”Gül'ün reformdan anladığı, yargıyı etkileyebilecek bir düzenleme”

Öymen, HSYK'nın çok şerefli bir mücadele verdiğini ve bu mücadeleden başarıyla çıkacaklarına inandıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ISPARTA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yargı reformu ile ilgili yaptığı değerlendirmesinin CHP'nin kastettiği uygulama ile örtüşmediğini belirtti.

Öymen, partisinin Isparta İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanı Gül'ün yargı reformuna ilişkin açıklamalarına değinerek, "Öyle anlaşılıyor ki, Cumhurbaşkanının yargı reformundan anladığı, yargıyı etkileyebilecek bir düzenlemedir" dedi.

Öymen, şunları söyledi:

"Yargı reformundan bizim anladığımız milletvekili dokunulmazlığının kaldırılmasıdır. Adi suçlar bakımından milletvekilleri ile vatandaşlar arasında hiçbir fark olmayacak. Mecliste 550 milletvekili var, 608 yolsuzluk dosyası var. İkincisi, HSYK'dan Adalet Bakanı ve müsteşarının çıkarılmasını istiyoruz. Sayın Cumhurbaşkanının bu doğrultuda bir görüş belirttiğini duymadık. Bu nedenle yargı reformu söylemleri eğer iktidarın yargı üzerindeki etkisini artırmaya yönelikse bu demokrasiyi tahrip eder, biz CHP'liler buna kesinlikle karşıyız."

Türkiye'de yargı bağımsızlığı ve demokrasinin ciddi bir tehdit altında olduğunu savunan Onur Öymen, hükümetin yargı bağımsızlığına saygı göstermediğine her geçen gün farklı bir olayla şahit olduklarını öne sürdü. Öymen, hukukun üstünlüğüne saygı duyulmaz, yargı denetim altına alınmaya çalışılırsa o ülkede demokrasiden söz edilemeyeceğini de belirtti. Öymen, şu anda yargının yürütmekte olduğu mücadelenin aslında bir demokrasi ve bağımsızlık mücadelesi olduğunu iddia ederek, HSYK'nın çok şerefli bir mücadele verdiğini ve bu mücadeleden başarıyla çıkacaklarına inandıklarını söyledi.

Öymen, sözlerine şöyle devam etti:

"Rektörler, saygın gazeteciler, savcılar hapiste, terör örgütünün mensubu oldukları iddiasıyla aylarını, yıllarını hapiste geçiriyorlar. Öbür tarafta terör örgütü üyesi olduğu belirlenen ve terör örgütü liderinin mesajını getirenler ise hiçbir şey olmamış gibi serbest bırakılıyorlar. Hukuk Türkiye'de çok büyük darbe almıştır. Yargıya, emniyet güçleri içine cemaat ve tarikat mensuplarını yerleştirerek, kurumları ele geçirmeye çalışıyorlar. Bu yöntemle yandaş yargı yaratmaya çalışacaksınız.

Sayın Başbakan muhalefetsiz bir iktidar istiyor. Eleştiri olmayacak, öyle bir demokrasi olacak ki, kimse kimseyi eleştirmeyecek, tüm kurumlar iktidara tabi olacak, hükümet yargı denetimine tabi olmayacak. Eğer yargı hükümeti rahatsız edecek kararlar alırsa bu kararları geçersiz sayacak kanun düzenlemeleri yapacak. Anayasa değişikliği yaparak yargı üyelerini değiştireceksiniz, sizin istediğiniz kararları almasını sağlayacaksınız. Yarın sizi Yüce Divanda yargılayacak olan Anayasa Mahkemesi üyelerini istemeyeceksiniz. Yapmak istedikleri bunlar."

Bu konularda ilginizi çekebilir