Golf, 162 çeşit dondurma ile global pazara çıkıyor

Kahramanmaraş’ta 75 milyon lira yatırımla kurulan fabrikada 40 milyon litre kapasiteleri olduğunu bildiren Golf Dondurma CEO’su Ergün Akkaya “Hedefimiz, yurt genelinde tüketimi artırdıktan sonra Maraş dondurmasını global marka haline getirmek” dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - DÜNYA

İhracatta bu yıl özellikle ‘Maraşım’ markasıyla Maraş dondurma çeşitlerine ağırlık verdiklerini kaydeden Golf Dondurma CEO’su Ergün Akkaya, söz konusu ürünleriyle uluslararası dondurma pazarında yerlerini daha da sağlamlaştırmak istediklerini dile getirdi.

akkaya-.jpgBu doğrultuda 2014’te 75 milyon TL yatırım yaparak, Kahramanmaraş fabrikasını faaliyete aldıklarını kaydeden Akkaya, “Bu fabrikada yılda 40 milyon litre dondurma üretim kapasitemiz bulunuyor. Bu yatırımla Maraş dondurması kategorisini önümüzdeki üç yıl içinde büyütmek istiyoruz. Hedefimiz, yurt genelinde bu kategoride tüketimi artırdıktan sonra Maraş dondurmasını global marka haline getirmek” dedi. 

Dondurma pazarına 2003 yılında Bursa fabrikası yatırımıyla giriş yaptıklarını belirten Ergün Akkaya, Golf’ün kurulduğu yıldan bu yana 10 milyon litrelik üretim kapasitesini bugün itibarıyla 160 milyon litreye çıkardığını dile getirdi. 2014’te yurtiçinde her gün yaklaşık 2.5 milyon adet dondurmayı pazara sunduklarının altını çizen Akkaya, “Golf şemsiyesi altında, geniş bir tüketici kitlesine hitap eden 162 çeşit dondurma üretiyoruz. 2014 yılında devreye aldığımız Kahramanmaraş dondurma fabrikamızda, özel üretim tekniği ile keçi sütü ve salep kullanılarak üretilen Golf Maraşım, ambalajlı dondurma pazarında geniş ürün gamı ile yurt genelinde satılıyor” diye konuştu. 

13 ülkeye ihracat yapıyor 

Geçen yıl Golf Maraşım tanıtımıyla pazar paylarını yüzde 24’e çıkar- Genel anlamda dondurma pazarının evde tüketim ve anlık tüketim olmak üzere ikiye ayrıldığını anlatan Akkaya, “Anlık tüketilen ürünler hacimde pazarın yüzde 53’ünü, evde tüketilen ürünler ise yüzde 47’sini oluşturuyor. Anlık tüketimde her yaş grubunun ihtiyaç ve taleplerine göre üretim yapıyoruz. Çocuklara özel üretilen ürünler pazarın yüzde 30’unu oluşturuyor. Çocukların en sevdikleri dondurma çeşidi çubuklu ve kornet dondurmalar. Çocuklara yönelik ürün portföyümüzde 13 marka ile 29 farklı ürün sunuyoruz” diye konuştu. Gençlerin daha yoğun tatları olan karamelli ve bol çikolatalı ürünleri tercih ettiğini kaydeden Akkaya ev tipi dondurmalarda üç marka ve 38 çeşit ürünle pazarda yer aldıklarını bildirdi. dıklarını söyleyen Akkaya, önümüzdeki dönemde özellikle geleneksel tatlar kategorisinde büyümeyi sürdüreceklerinin altını çizdi. İhracatları hakkında da değerlendirme yapan Akkaya, Golf markasıyla ihracat yaptıkları ülkeler arasında Kosova, Makedonya, Arnavutluk, KKTC’nin yanı sıra Irak, Ürdün, Libya, Fas, Moritanya, Türkmenistan ve Gürcistan’ın bulunduğunu ifade etti. 

Evlerde tüketim artıyor

Bu yıl itibarıyla Balkanlar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgelerinde 13 ülkeye 20 milyon dolarlık ihracat hedeflediklerinin altını çizen Akkaya, “Avrupa Komisyonu kararıyla birlikte AB’ye süt ve süt ürünleri ihracatı için belge aldık. İhracat yapabilecek altı yerli şirket arasında yer alıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu yönde çalışmalarımızı başlatmayı planlıyoruz” dedi. 

Diğer yandan, 2014 yılında tanıtımını yaptıkları Maraş dondurmasının ev içi ve ev dışı tüketim segmentinde kayda değer pay almaya başladığını ifade eden Ergün Akkaya, geleneksel dondurma kategorisinin ise 2014 yılında yüzde 12 büyüdüğünü söyledi. Akkaya, 2014 yılında bir önceki yıla göre yüzde 9 büyüyen Türkiye dondurma pazarında, bu yıl yenilikçi ürünler ile büyümeye devam edeceklerini belirtti. Dondurma pazarının yüzde 47’sini oluşturan ev tipi dondurma kategorisinin, ramazan döneminin yaza denk gelmesi ile büyüme kaydettiğini vurgulayan Akkaya, “Özellikle ramazanın yaza gelmesi, dondurmanın tüketimini artırdı” dedi.

Çocuklara özel ürün

Genel anlamda dondurma pazarının evde tüketim ve anlık tüketim olmak üzere ikiye ayrıldığını anlatan Akkaya, “Anlık tüketilen ürünler hacimde pazarın yüzde 53’ünü, evde tüketilen ürünler ise yüzde 47’sini oluşturuyor. Anlık tüketimde her yaş grubunun ihtiyaç ve taleplerine göre üretim yapıyoruz. Çocuklara özel üretilen ürünler pazarın yüzde 30’unu oluşturuyor. Çocukların en sevdikleri dondurma çeşidi çubuklu ve kornet dondurmalar. Çocuklara yönelik ürün portföyümüzde 13 marka ile 29 farklı ürün sunuyoruz” diye konuştu. Gençlerin daha yoğun tatları olan karamelli ve bol çikolatalı ürünleri tercih ettiğini kaydeden Akkaya ev tipi dondurmalarda üç marka ve 38 çeşit ürünle pazarda yer aldıklarını bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir