Gurbetteki Ordululardan yatırım bekliyoruz
Avni YILMAZ / Ordu İşadamları Derneği Başkanı (ORİŞAD) Başkanı
Ordu da tarım ve tarıma dayalı sanayi üretimi önemli bir yere sahip. Tarım deyince akla fındık gelir. Fındık bölgenin en önemli geçim kaynağı. Fındıktan son 2 yıldır para kazanılmıyor. Önceki yıl fiyat düşüktü bu yıl da rekolte az oldu.1965 yılından beri fındık konuşuluyor, tartışılıyor, bir sürü yasa ve yönetmelik yayınlandı, ama bir tanesine bile uyulamadı. Fındık sorununa mutlaka kalıcı çözüm bulunmalı. Hükümetin destekleme projesi doğru uygulanabilir hale gelmesi için altı mutlaka doldurulmalı, uygulama hayata geçirilmeli. Bir taraftan lisanslı depoculuğa geçilirken, diğer taraftan da üretim sahaları daraltılmalı, fındık düz ovalardan sökülmeli. Çarşamba Ovası'nda, Sakarya ve Düzce gibi düz arazilere sahip bölgelerde fındık yetiştiriliyorsa, Kocaeli'nde fındık festivali düzenleniyorsa fındık sorununu daha çok konuşacağız demektir.
Yıllardır fındık sektöründe faizcilikle kolay para kazananlar oldu. Ama bunlar bir türlü yatırım yapmadı, istihdam yaratamadı. Gerçekten alın teri ile çalışan esnaf, tüccar ve ihracatçıyı bunun dışında tutuyorum. Fındıktan kazanıp yatırım yapan işadamlarımız da var. Bunları tebrik ediyorum.
Daha fazla istihdam sağlanmak ve ekonomik katma değer yaratmak için paradan para kazanmak değil de ticaretten pazar kazanmak gerekiyor. Ordu kredi batağı bulunan iller arasında ilk sıralarda. Buna karşın faizde en fazla parası bulunan il de Ordu'dur. Para ve akıl sahipleri evlenmeli, yani bir araya gelmeli ki Ordu kalkınsın, Ordulu refaha ersin.
Ordu'ya yatırımcı gelmemesinden şikâyet ediyoruz. Yatırımcı iki şeye bakıyor; önce bedava arsaya ve altyapıya sonra ulaşıma. Bedava arsa yok, altyapı yok, kolay ulaşım yok. O zaman yatırımcı neden Ordu'yu tercih etsin. Coğrafi şartları değiştirecek halimiz yok ama ulaşım sistemimizi güçlendirebiliriz. Karadeniz'i, Ordu, Sivas, Kayseri ve Adana üzerinden Akdeniz'e bağlayacak olan karayolu bölge ekonomisi için büyük önem taşıyor. Karadeniz-Akdeniz Yolu hem ticarete hem de turizme büyük ivme kazandıracak. Bu proje tamamlandığında Kayseri Ordu'yu liman olarak kullanabilir. O bölgede henüz denizi görmeyenler var. Bu güzergâh açılırsa günü birlik de olsa Ordu'ya bir akın olacak.
Ordu'daki işletmelerin büyük çoğunluğu aile işletmelerinden meydana geliyor. Aile şirketlerine özgü kurumsallaşma sorununu yaşıyorlar. Dünyada büyük şirketler bile şirket evlilikleri yapıyor. Daha büyük hedefe gidiyor. Bizde ise bırakın büyümeyi, şirketler ikiye ve üçe bölünüyor. Aile işletmelerinin kurumsallaşma sürecinde şirketlere destek olacak organizasyonlara ihtiyaç var, bu konuda KOSGEB ve üniversiteden beklentilerimiz oldukça fazla…
Ordu'nun son yıllardaki en önemli kazanımlarının başında Ordu Üniversitesi geliyor. Ordu Üniversitesi insan kaynağı ve teknik donanım bakımından güçlendikçe Ordu'nun ufku açılacaktır. Üniversiteye gelecek yeni öğretim üyeleri ve öğrenciler kent ekonomisine katma değer katar. Ordu Üniversitesi ile iş dünyası ve kent arasında kurulacak işbirliği, teorik bilginin pratiğe dökülerek sermaye ile buluşmasına, kalifiye elemanların yetişmesine, yüksek kalite ve standartta mal ve hizmet üretilmesine hız katacak..
Karadenizli deyince göç, göç deyince de Karadeniz insanı akla gelir. Göç etme konusunda milletimize öncülük eden Karadenizlilerde göçün bir sınırı, bir durağı yok. İlk adımını İstanbul'a atan hemşerimizin ikinci adımı atacağı yer ya Avrupa'da ya da Amerika'dır. Dünyaya baktığımızda sermaye birikimini tamamlayanların bir kısmının, orta ve uzun vadede tersine göç ettikleri görülür. ABD'deki İrlandalılar ve Çinliler'den sermaye birikimlerini tamamladıktan sonra memleketlerine dönenenlerin sayısı hiç de az değil. Bu vesileyle Ordulu hemşerilerimize bir çağrı yapmak istiyorum, gelin doğup büyüdüğünüz topraklara yatırım yapın, özellikle de sosyal sorumluluk projelerinizi Ordu'da gerçekleştirin.