Gümrük Birliği'nde tercihli ispat belgesi düzenlenmesi

Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkındaki Kararda değişiklik yapıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye ile Avrupa Topluluğu arasında oluşturulan Gümrük Birliğinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkındaki Kararda, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın AB'ye üye olmaları nedeniyle değişikliğe gidildi. 

Bakanlar Kurulu'nun konuya ilişkin kararı, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın 1 Mayıs 2004 itibariyle AB'ye üye olmaları nedeniyle Türkiye ile mevcut Serbest Ticaret Anlaşmalarının fesh olunduğu hatırlatılarak, bu tarih öncesinde, yürürlükteki serbest ticaret anlaşmaları çerçevesinde söz konusu ülkelerin gümrük idarelerince düzenlenen tercihli menşe ispat belgelerinin 1 Mayıs 2004 tarihinden sonra ve geçerlilik süreleri içinde (en geç 31/8/2004 tarihinden önce) gümrük idarelerimize ibraz edilmiş olması durumunda kabul edileceği belirtildi. Karara göre, şartlı muafiyet düzenlemeleri ve ekonomik etkili gümrük rejimleri işlemleri açısından AT ülkelerine yönelik uygulamalar, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Letonya ve Estonya için de geçerli olacak. 

1 Mayıs 2004 tarihi öncesinde gerçekleştirilen ihracat işlemleri için Serbest Ticaret Anlaşmaları çerçevesinde bir tercihli menşe ispat belgesi düzenlenecek. Eşyanın Türkiye'den ihracatına ilişkin gümrük işlemlerinin 1 Mayıs 2004 tarihinden önce tamamlanması halinde ihracatçının talebi halinde sonradan bir menşe ispat belgesi de düzenlenebilecek. Bu durumda işalatçı ülke gümrük idaresi tarafından kabul edilebilmesi için belgenin geçerlilik süresi içerisinde (en geç 31/8/2004 tarihinden önce) ilgili işalatçı ülke gümrük idaresine ibraz edilmiş olması gerekecek. 

Menşe ispat belgelerinin sonradan kontrolüne ilişkin talepler, söz konusu menşe ispat belgesinin düzenlenme tarihinden itibaren 3 yıllık bir süre içinde kabul edilecek. 

Polonya, Çek Cumhuriyeti, Slovakya, Macaristan, Slovenya, Litvanya, Letonya ve Estonya'dan Türkiye'ye ihraç edilen ve 1 Mayıs 2004 tarihinde sevkıyat halinde olan veya bir geçici depolama yeri, gümrük antreposu ya da serbest bölgede bulunan eşya için de gerekli tüm koşulların karşılanması kaydıyla, AT ülkelerine yönelik uygulamalar geçerli olacak. Bulunduğu Topluluk üyesi ülke haricinde bir başka üye ülkeden sık sık ihracat gerçekleştiren ve bu kapsamdaki ihracatları için bulundukları ve gerekli kayıtları tuttukları üye ülke tarafından onaylanmış ihracatçı yetkisi verilen ve bu statüleri bulundukları üye ülke yetkili makamlarınca ihracatın gerçekleştirildiği üye ülke yetkili makamlarına iletilmiş olan ihracatçılarca, basitleştirilmiş işlem usulleri çerçevesinde düzenlenen A.TR Dolaşım Belgeleri de gümrük idarelerince kabul edilecek.