Girişimcilik genlerimizde var

Zorlu, "Madencilik sektörünü araştırıyoruz. Manisa Gördes'te ve Eskişehir'de çok zengin nikel madenleri bulduk" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - Zorlu Grubu için 2011'in çok parlak bir yıl olacağını söyleyen Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, yüzde 18 ila 20'lik bir büyüme hedefi açıkladı.

Zorlu, tüm iyimserliğine rağmen tedbiri elden bırakmamak gerektiğini de vurguluyor. AB ülkelerindeki borç krizinin ve ABD'nin ihracatı desteklemek için likiditeyi artırma planının kendilerini tedbirli olmaya ittiğini söyleyen Ahmet Zorlu, grubun 2011 hedeflerini anlatırken, tüm sektörlerde katma değeri yüksek, inovatif ürünlere yöneldiklerini belirtti.

LCD'de likit kristal modül üretimine odaklanan şirket, tekstilde dijital teknoloji ve lazer kullanılarak yapılan çok özel ürünler geliştiriyor. Enerjide 5 yıl içinde 3 bin MW kurulu kapasiteye ulaşılması hedefleniyor.

Buldukları zengin nikel kaynakları sayesinde madencilik sektöründe de iddialı ihracat hedefleri olduğunu ortaya koyan Ahmet Zorlu, 2012 yılında hayatın başlayacağı Zorlu Center ile ilgili ise "Yeni bir çığır açacağız" dedi. 2009 yılında tüm sektörler yılı en az kayıpla tamamlamaya çalışırken, 2010'un ekonominin canlandığı, her sektörde ileriye dönük adımların atıldığı bir yıl olduğunu belirten Zorlu, 2011 hedeflerini DÜNYA'ya anlattı.

Umutluyuz ama tedbiri elden bırakmamalıyız

2011 yılından umutluyuz. Ancak her zaman söylediğim bir söz var: Tedbiri elden bırakmamak lazım. En önemli ihracat pazarımız olan AB ülkeleri borç içinde. ABD, Çin tehdidine karşı ihracat sektörünü desteklemek üzere para basacağını açıkladı. Bu gelişmeler, bizi önlem almaya, tedbirli olmaya sevk ediyor.

Öte yandan, 2011 bizim için daha çok çalışma ve daha çok üretme yılı olacak. İnanıyorum ki, Zorlu Grubu için önümüzdeki yıl son derece parlak bir yıl olacak. Zorlu Grubu olarak, önümüzdeki yıl ciromuzda yüzde 18-20 oranında bir artış hedefliyoruz. Ülkemizin, stratejik konumu, genç nüfusu, yüksek büyüme potansiyeli ile yeni dünya düzeninde çok daha önemli bir role sahip olması için fırsatlar yakalayacağı bir yıl olmasını diliyorum. 2011 yılının, gerek içerideki ekonomik toparlanma, gerek yurt dışıyla ilişkilerimizde ülkemiz için önemli bir dönüm noktası olacağını ve daha güçlü bir Türkiye haline gelebileceğimizi düşünüyorum. Yeter ki, siyasi gelişmeler ve bölgesel sorunlar önümüzde engel teşkil etmesin.

Engeller olmazsa, Türkiye'yi kimse tutamaz

Türkiye 2001 krizinden çok önemli dersler aldı. Finans sektörü yapısal reformlarla güçlendi. Reel sektördeki şirketlerin, yönetim kabiliyetleri arttı. Riskleri ve fırsatları görebilme ve değerlendirme yetenekleri gelişti.

Dolayısıyla, tüm dünya 2008 krizinden derin yaralar alırken, Türkiye çok fazla yara almadan bu krizi atlattı. Bugün ülkemiz, stratejik ve jeopolitik konumu, bölge ülkeleriyle her gün daha da gelişen ilişkileri, yüksek büyüme potansiyeli, insan kaynağı gibi unsurlarla yıldızı parlayan ülkelerden bir tanesi.

Önümüzdeki dönemde, -engellemeler olmazsa-, Türkiye ekonomisini kimsenin tutamayacağını düşünüyorum. Sağlam finans sistemi, kuvvetli kamu finansmanı ve güçlü büyüme görünümü, yabancı sermaye girişleri ile Türkiye'nin dış şoklardan fazla etkilenmeden canlı bir ekonomik performans sergileyeceğini düşünüyorum.

Dolar yükselir, faiz ve enflasyon geriler

2011 yılı büyüme rakamlarının yüzde 5-6 oranında olacağını tahmin ediyorum. Önümüzdeki yıl dolar ve döviz kurlarında bir artış söz konusu olabilir. Merkez Bankası'nın finansal istikrara çok kuvvetli bir vurgu yaptığını görüyoruz. Bunun bir yansıması olarak faizlerde bir miktar düşüş olabilir. Enflasyonun da bir iki puan daha aşağıda olacağını düşünebiliriz.

500 milyon $'lık nikel ihracatı hedefliyoruz

Biz, genlerinde girişimcilik ruhu taşıyan bir grubuz. Önümüzdeki fırsatları görmesini ve en doğru şekilde değerlendirmesini biliriz. Ancak kısa vadede gündemimizde yeni bir sektöre girme planımız yok. Bildiğiniz gibi halihazırda madencilik alanında araştırmalarımız mevcut. Manisa Gördes'te ve Eskişehir'de çok zengin nikel madenleri bulduk. Bu alanda da ülkemize katkıda bulunacak çalışmalar yapmayı planlıyoruz. Başlangıçta yılda 5 bin tonluk nikel kapasitesi için 250 milyon dolarlık, sonraki yıllarda da kapasitemizi 10 bin tona çıkararak 500 milyon dolarlık ihracat yapmayı planlıyoruz.

