Global piyasalarda kırılmalar yaşıyoruz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu 

İntegral Menkul Değerler 

Dünya borsalarında ve para birimlerinde önemli kırılmalar yaşıyoruz. Uzun zamandır yakından izlediğimiz ABD S&P endeksi görüldüğü gibi 2100 desteğini kırarak bir alt kanala gerilerken, son durumda 1973 seviyesini de kırma hazırlığı içerisinde bulunuyor. S&P endeksinin 1973 seviyesinin de altına gerilemesi durumunda 1850 seviyesine doğru düşüş devam edebilir. S&P endeksindeki düşüşün uzaması durumunda global piyasalarda satış dalgası oluşturmasını tahmin ediyorduk. Nitekim bu dalga şimdiden görülüyor. Fed tutanaklarının ardından ABD ekonomisine yönelik kötümser beklentiler S&P endeksini aşağı gönderirken, başta Çin olmak üzere Asya piyasalarında da yeni dalgalar gözleniyor. 

ABD S&P Endeksi uzun vadeli görünüm 
t1-014.jpg

Aşağıdaki grafik Çin borsasına ait. Görüldüğü gibi 12 Haziran tarihinde gördüğü 5166 zirvesinden bu yana Şangay borsasındaki düşüş %37 seviyesini bulmuş durumda. Bununla birlikte Şangay endeksi 3300 seviyesinde izlediğimiz önemli destek noktasının altına geriledi. Bu seviyenin altında seyirlerin sürmesi, Çin borsasının daha aşağı seviyelere düşme riskinin devam edebileceğini gösteriyor. Çin’den gelen ekonomik verilerin zayıflığı, büyüme beklentilerinin giderek aşağı çekilmesi ve Çin Hükümetinin aldığı agresif tedbirlere rağmen istenen toparlanmaların gelmemesi tedirginlik yaratıyor. Bir yıl içerisinde 3 kat yükselen Şangay borsasında ister istemez önemli bir yükseklik korkusu oluşmuş durumda. Çin’deki satış dalgası Asya piyasalarını ve Asya para birimlerini de etkisi altına alıyor. 

Çin Şangay endeksi uzun vadeli görünüm 
t2-011.jpg


Bir diğer kırılma Petrol fiyatlarında gözleniyor. Aslında kırılma sinyalini önceden veren petrolde şimdi ikinci dalga düşüşün sinyallerini alıyoruz. Brent petrol 44-45 $ seviyesindeki önemli desteğin altına gerilerken, bu seviyenin altında kaldığı sürece 37 $ seviyesine gerileme olasılığı da giderek yükseliyor. Aynı şekilde ABD ham petrolü WTI ise 42 $/varil seviyesindeki önemli desteğini de kırmış durumda. Petrol’de başta Çin kaynaklı küresel büyümenin yavaşlıyor olması aşağı yönlü baskı yaratırken, buna rağmen üreticilerin üretim miktarlarını kısmaması da petroldeki baskının büyük kısmını oluşturuyor. Petrol fiyatlarındaki düşüş ilk başlarda petrole bağımlı ekonomiler için olumlu gibi gözükse de, petrol üreticisi bazı ülkelerde önümüzdeki günlerde sorunlar çıkabilir, önemli devalüasyonlar gelebilir ve bu durumda bulaşıcı hastalık gibi çevre ülkeleri etkisi altına alabilir. 

Brent Petrol uzun vadeli görünüm 

t3-009.jpg

Daha pek çok grafik üzerinde örnekler gösterebiliriz. Dolar endeksinin 96.50 desteğinin ardından 94.80 desteğini kırması ve 93.60 seviyesini hedeflemesi, ABD dolarındaki zayıflığın bir süre daha sürebileceğini gösterirken, EURUSD paritesinin 1.1250 seviyesindeki kritik direnci aşarak 1.1450 seviyesindeki daha önemli kritik seviyeye ulaşmış olması da piyasalardaki algı değişikliklerini gösteriyor. Ons Altın’ın 1143 direncini geçmiş olması da dolardaki zayıflamaya gelen önemli bir tepki olurken, 1170 seviyelerini geçmesi de yine önemli bir algı değişiminin göstergesi olacak. Ancak asıl değişimler Asya para birimlerinde gözleniyor. Çin’in Yuan’ı devalüe etmesi ile başlayan dalganın ardından USDJPY paritesinin 125.40 seviyelerinden 120.80 seviyesindeki kritik desteğe gerilediğini görmekteyiz. Bu Yen’in ABD doları karşısında %3.6 değer kazanması anlamına geliyor. USDJPY özellikle 120.40 seviyesinin altına geriler ve bu seviyenin altına yerleşirse 118.30 seviyesine doğru güçlü bir patika oluşabilir. Yen’deki güçlenme elbette Yen’e yönelik güvenli liman özelliğinden kaynaklanıyor. Bu da piyasa oyuncularının son gelişmelere verdiği reaksiyonu göstermesi açısından önemli. Ancak Avusturalya doları Yen kadar şanslı değil. USDAUS paritesi son gelişmelerle birlikte 0.74 seviyesinden 0.72 seviyesine gerilemiş durumda. Bu Avustralya dolarının ABD doları karşısında %2.7 devalüe olması anlamına geliyor. Aynı şekilde Tayvan, Tayland, Vietnam gibi pek çok ülkenin para birimlerinde aynı oranlarda devalüasyonlar görülüyor. Çin’in Yuan’da devalüasyona gittiği 11 Ağustos tarihinden bu yana, Rus Rublesinde ABD dolarına karşı %9.24 değer kaybı gözleniyor. Ardından ne yazık ki TL’de dolara karşı %6.2 değer kaybı söz konusu. Ardından yine G.Afrika Randı ve Endonezya Rupisinde de %3.8 ve %2.9 gibi değer kayıpları mevcut. 

Sonuç olarak global piyasalarda ya kısa vadeli bir iki ay süren bir yön değişikliği yaşıyoruz yada uzun sürecek bir algı değişikliği yaşıyoruz. Her iki ihtimalde de yerli piyasalar olarak bu sürece çok güçlü girdiğimiz söylenemez. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.