Gurbetçiler sağlıkta Kayseri'yi tercih ediyor
Mustafa ALAN / Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Yönetim Kurulu Başkanı
Kayseri, bir çok ilimiz gibi gurbetçisi yoğun olan bir kent. Yılda yaklaşık 10 bin gurbetçi ağırlıyor. Ama Kayseri'yi diğer illerden ayıran iki özellik var. Birincisi Kayseri gurbetçisini daha fazla önemsiyor ve 11 yıldır yurt dışından gelen ilk kafileyi havaalanında çiçeklerle karşılıyor. İkincisi ise gurbetçilerimiz sağlık ihtiyaçlarını karşılamak için Kayseri'yi tercih ediyor.
İl ekonomisine çeşni katmakla kalmayıp, sosyal hayatı da hareketlendiren gurbetçilerimizin bölgeye büyük katkısı var. Esnafımızın bir üçlemesi vardır; Almancı-harmancı-pancarcı. Almancı diye ifade ettiğimiz dönem gurbetçilerin yoğun olarak geldiği dönemdir. Harmancı dediğimiz dönem çiftçimizin ürününü tarladan kaldırdığı dönem. Pancarcı dediğimiz dönem ise pancar üretiminde önemli bir konumu olan Kayseri'deki pancar üreticisinin ürününü fabrikaya verdiği dönemdir. Bu üç dönem piyasaya yansır. Gurbetçilerimiz ne kadar para harcamayalım deseler de kendilerini planlamadıkları harcamalar içinde bulurlar. Tabi bu harcamalar geçmiş dönemle kıyaslandığında yüzde 50 oranında azaldı. Avrupa'daki ekonomik büyümenin eskisi kadar olmaması nedeniyle marktan euroya geçiş dönemiyle beraber gurbetçilerimizin alım gücü düştü. Ama yine de pastırma sucuk, tekstil ve altın ihtiyaçlarını hala Kayseri'den karşılıyorlar. Bu da piyasayı canlandırmaya yetiyor.
11 yıl önce bir gurbetçinin arabasının arkasında okuduğum; 'Orada yabancı, burada Almancı. Biz nereliyiz?" yazısı karşısında duygulandım. Ne yapabiliriz diye düşündük ve Avrupa'da çalışan, izinlerini geçirmek üzere ülkemize dönen hemşerilerimizi 2001 yılından bu yana havaalanında çiçeklerle karşılamaya başladık. Hoş geldiniz cennet ülkemize diyoruz. Özellikle ülkesine döndüğünde yaptıkları çeşitli harcamalarla döviz getiren ve yazları ticari hayatta büyük sirkülasyon yaratan bu hemşerilerimizi karşılamayı esnaf ve ticaret temsilcileri olarak bir görev addediyoruz. Esnaf ve sanatkârlarımızın gurbetçi hemşerilerimize daha dikkatli, itinalı ve samimi davranmaları yönünde tavsiyelerde bulunuyoruz.
Sağlık kuruluşları alanında hızlı bir büyüme sürecine giren Kayseri, sadece bölge insanına değil, gurbetçilerine de sağlık hizmeti veriyor. Kayseri'nin diğer bir özelliği de; gerek dünyada ve gerekse Türkiye'de büyük potansiyele sahip olan sağlık turizminde, gurbetçi çeken İstanbul'dan sonra, ikinci il olması. Küresel bir rekabet beklenen bu sektörde; 2008-2009-2010 yılı verilerine bakıldığında, Kayseri'nin fazla hasta çekmesinin altındaki gerçeğin, yurtdışında çalışan hemşerilerinden kaynaklandığı görülüyor.
Mart 2010 tarihli "Türkiye'de Medikal Turizm'in Geleceği" başlıklı araştırmada yurtdışından gelen sağlık turistlerinin; göz, diş, ortopedi, kardiyoloji, onkoloji, plastik cerrahi ve beyin cerrahisi olmak üzere 7 branşta hizmet aldığı belirtiliyor.
Medikal turizmin ilk adresinin özel sağlık kuruluşları olduğu, kamunun payının ise yüzde 6-8 civarında olduğu ifade edilen çalışmada, Kayseri'nin sağlık turistlerini çeken iller arasında İstanbul'dan sonra geldiği açıklanıyor. Bu bizler için gurur verici. Gurbetçilerimizin memnuniyetini artırarak il ekonomisine katkılarını artırmak için bizler üzerimize düşeni yapmaya hazırız.