Gülen'in suç duyurularına takipsizlik

Fetullah Gülen'in, bazı internet sitelerinde yayımlanan "Fetullah Gülen'in şok ses kaydı" başlıklı haber hakkında yaptığı 3 ayrı suç duyurusuna takipsizlik kararı verildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Sıddık Çinko tarafından verilen takipsizlik kararında, bazı internet sitelerinde çeşitli tarihlerde "Fetullah Gülen'in şok ses kaydı" başlıklı haberler yayınlandığı anlatıldı. 

Kararda, haberler üzerine Gülen'in avukatı aracılığıyla, "haberleşmenin gizliliği hakkının ihlal edildiği, yasa gereği yayınlanmaması gereken konuşmaların yayınlanarak şeref ve itibarına saldırı yapıldığı" gerekçesiyle suç duyurusunda bulunduğu hatırlatıldı. 

Gülen'in suç duyurusunda, söz konusu konuşmaların "suç unsuru içermeyen, selam, afiyet ve iyi niyet temennileri içeren, haber değeri taşımayan diyaloglardan ibaret olduğunu" savunduğu belirtilen kararda, bu gizliliği ihlal edenler hakkında soruşturma başlatılmasını talep ettiği kaydedildi. 

Takipsizlik kararında, soruşturma kapsamında beyanı alınan "www.sonsayfa.com" internet sitesinin sahibi Abdülbaki Özışık'ın söz konusu haberi birçok yerde haber olduğu için yayımladıklarını, kişisel olarak Gülen'i tanımadığını, kendilerine haberi yayımlamaları ile ilgili uyarıcı ve yalanlayıcı bir uyarı gelmediğini söylediği belirtildi. 

Müşteki Gülen ile Aydın Doğan arasında geçtiği belirtilen telefon görüşmesinin video paylaşım sitesi YouTube'da yayımlandığı bildirilen kararda, haberde görüşmelerin haber niteliğini belirtir oranda verildiği, tüm görüşmelerin verilmediği, bu nedenle haber kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı. 

"Basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmeli" 

Kararda, haberin basın özgürlüğü kavramı ile birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin açık olduğu ifade edilerek, öğretide kabul edildiği üzere basın özgürlüğünün demokratik hukuk devletinin ve ifade özgürlüğünün en önemli unsularından olduğuna işaret edildi. 

Kamuoyunu ilgilendiren ve tartışma konusu yapılan konularda, basına bilgi ve görüşleri iletme görevinin düştüğü aktarılan kararda, böyle durumlarda basının bu görevinin yanında, kamuoyunun da bilgi ve görüş alma hakkının açık olduğu belirtildi. 

Kararda, basının kamuoyunun ilgilendiği alanlarda, ülke gündeminde yer edinecek hususlarda bilgi verme hak ve özgürlüğü ile halkın gözcülüğünü ve bekçiliğini yapma hakkının bulunduğu kaydedildi. 

Dosya kapsamına göre kamuoyuna mal olmuş müştekinin yine kamuoyuna mal olmuş başka bir kişi ile ülke gündemindeki olaylarla ilgili internette yayımlanan ses kaydının haber konusu edilmesi ve bu şekilde kamuoyunun ve okuyucuların bilgilendirilmesi konusunun atılı suçun unsurlarını oluşturmadığı bildirildi. 

Takipsizlik kararında, eylemin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği vurgulanarak, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği aktarıldı. 

Öte yandan, aynı kapsamda "www.habererk.com" adlı internet sitesinin sahibi İsmail Türk ve "www.türkiyede.com.tr" adlı sitenin sorumlu yazı işleri müdürleri Lena Siyon ve Veysel Şafak Sevinç hakkında yapılan suç duyurularına da takipsizlik kararı verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir