Girişimci 'siyasi tansiyon'dan çekiniyor

Genç girişimcilerin yüzde 35'i ekonominin önünde en büyük risk olarak siyasi ortamın gerginleşmesini görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye ekonomisinin geleceğinden umutlu olan genç ve kadın girişimcilerin yüzde 35'i ekonominin önünde en büyük risk olarak siyasi ortamın gerginleşmesini görüyor.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) yapılan yazılı açıklamada, dünyanın 102 ülkesinde kutlanan Global Girişimcilik Haftası kapsamında, TOBB'de düzenlenen Girişimcilik Kongresinin, 81 ilden yaklaşık 500 temsilcinin katılımıyla devam ettiği belirtildi.

Açıklamaya göre, TOBB'un Ankara'da düzenlediği Girişimcilik Kongresi'nde yapılan interaktif anket çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Genç girişimcilerin profillerinin ve geleceğe yönelik beklentilerinin belirlenmesi amacıyla örnekleme metoduyla gerçekleştirilen ankete 81 ilden 220 girişimci katıldı. Katılımcıların yüzde 62'isini kadınlar, yüzde 38'ini ise erkekler oluşturdu.

TOBB Genç Girişimciler Kurulu ile TOBB Kadın Girişimciler Kurulu üyelerinin katıldığı Girişimcilik Kongresi'nde gerçekleştirilen ankette, katılımcıların yüzde 35'i siyasi ortamın gerginleşmesini ekonomide riski arttıran en önemli faktör olarak gördüklerini bildirdi.

Ankete katılanların yüzde 24'ü mevzuat ve bürokratik engelleri, yüzde 18'i işsizliği, yüzde 15'i finansmana erişimdeki sıkıntıları, yüzde 8'i ise bütçe açığını ekonomide riski artıran en önemli faktör olarak sıraladı.

İstihdamda artış bekleyenler çoğunlukta

Anket sonuçlarına göre, genç ve kadın girişimcilerin yüzde 57'si 2011 yılında şirketlerindeki istihdamın artmasını beklerken, yüzde 35'i istihdam sayılarının değişmeyeceğini, sadece yüzde 7'si azalacağını düşünüyor.

Bu yılla karşılaştırıldığında 2011'de ekonominin durumunun nasıl görüldüğü sorusuna ankete katılanların yüzde 50'si ekonominin daha iyiye gideceği yönünde görüş bildirdi. Katılımcıların yüzde 33'ü ekonominin aynı seviyede kalacağı, yüzde 17'si ise kötüye gideceğine inanıyor.

Ankette, girişimcilerin yüzde 44'ü dışarıdan destek almadan kendi yarattıkları kaynaklar ile işlerini kurduklarını ifade etti. Girişimcilerin yüzde 36'sı ailenin mevcut işlerini devam ettirdiğini belirtirken, yüzde 8'i ise dış kaynak kullanarak iş hayatına atıldığını kaydetti.

Yüksek vergi ve işçilik maliyeti önemli engel görülüyor

Yine ankete katılanların yüzde 25'i girişimciliğe yönelik en büyük engel olarak yüksek vergi ve/veya istihdam maliyetlerini gösterdi. Katılımcıların yüzde 21'i ise yüksek finansman maliyetlerine dikkati çekerken, yüzde 19'luk grup ise kayıt dışılıktan şikayet etti.

Ankete katılan 220 genç ve kadın girişimcinin yüzde 49'u 30-39 yaş, yüzde 23'ü ise 40-49 yaş aralığında yoğunlaştı. Girişimcilerin yüzde 48 gibi büyük bir bölümü ticaret-hizmetler sektöründe faaliyet gösterirken, yüzde 22'si sanayi, yüzde 10'u inşaat, yüzde 8'i turizm, yüzde 7'si tarım ve yüzde 5'i bilişim sektöründe yer aldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir