Günün ajandası

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İntegral Menkul Değerler

İngiltere Ulusal Konut Fiyatları: İngiltere’de Mayıs ayına ait olarak açıklanan konut fiyat endeksinin yıllık bazda geçtiğimiz aya göre azalış göstermesi bekleniyor. 2015 yılında Ocak ayında yüzde 6.8 olarak açıklanan veri, Şubat-Mart ve Nisan aylarında düşüş kaydetti. En son Nisan ayında yüzde 5.2 olarak açıklanan veride Mayıs ayı beklentisi yüzde 4.9 açıklanacağı yönünde. Beklentilerin altında açıklanması durumunda Sterlin’de değer kaybı yaşanabilir. (09:00)

Türkiye TÜFE ve ÜFE oranları: Türkiye TÜFE rakamları yıllık bazda 2015 Ocak ayından bu yana artış kaydetmeye devam ediyor. Ocak ayına ait olan rakam yüzde 7.24 iken, en son Nisan ayında açıklanan rakam yüzde 7.91 seviyesine yükselmiş durumda. Mayıs ayına dair beklentiler ise yüzde 8.20 artış yaşanacağı yönünde. ÜFE oranına baktığımızda ise, Mart ayında yüzde 3.41 ve Nisan ayında ise yüzde 4.80 olarak açıklanan veride, Mayıs ayı beklentisi yüzde 6.60 oranında açıklanması yönünde. Açıklanacak enflasyon rakamları Türk Lirasında hareketliliğe neden olabilir. (10:00) 

İspanya Hizmetler & Kompozit PMI: 2015 yılı Ocak ayında 56,7 düzeyinde açıklanan İspanya hizmetler PMI, Şubat ayında 56,2, Mart ayında ise 57,3 seviyesinde açıklandı. 2012 yılından bu yana en iyi performansı gösteren İspanya hizmet sektörü Nisan ayında 60,3 düzeyinde geldi. Hizmet sektörüne ait Mayıs beklentisi 59,3 seviyesinde bulunuyor. İspanya’ya ait Mayıs ayı birleşik PMI endeksi ise 58,7 beklenirken, 2012 yılından bu yana en yüksek 59,1 düzeyinde açıklanan Nisan ayı birleşik PMI verisinin altında beklenti oluşmuş durumda. Mayıs ayına ait hizmet ve kompozit PMI verilerinin piyasa beklentisinin üzerinde genişleme göstermedi Euro’nun değer kazanmasına neden olabilir. (10:15)

İtalya Hizmetler & Kompozit PMI: İtalya hizmet sektörünü yansıtan PMI verisi 2014 yılı Haziran ayında 53,9 düzeyinde, en güçlü seviyede açıklanmıştı. 2015 yılı Ocak ayına 51,2 seviyeden başlayan hizmet PMI, Nisan ayında 53,1 düzeyinde açıklandı. Mayıs ayı hizmet PMI beklentisi 52,8 düzeyinde. İtalya’ya ait Mayıs ayı birleşik PMI endeksi ise 52,8 piyasa beklentisine sahip. (10:45)

Fransa Hizmetler & Kompozit PMI: Fransa hizmet sektörünü yansıtan PMI verisi Ocak ayına 49,4 seviyesinde başlamasına rağmen Şubat ayında 53,4 seviyesinde güçlü bir görünüm ortaya koymuştu. Mart ayında 52,4, Nisan ayında ise 51,4 düzeyinde açıklanan hizmetler PMI verisinin Mayıs ayı beklentisi 51,6 düzeyinde bulunuyor. Fransa’nın birleşik PMI verisi Mayıs ayında 51,0 düzeyinde beklentiye sahip. Mayıs ayına ait hizmet ve kompozit PMI verilerinin piyasa beklentisinin üzerinde genişleme göstermedi Euro’nun değer kazanmasına neden olabilir. (10:50)

Almanya Hizmetler & Kompozit PMI: Almanya hizmetler sektörüne ait PMI verisinin öncü değeri 52,9 düzeyinde açıklanırken, Mayıs ayına ait final veri beklentisi de 52,9 düzeyinde bulunuyor. Mayıs ayı hizmetler sektörüne ait beklentiler 2015 yılı ilk dört ayına göre sektör genişlemesinin ivme kaybedeceği yönünde. 52,9 üzerinde gelecek bir veri Euro'da değer kazanımına neden olabilirken, 52,9’un altında gelecek bir veri ise Euro'da değer kaybına neden olabilir. Aynı saatte açıklanacak olan Almanya kompozit PMI verisi için beklentiler 52,8 düzeyinde. (10:55)

Euro Bölgesi Hizmetler & Kompozit PMI: 2015 yılı 4 aylık ortalamada 53,6 olarak gerçekleşen Euro Bölgesi hizmetler sektörü PMI verisinde Mayıs ayının ilk verisi 53,3 olarak açıklandı. Beklentiler revize edilecek veride değişiklik olmayacağı yönünde. 53,3 ve üzerinde açıklanacak veri 2015 yılı Ocak – Nisan ayları ortalamasının üzerinde olacağı için Euro'da değer kaybına neden olabilir. 53,3 seviyesinde yoğunlaşan piyasa beklentisinin altında gelebilecek bir veri de Euro Bölgesinde hizmetler sektöründeki genişlemenin ivme kaybettiğine işaret edebilir ve Euro'da değer kaybına neden olabilir. Birleşik PMI endeksi ise 53,4 beklenirken Mayıs ayının öncü verisi de aynı seviyede gerçekleşmişti, PMI verisinin 50 üzeri gelmesi sektörde genişlemeyi gösterirken, 50'nin altında gelen veriler sektörde daralmayı ifade etmektedir. (11:00)

İngiltere Hizmetler PMI: 2014 yılına 58.3 seviyesinde başladıktan sonra yıl içinde 60.5’e kadar yükselen İngiltere hizmet PMI verisi, yılı 55.8 seviyesinde kapatmıştı. Mayıs ayına dair olarak açıklanacak veri için en düşük piyasa beklentisi 57.8, en yüksek piyasa beklentisi 60.1 seviyesinde olduğu ve medyan beklenti değerinin 59.2 seviyesinde oluştuğu görülmekte. Geçen dönem açıklanan 59.5 seviyesine göre artış yaşanması Sterlinin değer kazanmasına neden olabilir. (11:30)

Euro Bölgesi İşsizlik Oranı: Avrupa Birliği geneline yönelik olarak açıklanan işsizlik oranı, kıtanın genel ekonomik durumunu yansıtan temel ekonomik veriler arasında bulunuyor. 2014 yılı içinde yüzde 11.90 oranından yüzde 11.40’a kadar gerileyen işsizlik oranında yaşanan düşüş, bölge ülkelerinde yaşanan toparlanmayı göstermekte ve bölge para birimi üzerinde olumlu etki yaratmaktadır. Son üç aydır 11.30yüzde  olarak açıklanan işsizlik oranında, Nisan ayında da 0.10 puan azalma bekleniyor. Piyasa beklentilerinin altında gelebilecek bir veri Euro’da değer kazancı yaratabilir. (12:00) 

Euro Bölgesi Perakende Satışlar: Perakende satışlar, kişisel veya hane tüketimi için satılan mal hacmini göstermektedir. Perakende satış oranlarında yaşanan artış ekonomideki canlanmanın bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Bundan dolayı satış oranlarında artış yaşanması, Euro’ya kuvvet kazandıracak bir unsur olarak değerlendirilebilir. Son dönemde Avrupa'ya ilişkin gelen verilerde toparlanmaya yönelik ufak sinyaller almaya başlıyoruz. Ocak ve Şubat aylarında yüzde 2.8 artan perakende satışlar Mart ayında yüzde 1.6 artış kaydetmişti. Nisan ayına dair olarak açıklanacak veri için beklentiler yüzde 2.0’de ağırlık kazanmış durumda. (12:00)

Amerika MBA Mortgage Başvuruları: Geçtiğimiz hafta yüzde -1.56 azalış kaydeden mortgage başvuruları Mayıs ayında kuvvetli bir görüntü vermiyor. Mayıs ayının son haftasına dair açıklanacak olan verinin geçtiğimiz haftanın üzerinde açıklanması ABD Dolar’ında değer artışı yaşanmasına neden olabilir. (14:00)

ECB Politika Faiz Kararı: Parasal genişleme sürecine adım atan Avrupa Merkez Bankası politika faizini son olarak Eylül 2014'te 0.15 seviyesinden yüzde 0.05 seviyesine çekti. Son dönemde Euro Bölgesi'nden gelen umut verici toparlanma sinyalleri görülüyor. Ekonomistler ECB'nin politika faizinde değişikliğe gitmesini beklemiyor. Beklentilerin dışında ECB'nin faiz indirimine devam etmesi durumunda Euro'da sert değer kaybı yaşanabilir.(14:45)

