Google'dan Karl Landsteiner için doodle
Kan grupları sistemini geliştiren bilim adamı Karl Landsteiner, doğum gününde Google'da doodle oldu.
Google, ABO kan grupları sistemini geliştirmesiyle 1930 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü alan immünolog ve patolog Karl Landsteiner için özel logo hazırladı.
Google ana sayfasında yer alan "doodle" olarak adlandırılan logoda laboratuvar ortamı, kan tüpleri ve bir araştırmacı figürü yer alıyor.
Logosunun üzerine tıklandığında, başlıca kan gruplarını bulması ve kan naklinin tıpta basit bir işlem haline gelmesini sağlayan ABO kan grupları sistemini geliştirmesiyle tanınan Landsteiner'in hakkında bilgilerin yer aldığı sayfaya ulaşılabiliyor.
Doodle uygulamaları, dünya ülkeleri için önemli gün ve tatillere, kültürel olaylara ve tarihte yer alan önemli kişilere bu platformda yer vererek dikkati çekmeyi amaçlıyor. İnternet kullanıcıları, özel tasarımlı logonun üstüne tıklayarak, o güne, kişiye, konuya özel daha ayrıntılı bilgilere erişebiliyor.
Karl Landsteiner kimdir?
Avusturya kökenli ABD'li immünolog ve patolog Karl Landsteiner, kan üzerine yaptığı çalışmaları dolayısıyla 1930 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü aldı.
Landsteiner, Viyana Patoloji Enstitüsü'nde araştırmacı olarak çalışırken insanlarda kanın yapısındaki farklılıkları bularak, uygun olmayan kan nakillerinin tehlikelerini ortaya çıkararak, 1901'de, alyuvarlarda hücre zarının dış katmanına bağlanan antijenlerin türüne göre insanda en az üç kan grubu olduğunu gösterdi.
Bir yıl sonra, A ve B antijenlerinin ikisini birden taşıyan ve AB antikorları içermeyen AB grubu bulundu.
Bilim insanı Landsteiner, 1927'de M ve N gruplarını, 1940'ta ilk kez bulunduğu maymun türünün adını taşıyan Rhesus (Rh) faktörünü saptadı. Rh faktörü, anne ve dölütün kanında ortaya çıkabilen ve düşük, ölü doğum ya da yeni doğanda ölümcül bir hastalığa yol açan bir dizi tepkimenin temelini oluşturuyordu.
Landsteiner'in çalışmaları adli tıbbın gelişmesine önemli katkılarda bulundu, babalık ve cinayet davalarında kan gruplarının güvenilir birer kanıt olarak kullanılmasını sağladı. Kan gruplarının belirli genler aracılığıyla kuşaktan kuşağa aktarıldığının kanıtlanması, kalıtım ve antropoloji araştırmaları için de etkili bir yöntem sağladı.