman bulamıyoruz.
 
Kombina devi El-Et, döner ve hamburger köftesi de üretecek
 
Mehmet KAYA
El-Et Entegre Tesisi Yönetim Kurulu Başkanı
 
1995'te özelleştirmeden buradaki Et Balık Kurumu'nun tesisini aldık. Eski yeri yıktık. 2004 yılında buranın inşaatını yaptık. Hijyen konusunda güçlü bir tesisiz. Bugün böyle bir tesisi yapmak istersek 25 milyon lira harcamamız gerekir. Hayvan canlı gelir, kesilir, bir gün dinlenir. İkinci gün parçalanır. Sonra işlemeye girer. Karkas, etleri satarız. Geri kalanını sucuk, salam, sosis, pastırma ve kavurma yaparız. Türkiye çapında varız. Konya'da, Adana'da, İstanbul'da bölgemiz var. İl bayilerimiz var. Yaklaşık 140 kişiye istihdam sağlıyoruz. Kapasitemiz günlük 400 büyükbaş kesimi, bin 200'de küçükbaş kesimi. 25 ton et parçalama kapasitemiz var. Adıyaman'da bir çiftliğimiz var orada bin 300 büyükbaşımız var. Yöresel marketlerde söz sahibiyiz. Ulusal marketler maalesef zarar ettiriyor. Onun için oraya girmiyoruz. Burada 3 satış noktamız var. İstanbul'da da satış noktamız var. Bundan sonra döner  ve hamburger köftesi üreteceğiz. Pişmiş gruba gireceğiz. Tonajımızı artıracağız.
 
Karacabey, günlük 10 ton süt üretmeyi hedefliyor
 
[PAGE]
 
Karacabey, günlük 10 ton süt üretmeyi hedefliyor
 
Yetiş KARA
Karacabey Et Entegre Tesisleri sahiplerinden
 
Babam yurtdışında Opel'in fabrikasından emekli oldu. Sonra memleketimize döndük. Burada Opel'in bayisi olduk. Otomotiv, inşaat, turizm ve fuarcılık sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Karadenizyağ  Birlik Fabrikası‘nın yerini aldık ve 650 dönüm arazi üzerine hayvancılık yatırımı yaptık. 8 milyon lira araziye verdik. Toplam 20 milyon liralık bir yatırım yaptık. Hayvancılıkta 3 yıldır varız. Günlük 3-3.5 ton süt elde ediyoruz. Hedefimiz bunu 10 tona çıkartmak. KOSGEB ile birlikte biogazdan elektrik üretme projemiz var. Böylece tesisimiz kendi elektriğini kendi üretecek. Merkezi Almanya'da olan bir Hollandalı firma ile çalışıyoruz. Buradaki gelişmeleri birlikte takip ediyoruz. 270 civarında hayvanı Avusturya'dan getirdik. 170 civarında da yavrumuz oldu. İstediğimiz günlük süt hedefine ulaşmak için 300 hayvan daha almak istiyoruz.
Sağım ünitemiz sütün sağlıklı bir şekilde alınmasını sağlıyor. Elde ettiğimiz sütleri Sütaş‘a veriyoruz.
 
Fırat Döküm, ajans desteği ile büyüme hedefinde
 
Said OĞUZ
Fırat Döküm sahiplerinden
 
Firmamızda 23 kişi çalışıyor. 2006 yılında yatırım yaptık. Yıllık kapasitemiz 2 bin 500 ton, şu anda kapasitemizin yüzde 35'ini kullanıyoruz. Fırat Kalkınma Ajansı‘nın desteği ile 500 kilogramlık ocak, 10 tonluk fırın aldık. Makine sanayi, taş kırma sanayine üretim yapıyoruz. İşlerimizin yüzde 90'ını Akdeniz Bölgesi'ne yapıyoruz. 1970 yılından beri babam su sondajı alanında faaliyet gösterdi. İşimizi geliştirebileceğimiz yeni işler peşindeyiz.