ABD ADP İstihdam Değişimi: Özel sektörde yaratılan tarım dışı istihdam miktarını gösteren veri, her ayın ilk haftasında devletin yayınladığı tarım dışı istihdam verisinden iki gün önce açıklanmaktadır. Genel olarak devletin açıkladığı verinin öncüsü olarak kabul edilen ADP istihdam değişiminin, son dönemde çok fazla değişiklik gösterdiğini belirtmek yararlı olacaktır. Mart ayında 175 bin kişilik artış kaydedilen veride Şubat ayında açıklanan 200 bin kişilik artışının gerisinde kalınmıştı. Nisan ayında  169 bin artış kaydeden verinin Mart ayında 200 bini artması bekleniyor. Açıklanacak verinin önceki döneme göre artış göstermesi, ABD Dolar’ında değer artışı yaşanmasına neden olabilir. (15:15)

ECB Başkanı Draghi Konuşması: Faiz oranı kararı sonrasında Avrupa Merkez Bankası Başkanı M.Draghi’nin para politikası ve Euro bölgesinin ekonomik durumuna yönelik olarak yapacağı açıklamalar takip edilecek. Euro bölgesi için olumlu söylemlerin ön planda olması durumundan Euro’da değer artışı yaşanabilir. Soru cevap bölümünde Yunanistan konusunda gelebilecek sorulara verilecek yanıtlar önemli olabilir. (15:30)            

ABD Dış Ticaret Dengesi: (Nisan) İhracat ve ithalat arasındaki net farkı gösteren dış ticaret açığında Nisan ayına ilişkin beklentilerin medyanı 44 milyar Dolar düzeyinde yer alıyor. ABD’de dış ticaret açığı bir süredir güçlenen Dolar ile zayıf seyrini koruyor. Dış ticaret açığının negatif olması o dönemde ithalatın ihracatın üzerinde olduğunu gösteriyor. Dış ticaret açığında iyileşme görülmesi Dolar’da değer kazancı sağlarken, açığın artması ise Dolar’da değer kaybına neden olabilir. (15:30)

ABD Hizmetlre ve Kompozit PMI: (Mayıs) ABD’de Mayıs ayına ilişkin gelecek PMI verilerinde hizmetler sektörüne ilişkin beklentiler 56,4 düzeyinin korunacağı yönünde. Kompozit PMI verisinde ise 2014 Haziran ayında görülen 61,00 seviyesinden sonra 53,5 seviyesine kadar düşüş gerçekleşmişti. PMI verileri ilgili sektörde istihdam ve üretim gibi önemli göstergelerden oluşan bir endekstir ve endeksin 50 üzerinde gelmesi sektörde genişleme olduğunu ifade etmektedir. (16:45)

ABD ISM İmalat Dışı Endeksi: (Mayıs) ABD’de imalat sektörünü hariç tutan ve yeni siparişler, istihdam ve iş faaliyetleri gibi göstergelerden oluşan endekste Mayıs ayına yönelik beklentiler 58,0 düzeyinde yer alıyor. Verinin 50 üzerindeki seyri sektörlerde genişlemeyi ifade ederken, beklenti değeri olan 58,0 üzerinde açıklanacak veri Dolar’da değer kazancı sağlayabilir. (17:00)

ABD DOE Ham Petrol Stokları: (29 Mayıs) Mayıs ayının son haftasında ABD’de ham petrol stoklarındaki değişimi gösterecek olan veride stoklardaki düşüşün devam edeceğine yönelik beklentilerin devam ettiği görülüyor. Geçtiğimiz hafta 2,8 milyon varil düşüş gösteren ham petrol stoklarında bu Mayıs ayının son haftasında beklentilerin medyanı 2,5 milyon varillik düşüş olabileceği yönünde. Genel olarak stoklardaki düşüş petrol fiyatlarını yukarı yönlü etkilese de stokların düşüş nedenine bağlı olarak ters yönde hareketler görülebiliyor. (17:30)

Fed Bej Kitap: Yıl içerisinde 8 defa yayınlanan Bej Kitap, bölgesel Fed Başkanlarının cari ekonomik faaliyetler ile ilgili görüşlerini içermektedir. Bej Kitap’ta ekonomik performansa yönelik yorumlar  aynı zamanda sektör bazında ayrışmaktadır. Açıklanacak Bej Kitap, yılın 4. kitabı olacak ve Haziran ayı toplantısı öncesinde Fed’in ekonomik faaliyete ilişkin görüşünü yansıtacak. (21:00)

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Ekonomik Takvim

09:00 GBP İngiltere Ulusal Konut Fiyatları(Aylık)(Mayıs) (Beklenti:0.4yüzde  Önceki:1.0yüzde )
09:00 GBP İngiltere Ulusal Konut Fiyatları(Yıllık)(Mayıs) (Beklenti:4.9yüzde  Önceki:5.2yüzde )
10:00 TRY Türkiye TÜFE(Aylık)(Mayıs) (Beklenti:0.67yüzde  Önceki:1.63yüzde )
10:00 TRY Türkiye TÜFE(Yıllık)(Mayıs) (Beklenti:8.20yüzde  Önceki:7.91yüzde )
10:00 TRY Türkiye Çekirdek TÜFE(Yıllık)(Mayıs) (Beklenti:7.25yüzde  Önceki:7.00yüzde )
10:00 TRY Türkiye ÜFE(Aylık)(Mayıs) (Beklenti:1.35yüzde  Önceki:1.43yüzde )
10:00 TRY Türkiye ÜFE(Yıllık)(Mayıs) (Beklenti:6.60yüzde  Önceki:4.80yüzde )
10:15 EUR İspanya Hizmetler PMI(Mayıs) (Beklenti:59.4 Önceki:60.3)
10:15 EUR İspanya Kompozit PMI(Mayıs) (Beklenti:58.7 Önceki:59.1)
10:45 EUR İtalya Hizmetler PMI(Mayıs) (Beklenti:52.8 Önceki:53.1)
10:45 EUR İtalya Kompozit PMI(Mayıs) (Beklenti:53.7 Önceki:53.9)
10:50 EUR Fransa Hizmetler PMI(Mayıs) (Beklenti:51.6 Önceki:51.6)
10:50 EUR Fransa Kompozit PMI(Mayıs) (Beklenti:51.0 Önceki:51.0)
10:55 EUR Almanya Hizmetler PMI(Mayıs) (Beklenti:52.9 Önceki:52.9)
10:55 EUR Almanya Kompozit PMI(Mayıs) (Beklenti:52.8 Önceki:52.8)
11:00 EUR Euro Bölgesi Hizmetler PMI(Mayıs) (Beklenti:53.3 Önceki:53.3)
11:00 EUR Euro Bölgesi Kompozit PMI(Mayıs) (Beklenti:53.4 Önceki:53.4)
11:30 GBP İngiltere Hizmetler PMI(Mayıs) (Beklenti:59.2 Önceki:59.5)
11:30 GBP İngiltere Kompozit PMI(Mayıs) (Beklenti:58.4 Önceki:58.4)
12:00 EUR Euro Bölgesi İşsizlik Oranı(Nisan) (Beklenti:11.2yüzde  Önceki:11.3yüzde )
12:00 EUR Euro Bölgesi Perakende Satışlar(Aylık)(Nisan) (Beklenti:0.6yüzde  Önceki:-0.8yüzde )
12:00 EUR Euro Bölgesi Perakende Satışlar(Yıllık)(Nisan) (Beklenti:2.0yüzde  Önceki:1.6yüzde )
14:00 USD ABD Mortgage Başvuruları(29 Mayıs) (Önceki:-1.6yüzde ) 
14:45 EUR ECB Politika Faiz Kararı (Beklenti:0.050yüzde  Önceki:0.050yüzde )
14:45 EUR ECB Mevduat Faizi (Beklenti:-0,200yüzde  Önceki:-0,200yüzde )
14:45 EUR ECB Borç Verme Faizi (Beklenti:0,300yüzde  Önceki:0,300yüzde )
15:15 USD ABD ADP İstihdam Değişimi(Mayıs) (Beklenti:200K Önceki:169K)
15:30 EUR ECB Draghi Konuşması 
15:30 USD ABD Dış Ticaret Dengesi(Nisan) (Beklenti:-44.0B Önceki:-51.4B)
16:45 USD ABD Kompozit PMI(Mayıs) (Önceki:56.1) 
16:45 USD ABD Hizmetler PMI(Mayıs) (Beklenti:56.4 Önceki:56.4)
17:00 USD ABD ISM İmalat Dışı Endeksi(Mayıs) (Beklenti:57.0 Önceki:57.8)
17:30 USD ABD DOE Ham Petrol Stokları(29 Mayıs) (Beklenti:-2500K Önceki:-2802K) 
17:30 USD ABD DOE Cushing Ham Petrol Stokları(29 Mayıs) (Beklenti:-500K Önceki:-433K) 
21:00 USD Fed Bej Kitap 
21:15 USD Fed Evans Konuşması