Göstergeler, 'büyümeye' işaret ediyor

Hazine'nin raporuna göre baz etkisi nedeniyle enflasyonda yükseliş devam edecek, takipteki krediler ise azalıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Hazine Müsteşarlığının Kamu Borç Yönetimi 2010 Raporu'na göre 2010 yılının ilk çeyreğine ilişkin göstergeler ekonomideki büyüme sürecinin devam ettiğine işaret ediyor. Baz etkisi nedeniyle enflasyonda yükselişin devam etmesi beklenirken, takipteki kredilerin toplam kredilere oranındaki düşüşe dikkat çekildi.

Hazine Müsteşarlığının Kamu Borç Yönetimi Raporu 2010'un ''Makroekonomik ve Finansal Çerçeve'' başlıklı bölümünde 2009 ve 2010 yılına ilişkin değerlendirmeler yapıldı. Raporda, Türkiye'nin küresel ekonomiye entegre olan tüm ülkeler gibi krizden olumsuz yönde etkilenmekle birlikte, pek çok ülkeden daha önce kademeli bir toparlanma sürecine girdiğine dikkati çekildi.

Türkiye ekonomisinin küresel belirsizliklerin en yoğun şekilde hissedildiği 2009 yılının ilk çeyreğinde yüzde 14,5 oranında daraldığı, ekonominin daralma hızının krize karşı alınan tedbirlerin etkisiyle takip eden dönemde yavaşladığı belirtilen raporda, yılın dördüncü çeyreğinde ise GSYH büyüme hızı yüzde 6 olduğu ifade edildi. Rapora göre büyüme sürecinde geçen yılki düşük baz etkisi, Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerin olumluya dönmesiyle finansman imkanlarının iyileşmesi, dış talebin toparlanması ve alınan mali önlemlerle iç talebin canlanması etkili oldu.

Enflasyonda yükseliş sürecek

Pek çok ülkede olduğu gibi Türkiye'de toplam talepteki daralma ve emtia fiyatlarında gözlenen düşüşün, enflasyon oranlarının hızla gerilemesine yol açtığına işaret edilen raporda, şöyle denildi:

''Bunun neticesinde 2009 yılı sonunda enflasyon oranı yüzde 6,5 oranına gerileyerek hedefin altında gerçekleşmiştir. 2010 yılı başında ise baz etkisi, vergi ayarlamaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak yıllık enflasyonda belirgin bir artış gözlenmiştir. Nitekim, 2010 yılı Mayıs ayı itibarıyla yıllık enflasyon oranı yüzde 9,1 seviyesine yükselmiştir. Önümüzdeki dönemde vergi ayarlamaları ve baz etkisine bağlı olarak yıllık enflasyondaki artışın süreceği tahmin edilmekle birlikte, çekirdek enflasyonun düşük seyrini koruması öngörülmektedir.''

Takipteki krediler azalıyor

Küresel olumsuzluklara rağmen Türkiye'de bankacılık sektörünün herhangi bir devlet yardımı almadan güçlü sermaye yapısını devam ettirdiği, küresel krizin ülke ekonomisine etkilerini azaltmada önemli bir rol oynadığı belirtilen raporda, krizin başlamasıyla birlikte ekonomi üzerindeki olumsuz etkilerinin kredi dönüşlerinde de hissedildiği ifade edildi.

2008 yılı Ekim ayından itibaren takipteki kredilerin toplam kredilere oranı artmaya başladığı, ancak alınan ekonomik önlemlerin etkisiyle söz konusu artışın yavaşladığı bildirilen raporda, ''2009 yılı Ekim ayından itibaren düşme eğilimine girmiştir. 2010 yılında başlayan ekonomik toparlanma ile bu oranın daha da düşük seviyelere gelmesi beklenmektedir'' denildi.

148.9 milyar dolar borç ödendi

Kamu Borç Yönetimi Raporuna göre, Hazine, 2009 yılında toplam 148,9 milyar lira borç ödemesi yaptı. Söz konusu dönemde, toplam borç servisinin 134,2 milyar lirası iç borç, 14,6 milyar lirası da dış borçtan oluştu.

Hazine 2010 yılı toplamı için 182,6 milyar lirası iç borç, 17,7 milyar lirası dış borç olmak üzere 200,3 milyar liralık borç servisi planlıyor. 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir