Göçle Mücadelede AB ile işbirliği
Başbakan Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Barrot ve İsveç Göç ve İltica Politikası Bakanı Billström'ü kabul etti
ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Jacques Barrot ve AB Dönem Başkanlığını temsilen İsveç Göç ve İltica Politikası Bakanı Tobias Billström'ü kabul etti. Kabulde İçişleri Bakanı Beşir Atalay da bulundu.
Başbakanlık Merkez Binada basına kapalı gerçekleşen ve 1 saat süren görüşmenin ardından, yazılı ortak açıklama yapıldı.
Açıklamada, "Türkiye ve Avrupa Birliği, göç akımlarının yönetilmesi konusundaki ortak sorunun üstesinden gelinebilmesi ve özellikle de düzensiz göçle mücadele edilebilmesi amacıyla iş birliğinin yoğunlaştırılması hususunda mutabakata varmışlardır" denildi.
Coğrafi gerçeklikler dikkate alınarak oluşturulan ve Türkiye'nin Avrupa Birliği ile katılım müzakereleri yürüten bir ülke olarak sergilediği çabaya istinaden geliştirilen, söz konusu işbirliğinin, her iki tarafın da uluslararası külfet paylaşımı, dayanışma, müşterek sorumluluk ve ortak anlayış konusundaki taahhütlerinin bir ifadesi olacağı belirtilen açıklamada, bu bağlamda Türkiye ile Avrupa Birliğinin şu hususlarda mutabakat vardıkları duyuruldu:
- Üst düzey yetkililer arasında nüfus hareketleri, göç, iltica ve vize konularında düzenli bir diyalog tesis edilmesi.
- Toplumlar arası temasların teşvik edilmesi amacıyla, vize politikası ve ilgili alanlarda işbirliğinin güçlendirilmesi, bu bağlamda, Avrupa Adalet Divanın Sosyal/Savatlı kararı ile Türk hizmet sunucularının 1970 tarihli Katma Protokol'den kaynaklanan haklarıyla ilgili diğer kararlarının etkin şekilde uygulanmasının sağlanmasıyla başlanılması.
- Türkiye ile Avrupa toplulukları arasında geri kabul anlaşması yapılması konusunda resmi müzakerelere yeniden başlanması olumlu bir adıl olarak müşahede edilmekte olup, bu müzakarelerin zamanında tamamlanması ortak bir hedeftir.
- Hem Türkiye hem AB için menşe ve transit konumundaki ülkelerle etkin ve işler geri kabul anlaşmalarının yapılması ve bu anlaşmaların uygulanması hususunda müşterek çaba sarf edilmesi.
- Türkiye ile Frontex arasında, üzerinde teknik düzeyde mutabakata varılan Ortak Çalışma Anlaşmasının resmen onaylanması ve uygulanması."
Açıklamada, söz konusu hedeflere ulaşılabilmesi amacıyla, AB'nin özellikle göç, sınır yönetimi ve gözetimi, düzensiz göç, insan ticareti ve kaçakçılığıyla mücadele, sığınmacılar ve mültecilere yardım alanlarında hem teknik, hem de mali ilave yardım sağlanması hususunu değerlendirmeye hazır olduğu vurgulandı.