Günlük adımlarını 2 bin artırın

Kiloya karşı 100 kilokalori daha az enerji, 2 bin fazla adım.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BALIKESİR - Avrupa Gıda Bilgi Konseyi'nin, enerji alımını günde 100 kilokalori azaltmak ve adımları her gün 2 bin adet artırmanın, aşırı kilo almayı toplum düzeyinde önlemek için yapılabilecek özgün, ulaşılabilir küçük değişiklikler olduğunu belirttiği bildirildi.

Okan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hikmet Boyacıoğlu, kilo sorununun gelişmiş ülkelerde yeni bir konu olmadığını, özellikle ABD gibi ülkelerde tüketicilerin üçte birinden fazlasının obez, aşırı kilolu kabul edildiğini söyledi.

Uluslararası piyasa araştırma kuruluşu Euromonitor International'a göre 2012 yılında, gelişmiş ülkelerdeki 14 yaş üzeri tüketicilerden yarısından fazlasının aşırı kilolu veya obez olarak sınıflandırıldığını dile getiren Boyacıoğlu, günümüzde bu kilo sorunlarının, gelişmekte olan ülkelerde de ortaya çıkmaya başladığını ve hatta bu piyasalarda bazı grupların çok fazla yemekten ziyade halen yeterli gıda bulabilmenin mücadelesini verdiğini anlattı.

Çin ve Hindistan gibi ülkelerde obezite oranlarının 2020 yılında en az iki misli artmasının beklendiğini vurgulayan Boyacıoğlu, "Euromonitor International, yükselen piyasalarda tüketiciler arasında obezitedeki hızlı artış ve gelişmiş ülkelerde kilo sorunundaki yükselişin devam etmesi ile kilo verme diyetlerine olan ilginin yakın gelecekte önemini sürdürmesinin yüksek olasılık olduğu yorumunda bulunmuştur" dedi.

Boyacıoğlu, eylül ayında İspanya'da düzenlenen Uluslararası Beslenme Konferansı'nda araştırmacıların, kilo yönetiminin, "alınan kaloriler-harcanan kaloriler" enerji dengesi modeli kadar basit olmadığını açıkladığını belirterek, şöyle devam etti:

"Konferansta sunum yapan Leeds Üniversitesi öğretim üyesi Profesör John Blundell, fiziksel aktivitenin kilo değişmelerine dönüşen bir kalori harcaması olmadığını söylemiştir. Konferansta, fiziksel aktivitenin, fizyolojiyi, kan basıncını (tansiyon), kalbin atış hızını ve plazma insülin düzeyini düşürerek ve kalp damar sağlığını artırarak kilodan çok daha önemli sağlık değişimlerini sağladığı açıklanmıştır. Araştırmacılar, kişilerin, yüksek kalorili öğünden bir gün önce veya sonra az yiyerek veya daha fazla egzersiz yaparak bunu telafi ettiklerinden, bu yüksek kalorinin kilo almaya neden olmadığını vurgulamıştır."

"Günlük adımlarınızı 2 bin artırın"  

Bireylerin, aktiviteleri arttığında daha fazla yiyerek veya azaldığında gıda tüketimlerini azaltarak enerji dengelerinin yaklaşık üçte ikisini telafi edebildiklerini ifade eden Boyacıoğlu, diyet yapmanın sadece ne yendiğine dikkat etmek değil aynı zamanda ne kadar tüketildiğiyle de ilgili olduğunu söyledi.

Bilindiği üzere kilo almayı önlemenin, kilo vermekten daha kolay olduğuna dikkati çeken Boyacıoğlu, şunları kaydetti:

"Avrupa Gıda Bilgi Konseyi, kilo almayı önlemek amacıyla enerji alımını azaltmak ve fiziksel aktiviteyi artırmak için küçük değişiklikler yaklaşımı önermektedir. Bu yaklaşımda diyette ve fiziksel aktivitede küçük değişikliklerle kilo vermeyi teşvik etmek değil kilo almayı önlemek amaçlanmaktadır. Konsey, enerji dengesi teorisinden elde edilen bulguların, enerji alımını günde 100 kilokalori azaltmak ve adımları her gün 2 bin adet artırmanın aşırı kilo almayı toplum düzeyinde önlemek için yapılabilecek özgün, ulaşılabilir küçük değişiklikler olduğunu belirtmiştir."

Boyacıoğlu, haftalık ya da aylık beslenmede kalori azaltmanın, düşük enerjili gıdaların seçilmesinin kilo kontrolünde büyük önem taşıdığını belirterek, kilo artışlarının, birçok sağlık riskini beraberinde getirdiğinin unutulmaması gerektiğini ifade etti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir