Gün İçi Yorumu: EUR/USD

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı

Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde ABD Mayıs ayı Tarım dışı istihdam verisi 226K olan beklentinin oldukça üzerinde 280K seviyesinde gerçekleşti. Nisan ayı verisi ise 223K düzeyinden 221K seviyesine revize edildi. İşsizlik oranı ise %5,4 olan beklentinin üzerinde %5,5 oranında açıklandı. Verilerin ardından EUR/USD paritesi 1,1060 desteğine doğru geri çekildi. Tarım dışı istihdamda görülen iyileşmenin sürmesi 16-17 Haziranda gerçekleştirilecek Fed toplantısı için oldukça önemli. Güçlü istihdamın faiz artırım sürecine bir adım daha yaklaştırdığını biliyoruz. Bu bağlamda, istihdam ve enflasyon verilerinin Fed için yeterli olup olmayacağını göreceğiz.

Sabah saatlerinde ise Almanya’dan açıklanan Nisan ayı sanayi üretim verisi piyasa beklentisinin üzerinde %0,9 oranında açıklandı. Sanayi sektör üretimi yıllık bazda %1,4 oranında genişleme gösterdi. Güçlü gelen Almanya sanayi üretim verisinin ardından EUR/USD paritesi 1,1175 seviyesine kadar yükseliş gösterdi. Diğer yandan Euro Bölgesi sentix yatırımcı güveninin 17,1 düzeyinde zayıf bir görünüm ortaya koyması paritedeki yükselişi sınırladı. ABD tarafında açıklanacak verinin bulunmaması paritenin sakinliğini korumasına neden oluyor. Buna karşın dolar endeksinin 96,00 düzeyine doğru geri çekilmesi paritede yukarı yönlü küçük ataklara neden oluyor. Diğer yandan bugün Yunanistan Maliye Bakanı Varoufakis’in açıklamaları takip edildi. Varoufakis, Eurogroup Başkanı Schaeuble ile uzun görüşmeler yaptıklarını ancak her hangi bir pazarlık yapılmadığını belirtti. Yunanistan gelişmeleri parite hareketlerine doğrudan yansımasa da, her açıklama Yunanistan’ın borç sorunun çözüme ulaşıp ulaşmayacağı konusunda oldukça önemli. 

EUR/USD paritesi teknik olarak analiz edildiğinde, paritedeki yükselişlerin sınırlı kaldığını görüyoruz. Ancak dolar endeksinin geri çekilmesi EUR/USD paritesinin yukarı momentumunu destekliyor. Bu bağlamda ilk olarak 1,12 seviyesini takip ediyoruz. 1,12 direncinin yukarı yönde aşılması durumunda paritenin alım yönü güçlenebilir. Bu durumda 1,1265 – 80 direnç bölgesini izliyor olacağız. Ancak bu seviyelerde alım yönünde durmak yerine yükselişlerde satış denenebilir. Paritede geri çekilmelerde 1,1160 – 1,1100 destekleri takip edilebilir. 

sadasd-002.jpg

www.integralmenkul.com.tr

www.integralforex.com.tr