KOBİ'ler Ar-Ge ve inovasyona yönelmeli

Ekonomik durgunluktan en çok etkilenen kurumların başında KOBİ'ler geliyor. Ancak küçük olmadan büyük olunmaz. KOBİ'lerin AR-GE ve İnovasyona son derece önem vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Çok çalışmak, mükemmeli aramak, sunulan hizmeti farklılaştırmak ve bu sayede öne çıkmak KOBİ'leri başarıya taşıyacaktır.

Adeta yeni bir kent meydanı yarattık, yoğun ilgi gördük

Ahmet Zorlu, inşaatı tüm hızıyla devam eden Zorlu Center ile ilgili büyük bir heyecan taşıyor. İstanbul'un 'en değerli arazisi' olarak kabul edilen Zincirlikuyu'daki eski Karayolları arazisi üzerinde inşaa edilen Zorlu Center hızla yükselirken Ahmet Zorlu, "Zorlu Gayrimenkul'ün kuruluşundan itibaren, İstanbul'a değer katacak benzersiz projeler geliştirmeyi önceliğimiz olarak gördük. İstanbul'un kalbindeki bu çok özel arazide inşa edeceğimiz Zorlu Center'ın da, hem İstanbul, hem Türkiye, hem de dünya için "İstanbul kadar eşsiz, İstanbul kadar renkli bir proje" olmasını istedik. Bugün büyük bir gururla bu hayali gerçeğe dönüştürmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

Zorlu Center'ı, İstanbul'un kalbinde, iki kıtayı birleştiren iki köprünün arasında hayata geçirerek, Türkiye'de ilk defa rezidans, performans sanatları merkezi, alışveriş merkezi, otel ve ofislerden oluşan 5 ayrı fonksiyonu bir araya getirdiklerini anlatan Zorlu, "Adeta yeni bir kent meydanı yarattık" diye konuştu.

Zorlu Center'da yer alacak Performans Sanatları Merkezi'nin kendileri için özel bir anlam taşıdığını anlatan Ahmet Zorlu, "Sosyal sorumluluk projemiz olarak gördüğümüz 3 bin 50 kişi kapasiteli Performans Sanatları Merkezi, dünyanın önde gelen gösterilerine ev sahipliği yapacak" dedi. Zorlu, projeye gelen taleple ilgili ise şöyle konuştu:

"Zorlu Center'in 5 fonksiyonunun da, daha inşaat aşamasında yerli ve yabancı yatırımcılardan gördüğü yoğun ilgiden çok memnunuz. Zorlu Center'daki ilk yerleşim, 2012'nin ilk çeyreğinde, AVM ve ofis fonksiyonlarında başlayacak. 2012'nin son çeyreğinde ise diğer tüm fonksiyonlarda hayat başlayacak."

Zorlu Grubu'nun 2011 projeksiyonu

- Enerji sektöründe 4 kat büyüyecek

"Zorlu Enerji ile enerji sektöründe bugüne kadar 2 milyar dolarlık yatırım gerçekleştirdik. Önümüzdeki beş yılda, yatırım miktarını artırarak 4 kat büyümeyi ve 3000 MW kurulu kapasiteye ulaşmayı hedefliyoruz."

- Beyaz eşyada hedef % 35 büyüme

"Vestel'de, 2010 yılı sonunda 3,5 milyar dolar konsolide ciroya ve 2,4 milyar dolar düzeyinde ihracata ulaşmayı hedefliyoruz. Bugün beyaz eşyanın toplam ciromuzdaki payı yüzde 27 düzeyinde. Beyaz eşyada kazandığımız büyüme ivmesini sürdürmeyi ve her yıl, bir önceki yıla göre yüzde 35 büyümeyi amaçlıyoruz."

- Elektronikte LCD'nin 'kalbi'ne giriyor

"Elektronik sektöründe LCD üretiminde pazar yüzde 10 büyürken biz yüzde 17 büyüyoruz. Şu anda Avrupa LCD TV pazarında yüzde 15 payla 3. konumda yer alıyoruz. Hedefimiz, bu alanda dünyada da ilk 3 içinde yer almak. Hedefimize kısa sürede ulaşmak için, LCD'nin en önemli yapı taşlarından biri olan likit kristal modül üretimine odaklanıyoruz. Modül üretiminde bu coğrafyada rakibimiz olmadığından, LCD modül üretimimiz sayesinde 2 yıl sonra Türkiye'nin ihracat şampiyonu olmayı hedefliyoruz."

- Tekstilde teknik kumaşlarla parlayacak

"Tekstilde, teknik kumaşlar, anti bakteriyel, anti alerjik, ısı - ışık, uhv geçirmeyen / filtreleyen ürünler, yanmaz dayanıklı ürünler gibi dijital teknoloji ve laser kullanılarak yapılan çok özel ürünler geliştiriyoruz. Bu alanda bu yıl 680 milyon dolarlık fabrika cirosu yaptık. Önümüzdeki yıl, yüzde 15-20 oranında büyüme öngörüyoruz."

- Gayrimenkulde 'çığır açacak'

"Gayrimenkul alanında dünyaya örnek olacak projelerimizin inşası devam ediyor. Her alanda en iyisini yapma ilkesiyle hareket eden Zorlu Grubu olarak gayrimenkul alanında da çığır açacağımıza inanıyorum."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir