Gözler ECI sonuçları ve BOJ kararlarında

Murat BERK - YAPI KREDİ YATIRIM

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cuma günü Japon Merkez Bankası’nın (BOJ) aldığı kararlar sonrasında fazla dikkat çekmemiş gibi görünse de aynı gün açıklanan ABD İstihdam Maliyeti Endeksi (ECI) bizce oldukça önemli. Her ne kadar üzerine pek yorum yapılmadıysa da önümüzdeki günlerde piyasaları etkilemeye aday.

ECI, 3. çeyrekte yüzde yaklaşık 0,7 oranında arttı ve böylece iki çeyrek üst üste yüzde 0,7 seviyesinde artış göstermiş oldu. Yıllandırılmış artış yüzde 2,8 ile 2008’in 3. çeyreğinden beri en yüksek artışını göstermiş oldu. Yıllık bazda artış ise yüzde 2,2 ile önceki çeyrekte görülen yüzde 2’lik artışın üstüne çıkıp 2011’in 2. çeyreğinden beri en yüksek seviyesine gelmiş durumda. Bu konunun bu hafta daha fazla gündeme gelebileceğini tahmin ediyoruz. Özellikle bu haftaki ABD tarım dışı istihdam ve içindeki ücret verisi ve gene aynı gün Yellen’in konuşmasının öneminin daha da arttığını düşünüyoruz.

BOJ’un aldığı kararlara baktığımızda ise yaratabileceği etkiyi ikiye ayırmak faydalı olabilir:
1) Kısa vadede Japon Yeni’nin değer kaybetmesi, Japon hisse senetlerinin artması ve en büyük merkez bankalarından birinde meydana gelen ekstra gevşeme tedbirlerinin yaratacağı küresel risk iştahında artış, aralarında gelişmekte olan ülke varlıklarının da bulunduğu “riskli varlıklarda” olumlu bir etkide bulunabilir.

2) Daha orta vadede ise Japon Yeni’nin diğer ihracatçı Asya ülke para birimlerinde yaratabileceği değer kaybı baskısı. Benzer şekilde Euro ve başka ülkelerde de bu baskıyı görmek mümkün olabilir. Bu da doların değer kazancını daha da arttırabilir. Ancak bu durumun söz konusu olması, net dolar borçlusu ülke ve şirketler açısından olumsuz sonuçlar getirebilir. Ayrıca, kısa vadedeki olumlu etkinin ardından küresel volatilerde de artış görebiliriz. Özellikle dolar ve volatilite kanalından gelebilecek etkilere karşı tedbirli olmakta fayda olabileceğini düşünüyoruz. Hatırlanacak olursa geçen sene 1. çeyrekte BOJ’un aldığı karar, piyasalarda ilk etapta çok olumlu algılanmıştı fakat ardından tüm dünya Mayıs ayında ciddi bir türbülansa girmişti. BOJ’un bu türbülansın oluşumunda payı olduğu tezi pek kabul görmese de biz etkisi olmuş olabileceğini düşünmeye devam ediyoruz.

Bu konularda ilginizi çekebilir