Günde iki bardak süt ideal

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
ANKARA - Ebeveynlerin doktorlara en çok sorduğu "Çocuklarıma ne kadar süt içirmeliyim" sorusu, "Günde iki bardak" olarak yanıtlandı. Kanada'daki St. Michael Hastanesi'nden Dr. Jonathon Maguire ve ekibi, inek sütündeki D vitamini ve demirin etkisini 2-5 yaşındaki 1300'den fazla çocuğun katılımıyla araştırdı.
 
Ebeveynler genellikle çocuklarının ne kadar süt içtiğini bildirirken bilim adamları, çocukların kan tahlilinden D vitamini ve demir seviyesini belirledi. Maguire, günde 2 bardak sütün çocukların yeterli oranda D vitamini almasını ve demir depolarının normal düzeyde kalmasını sağladığını gördü.
 
Bilim adamları, günde 2 bardaktan fazla süt içen çocukların ise D vitamini oranının yükseldiğini, ancak demir depolarının azaldığını belirledi. Araştırmada ayrıca, koyu deri pigmentasyonuna sahip çocukları için güneşin az göründüğü kış aylarında 2 bardak sütün yeterli D vitamini almaları için yeterli olmayabileceği, bu nedenle bu çocukların daha fazla süt içip demir depolarını boşaltmak yerine takviye D vitamini almaları önerisinde bulunuldu. Araştırma "Pediatrics" dergisinde yayımlandı.