Güriş'ten Suriye'ye dev yatırım

Güriş'in 280 milyon euroya mal olacak Rakka Çimento Fabrikası'nın temeli Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı törenle atıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RAKKA/ANKARA - Güriş'in 280 milyon euroya mal olacak Rakka Çimento Fabrikası'nın temeli Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın da katıldığı törenle atıldı. Fabrika çimento sektöründe  Orta Doğu'da en büyük Türk yatırımı özelliğini taşıyor.

Bakan Çağlayan, Temel atma töreninde yaptığı konuşmada, Güriş'e dost ve kardeş ülke Suriye'ye böyle bir yatırım yaptığı için teşekkür etti.

Türkiye ile Suriye arasındaki gerek siyasi gerekse de ekonomik ilişkilerin tüm dünyaya örnek olacak şekilde geliştiğini belirten Çağlayan, karşılıklı olarak vizeleri kaldırdıktan sonra Türkiye'den Suriye'ye giden turist sayısının 2 katına çıkarak 1 milyon 350 bin kişiye ulaştığını ifade etti. Suriye'den Türkiye'ye gelen turist sayısının ise 750 bin kişi olduğunu belirten Çağlayan, "Vizeler Kalktıktan sonra Suriyeli kardeşlerimiz Halep'ten Şam'a gider gibi Türkiye'ye, Türk kardeşlerim de Gaziantep'ten Şanlıurfa'ya gider gibi Suriye'ye gidiyor" dedi. İki ülke hükümetlerinin toplanıp tek devlet gibi kararlar aldığını dile getiren Çağlayan, şunları söyledi:

"Bunun ilkini Suriye'de yaptık ve 51 mutabakat zaptı imzaladık. Bu konu bir dünya rekoru ve aynı zamanda Türkiye ve Suriye rekorudur. İkincisi Türkiye'de oldu. 13 bakanla ziyaret ettiler. Eğitimden lojistiğe, sağlıktan gümrüğe kadar bir çok konuda 11 mutabakat zaptı da bu toplantıda imzalandı. çok yakın bir süre içerisinde sayın başbakanların da katılımıyla Asi nehri üzerinde Dostluk Barajı'nın yapımına başlıyoruz, temelini atacağız. Gümrüklerimizi muhtemelen bu ay sonunda ortak tek bir gümrük haline getiriyoruz."

"Ticaret hacmi 2,5 milyar dolara ulaştı"

Temelini atacakları Güriş'in Rakka Çimento Fabrikası'nın, Türkiye'nin bu bölgede çimento sektöründe bugüne kadar yapmış olduğu en büyük yatırım olduğunu belirten Çağlayan, yatırımın sadece Suriye'de değil, bu sektörde Orta Doğu bölgesindeki en büyük Türk yatırımı olduğunu söyledi.

İki ülkenin dış ticareti ile ilgili bilgiler de veren Çağlayan, Suriye ve Türkiye arasındaki ticaretin tarihin en yüksek seviyesine ulaştığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Bizim Suriye'ye ihracatımız yüzde 29, Suriye'nin Türkiye'ye ihracatı ise yüzde 110 artmıştır. Ticaret hacmi her ne kadar Türkiye lehine olsa da biz kazan kazan ilkesini kurmak istiyoruz. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 2010'da 2,5 milyar dolara ulaşmıştır. Bunun 160 milyon doları Türkiye'den Suriye'ye yapılan çimento ihracatıdır. Suriye'nin toplam çimento ithalatı 300 milyon dolardır. Bu yatırımla Suriye bırakın çimento ithalatını artık çimento ihraç eden ülke haline gelecektir. Bu fabrika Suriye'nin çimento ihtiyacını karşılayacak hem de çevre ülkelere çimento ihraç etmesini sağlayacaktır. Fabrikanın inşaatında 1000, sonrasında ise 300 kişi çalışacak. Bunların büyük kısmı Suriyeli kardeşlerimiz olacak. Bu yatırım, Suriye'de yabancı yatırımlar konusunda bir işaret fişeği olacaktır. Suriye 1985 yılından bu yana 7,3 milyar dolar yabancı yatırım almış, bunun yüzde 10'u tek başına Türkiye'ye ait. İkili ilişkilerimiz daha da gelişecektir."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir