Gün İçi Yorumu: EUR/USD

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seda Yalçınkaya / İntegral Menkul Değerler Araştırma Uzmanı 

Dün Fed toplantı kararlarından güvercin söylemlerin çıkması, EUR/USD paritesinin alım yönünü hızlandırdı. Buna ek olarak, bugün Mayıs ayına ait ABD enflasyon verilerinin beklentilerin altında kalması 1,14 bölgesindeki parite fiyat hareketlerini desteklemiş oldu. Manşet enflasyon verisi aylık olarak %0.5 olan beklentinin altında %0.4 oranında açıklanırken, yıllık bazda %0.1 olan beklentinin altında %0.0 düzeyinde açıklandı. Fed’in projeksiyonunda önemle takip ettiği yıllık çekirdek enflasyon verisi %1,8 olan beklentiye karşın %1,7 oranında zayıf görünüm sergiledi. Genel olarak açıklanan enflasyon verilerinde enerji grubunun içerisinde yakıt kaleminin negatif baskı yarattığını söyleyebiliriz. Aynı zamanda haftalık açıklanan ilk işsizlik başvurularında ılımlı görünüm sürüyor. Ancak devam eden işsizlik başvurularının beklentinin üzerinde gelmesi ve bir önceki haftaya ait verinin yukarı yönde revize edildi. ABD ekonomisine ait verilerin zayıflaması 2015 yılının ikinci yarısında da devam ederken Fed, ekonomik datalar üzerindeki takibi bırakmıyor. ABD ekonomisine ait makro dinamiklerdeki iyileşmenin yeterli düzeye gelmesi Fed’i şahinleştirecek adımların başında bulunuyor. 

Diğer yandan, bugün Eurogroup toplantısı ve Yunanistan üzerindeki kararlar etkili olacak. Bu toplantıda herhangi bir sonuç çıkması beklenmiyor. Ancak 25-26 Haziranda Avrupa Konseyi Brüksel’de toplanacak ve Almanya Başbakanı Merkel ve Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras bu toplantıda bir araya gelecekler. Toplantının sonucu, Haziran sonunda Yunanistan’ın kurtarma paketine yönelik sürecinde etkili olacak. Yunanistan meselesi parite üzerine ancak anlaşma sağlanması ya da sağlanamaması durumunda net bir fiyatlama sağlayabilir.

EUR/USD paritesi teknik olarak incelendiğinde, fiyat hareketlerinin oluşturduğu sıkışma alanının yukarı yönde kırıldığını görmekteyiz. Paritede doları zayıflatan etkenlerin devam etmesinin vermiş olduğu kuvvetle birlikte yukarı momentum korunuyor. 1.1350 seviyesinin üzerinde seyirlerin korunması durumunda 1,1460 - 1,1500 dirençlerine doğru yükseliş görülebilir. Buna karşın Yunanistan borç yükümlülüğüne ilişkin kararlar EUR/USD paritesinde sınırlı baskı yaratabilir. Bu noktada paritenin 1,1350 seviyesi üzerinde kalmakta başarısız kalması durumunda ise 1,1330 ve 1,1290 destekleri hedef konumuna gelebilir.

Destekler: 1,1350 - 1,1290 - 1,1130 
Dirençler: 1,1400 – 1,1460 – 1,1500

11219998.jpg

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/