Giresun'da ekonomi üzerine

 

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

şahin ÖVEÇ / Giresun Organize Sanayi Bölge Müdürü

Giresun'da, gayri safi yurtiçi hasılatının içinde tarım sektörünün payı yüzde 70, hizmet sektörünün payı yüzde 21, sanayi sektörünün payı yüzde 5, inşaat sektörünün payı ise yüzde 4 civarında. Bu tablodan da anlaşılacağı gibi Giresun'un ekonomisi tarıma dayalı.

Ekonomiye çok önemli katkı sağlayan fındık üretimininde, arazi yapısı ve coğrafi koşullar nedeniyle maliyeti artmakta, verimliliği azalmaktadır. Bütün bu etkenler Giresun'da işsizliği önemli ölçüde arttırarak, kentimizi en fazla göç veren iller arasına sokmaktadır. Bütün bu olumsuzlukların giderilmesi, minimum seviyelere indirilmesi hiç de zor değil. Giresun ekonomisini besleyecek ana damarlar; ulaşım, sanayi, turizm ve üniversite. Karadeniz sahil yolu bitirilmiş, OR-Gı Havaalanı için çalışmalar başlatılmıştır. Üniversitemiz kurulmuş, hızla gelişmektedir. Turizmle ilgili çalışmalar valiliğimiz tarafından devam ettirilmektedir.

Sanayide ise Teşvik Yasası ile birlikte yatırımlar hızlanmıştır. Yasadan sonra 350 kişinin çalıştığı Akın Çorap, 500 kişinin çalıştığı Orsan Tekstil ile Bulancak, Tirebolu ve Piraziz'de tekstil imalaşaneleri açılmış, kente petrol firmaları ve mobilya sanayi gelmiştir. Diğer yandan OSB'mizde 12 firma yatırımlarını tamamlamış, 7'si ise inşaatlarını devam ettirmektedir. Dolayısıyla Giresun bir büyüme içine girmiştir. Öncelikle bu değişiklikte emeği geçen herkesin, şahsi hiçbir şey düşünmeden saygıyla alkışlanması gerek.

Bütün bunlar yeterli midir? Elbette hayır!

Fındığımızın tanıtım çalışmalarının arttırılması, bölgemizde zengin olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış yer altı kaynaklarının (altın, bakır, kurşun, çinko) değerlendirilerek ekonomiye kazandırılması, büyüme eğilimine giren yatırımların daha cazip hale getirilmesi gerekmektedir. Önceliğimiz ise bir "bütün" olarak çalışmaktır. Başarıların arkasındaki en büyük sır bu değil mi? Birlikte, ekip ruhu ile çalışmak sinerjiyi ve başarıları beraberinde getirecektir. Başarılar gelişmeyi sağlayacak, gelişme yatırımları artıracak, yatırımların artması ülkemiz için büyük tehlike olan işsizliği azaltacaktır.

Kentimizde gelişmekte olan yatırım alanları;

-Tekstil,

-Mobilya sanayi,

-Metal sanayi,

-Turizm,

-Kaynak ve maden suları olup,

Cazip olduğu düşünülen yatırım konuları

-Gübre sanayi

-Meyve suyu yatırımları

-Yer altı kaynaklarıdır.

Bu alanlarda yatırım yapmak isteyenlere her türlü destek ve kolaylık valiliğimiz, belediyemiz ve OSB idaresi tarafından verilmektedir. Devletin elindeki atıl arsa ve binalar yatırımcıya bedelsiz tahsis edilmektedir. Hızla büyüyen üniversitemiz sayesinde, üniversite-sanayi işbirliğinin de gelişmesi beklenmektedir.

Turizm, sanayi, yer altı kynaklarının değerlendirilmesi hamlelerinin başlamış olması Giresun'un kendine yeter bir il olmasını ve dışa göçün azalmasını yakınlaştırmaktadır.