Güler: Kılıçdaroğlu'nun iddiaları asılsız

İçişleri Bakanı Muammer Güler, "Suriye’ye jandarma eşliğinde silah gönderildiği" iddiasının kesinlikle asılsız olduğunu belirterek "Böyle bir şey söz konusu olamaz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İçişleri Bakanı Muammer Güler, Trafik Güvenliği Platformunca düzenlenen Trafik Dedektifleri Projesi Toplantısı öncesinde, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Güler, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun "Suriye’ye jandarma eşliğinde silah gönderildiği" iddiasının kesinlikle asılsız olduğunu söyledi.

Jandarmanın böyle bir faaliyet içinde bulunmasının mümkün olmadığını belirten Güler, "Kaldı ki bu tır şoförünün iddialarıyla ilgili Jandarma Genel Komutanlığımız bir inceleme yapıyor. Gerekli açıklama da yapılacak. Böyle bir şey söz konusu olamaz’’ diye konuştu.

Güler, "Bu konuda mahkeme tutanakları ve belgeler var. Buna ilişkin neler söyleyeceksiniz" şeklindeki soru üzerine, "Belgeler çıksın, Türkiye hukuk devletidir. Kimin elinde bir belge varsa çıkartır. Bununla ilgili adli merciler var. Bunların verileceği yerler var" ifadesini kullandı.

Suriyeli sığınmacıların seçmen olmaları mümkün değildir

"Suriyeli sığınmacıların, Türkiye'de seçimlerde oy kullanmasına olanak sağlandığı" iddiası da sorulan Güler, açıklamasına şöyle devam etti:

"Uluslararası Koruma ve Yabancılar Kanunu'na göre şu anda geçici barındırma statüsüyle Türkiye'deler. O nedenle kendilerine ikamet izni verilmektedir. Geçici barındırma statüsüyle çadırkentlerde, konteynırkentlerde 200 bin kişi bulunuyor. Kalan 400 bini aşkın kişi de özellikle sınıra yakın bölgelerdeki illerde bulunmaktadır. Bunların tespitiyle ilgili özel bir çalışmayı da Emniyet Genel Müdürlüğümüz, AFAD ile birlikte başlattı. Kimin nerede kaldığı ve hangi ylardımları aldığı konusunda bir tespitimiz de var. Ama hiçbiri vatandaşlığa geçirilmiş değildir. Dolayısıyla da seçmen olmaları mümkün değildir. Türkiye'de oy kullanmaları için öncelikle vatandaş olmaları lazım. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan hiç kimsenin oy kullanması mümkün değildir. Şu anda Türkiye'de geçici barındırma statüsüyle bulundurulan Suriyeliler'in de hiçbirisi vatandaşlığa geçirilmemiştir. Böyle bir niyet de yoktur."

Atatürk çıkartması bulunan araca ceza kesilmesi

Bakan Güler, trafik polislerinin Atatürk çıkarması bulunan araçlara yazdığı cezanın sorulması üzerine de Cumhuriyetin kurucusu Atatürk'ün hatırasının yaşatılmasının, bütün vatandaşların arzusu olduğunu söyledi.

Bunun, kimsenin itiraz edemeyeceği, gayet saygıyla karşılanacak bir davranış olduğunu ifade eden Güler, "Ama Karayolları Trafik Kanunu’ndan kaynaklanan, konulacak aparatlarla, yapıştırılacak şeylerle ilgili özel bir madde var. Bunu Atatürk ile doğrudan doğruya ilişkilendirmek yanlıştır. Yapıştırılacak şeylerle ilgili sınırlama var, onu dile getiriyorlar. Yoksa bunu, doğrudan doğruya Atatürk ile ilgili bir aparat yapıştırmak şeklinde anlamamak lazım" değerlendirmesinde bulundu.

CHP'li Genç’in, Emine Erdoğan'ın konuşmasına müdahalesi

"CHP'li Kamer Genç’in, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'a yönelik tutumunun" sorulması üzerine Güler, soruyu soran kadın muhabire hitaben, "Bir hanımefendi olarak siz nasıl değerlendiriyorsanız... Bugün, kendi partisi de başta olmak üzere bütün partilerin bu konuda açıklamaları oldu. Ben de aynı şeylere katılıyorum. Bir hanımefendi olarak… Kaldı ki Japonya'da benzer bir etkinlikte bir başbakan eşi olarak orada bir konuşma yapılmış. Burada da mütekabiliyet esasına göre hanımefendinin yapmış olduğu konuşmayı o ortamda, o denli bir çıkışla bana göre sabote etmek, yanlış bir harekettir, asla tasvip edilemez, yakıştıramadım" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir