Günde bir kutu meşrubat diyabete davet

İngiltere'de yapılan araştırmaya göre, günde sadece 1 kutu meşrubat tüketmek, Tip 2 diyabet riskini yüzde 22 artırıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Çağın en önemli sağlık sorunları arasında kabul edilen metabolik sendrom, diyabet ve obeziteden uzak durabilmek için, yediklerimiz kadar, yanında tükettiğimiz "gizli işbirlikçilere" de dikkat etmek gerekiyor. 

İngiltere'de yayımlanan araştırmaya göre, günde sadece bir kutu meşrubat tüketmek bile, kişinin Tip 2 diyabet olma riskini yüzde 22 oranında artırıyor.

İngiliz bilim adamları, ABD'deki benzer araştırmaların Avrupa kıtası için de geçerli olup olmadığını test etmek için İngiliz, İtalyan, İspanyol, Alman, Danimarkalı, Fransız ve Hollandalı 350 bin gönüllü ile yürüttükleri 2 yıllık çalışmada, bireylerin kalori hesaplarken çok da göz önünde bulundurmadıkları içeceklerin ciddi hastalıklara davetiye çıkardıklarını tespit etti. 

Gönüllüleri sağlık durumları ve yaşlarına göre çeşitli gruplara ayıran araştırmacılar, diğer tüm koşulların eşit olması durumunda, günde sadece bir kutu (336 ml) meşrubat tüketen kişinin, tüketmeyene oranla Tip 2 diyabet riskinin yüzde 22 oranında arttığı sonucuna vardılar.

Serinlemek için tüketilen içeceklerin olumsuz etkileri sadece diyabet riskiyle sınırlı kalmıyor, farkında olmadan diyetimize eklediğimiz ekstra kaloriler, obeziteye giden yolların kapılarını da açıyor.