”Güney Kıbrıs Rum yönetimi yürüttüğü kampanyayı yoğunlaştırdı”

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, GKRY'nin yürüttüğü kampanyayı Kıbrıs konusunda çözümsüzlüğün sorumluluğunu üzerinden atmak amacıyla yoğnlaştırdığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

LEFKOŞA - KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, "Güney Kıbrıs Rum yönetiminin (GKRY), Kıbrıs konusunda çözümsüzlüğün sorumluluğunu üzerinden atmak amacıyla yürüttüğü kampanyayı son dönemde yoğunlaştırdığının görüldüğünü" açıkladı.

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, yaptığı yazılı açıklamada, "gerek müzakereler sürecinde yeni bir döneme girilmiş olması gerek AB'de Türkiye'ye ilişkin bazı kararların alınmasının beklendiği bu dönemde, GKRY liderliğinin baskı ve şantaj yoluyla, üçüncü tarafları da kullanarak, Kıbrıs konusunda kazanım elde etme çabası içerisinde bulunduğunu" belirtti.

"Bu noktada, üçüncü taraflara, özellikle BM ve AB'ye önemli görevler düştüğünü" ifade eden Özgürgün, Rum tarafına; Kıbrıs konusunda kapsamlı bir anlaşmaya baskı yoluyla değil, müzakere yoluyla gidilebileceği mesajının açık ve kesin bir şekilde verilmesi gerektiğini kaydetti.

Özgürgün, GKRY liderliğinin Türkiye'nin AB üyeliği hedefini kullanarak Türkiye'den tavizler koparma çabalarının sonuç vermeyeceğini, aksine bu oyunların çözüm müzakerelerinin olumlu atmosferde sürdürülmesini engelleyeceğini ifade etti.

"Türkiye'ye liman baskısı müzakere sürecini olumsuz etkiler"

Rum tarafının, kapsamlı bir anlaşmaya ancak ve ancak siyasi eşit ortağı Kıbrıs Türk tarafı ile müzakere ederek varabileceğini vurgulayan Özgürgün, şöyle devam etti:

"Eğer hedef; gerçekten Ada'da kalıcı bir çözüme katkı koymaksa, üçüncü tarafların da yapması gereken Rum tarafını bu yönde teşvik etmek, Rum tarafının baskı ve şantaj yoluyla Türk tarafından taviz koparma çabalarına alet olmamaktır.

Bu bağlamda, Türkiye'nin GKRY'ye limanlarını açmasını beklemek, bu yönde Türkiye'ye baskı yapmak Kıbrıs'ta sürdürülen müzakereler sürecini haliyle olumsuz yönde etkileyecektir. Türkiye, Kıbrıs konusunun adil ve yaşayabilir kapsamlı bir anlaşmayla çözümlenebilmesi için bugüne kadar gereken tüm desteği vermiştir ve desteğini sürdürmeye devam etmektedir."

KKTC Dışişleri Bakanı Özgürgün, "hal böyleyken, Rum tarafının, 2004 kapsamlı çözüm anlaşmasını reddettiğini, Kıbrıs'ta kapsamlı bir anlaşmaya varılamamış olmasına rağmen haksız yere AB üyesi olduğunu, bu üyeliğini Kıbrıs Türk tarafı ve Türkiye üzerinde baskı yapmak için istismar ettiğini, Kıbrıs Türk tarafının girişimleriyle başlatılan tam teşekküllü müzakere sürecinin etkin bir şekilde sürdürülmesinde ayak sürüdüğünü ve Kıbrıs Türklerinin izolasyonunun sona erdirilmesine yönelik uluslararası çabaları sürekli olarak engellediğini" belirtti.

Bakan Özgürgün, uzlaşı yönünde adım atması gereken ve çözüm yönünde gerçekten iyi niyetli olduğunu ispatlaması gereken tarafın, son yıllarda Kıbrıs'ta yaşanan olumsuz gelişmelerin tümünden sorumlu olan Rum tarafı olduğunu da vurguladı.