Göbeklitepe kazı alanı asfalt yola kavuşuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ŞANLIURFA - Şanlıurfa'da, "tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen Göbeklitepe kazı alanının yolunda asfaltlama çalışmalarına başlandı.

Vali Celalettin Güvenç, AK Parti Şanlıurfa milletvekilleri Mehmet Akyürek ve Mahmut Kaçar, İl Özel İdaresince gerçekleştirilen çalışmayı inceleyerek, yetkililerden bilgi aldı.

Güvenç, yolun 11 kilometrelik kısmının 8 metre eninde asfaltlanacağını belirtti. İl Özel İdaresi'nin bu sezon 2 bin 500'ün üzerinde yerleşim yerine giden yolda asfalt yapacağını vurgulayan Güvenç, şunları kaydetti:

"Şanlıurfa 18 bin 584 kilometre yüz ölçümüyle Türkiye'nin 7'nci büyük ilidir. İl Özel İdaremizin sorumluluk alanı ise 17 bin 835 kilometrekaredir. Türkiye'nin ve bölgenin en büyük illerinden biriyiz. Sorumluluğumuzda bin 59 köy bin 502 mezra olmak üzere 2 bin 561 üniteye hizmet ediyoruz. Köy yolu ağımız 7 bin 300 kilometre olup, bunun 3 bin 729 kilometresi asfalt, geriye kalan 3 bin 614 kilometresi ise maalesef stabilizedir. En büyük hedefimiz tüm köylerimizin yolunun tamamını asfaltlamaktır."

Köy yolları için geçen yıl 70 milyon lira harcandığına işaret eden Güvenç, bu yıl ise 100 milyon liralık bütçenin yine yol yapımı için ayrıldığını söyledi.

Göbeklitepe kazı alanı

Neolitik döneme ait yerleşim yeri Göbeklitepe, Şanlıurfa'nın 18 kilometre kuzeydoğusundaki Örencik köyü yakınlarında bulunuyor. İlk kez 1963'de İstanbul ve Chicago üniversitelerinden görevlilerinin yüzey araştırmaları sırasında fark edilen Göbeklitepe'deki kazı çalışmalarını, 1995'den bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü ortaklaşa yürütüyor.

"Tarihin sıfır noktası" olarak nitelendirilen ve dünyanın en eski "tapınak merkezi" olduğu ifade edilen Göbeklitepe, bir süre önce UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınmıştı.