Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı açıldı

Fuara 70'in üzerinde yabancı, toplam 200'ün üzerinde firma katılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İhlas Fuarcılık'ın, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlediği 3. Güneş Enerjisi ve Teknolojileri Fuarı kapılarını açtı. Fuara 70'in üzerinde yabancı, toplam 200'ün üzerinde firma katılıyor. Girişin ücretsiz olduğu fuar, 14 Mart 2010 tarihine kadar ziyaretçilere açık olacak.

Fuarın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, yenilenebilir enerji kaynakları açısından baktıklarında güneş enerjisinin Türkiye'de daha fazla kullanılabilecek bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi.

Enerjinin üretilmesinde bunların Türkiye'ye kazandırılması gerektiğini ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:

"Türkiye ışınım, kaynak olarak şu anda bir çok Avrupa ülkesinden daha avantajlı. Bu güneşin avantajını kim kullanacak? Bu güneşin avantajını bu güzel ülkemizde yaşayan vatandaşımızın kullanması lazım. Fiyat olarak yalnızca Avrupa'da uygulanan fiyatlar olarak buraya gelirse bu vatandaşımızın cebinden tarife yoluyla, biraz da yüksek fiyatlarla çıkabilecek bir rakam olacaktır.

Bunun yerine Türkiye'deki ışınımın fazlalığından dolayı, güneşin avantajını hem buraya gelecek uluslararası yatırımcı kullansın ama öncelikle de vatandaşımız kullansın. Bunu Türkiye'de rehabilite edeceğimiz yenilenebilir enerji kanunuyla alakalı kanun taslağında oluşacak, fiyat açısından da söylüyorum, buraya gelecek uluslararası yatırımcı açısından da söylüyorum, her ikisinde de buna dikkat etmemiz lazım. Ama vazgeçilmeyecek bir şey varsa o da güneş enerjisini mutlaka Türkiye'de görmek isteyişimizdir."

2009 yılında global krizin etkisiyle yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili bir küçülme olduğunu ifade eden Yıldız, bunun hızlıca kendini toparlayacağını belirtti.

Yıldız, "Bu sektör özellikle enerji sektöründe hızlıca kendini toparlayacaktır ve büyüme rakamlarına geçecektir. Çünkü güneşteki alınan rakamlar bu kadar küçülmediğini gösteriyor, diğer yenilenebilir enerji kaynaklarıyla alakalı küçüldüğünü gösteriyor" dedi.

Bakanlık ve hükümet olarak güneşe verecekleri desteğin bir kararlılık olarak devam ettiğini söyleyen Yıldız, bununla ilgili yatırımlarda özel sektörün önünü açma isteklerini vurguladı.

Bakan Yıldız, daha sonra fuarın açılışını gerçekleştirerek, stantları gezdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir