Gürültüden elektrik enerjisi ürettiler

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KÜTAHYA - Kütahya'da, bir öğretmen ve iki lise öğrencisinden oluşan proje ekibi, gürültüyü elektrik enerjisine dönüştürerek hazırladıkları prototipteki ampulü yakmayı başardı.

20130524.122607_ozlkut01_2150246.jpg

Nafi Güral Fen Lisesi 10'uncu sınıf öğrencileri Berkay Yıldız ve Aydın Demirci, okulun Fizik Öğretmeni Cahit Bardakçı koordinatörlüğünde proje geliştirdi.
Davul, zurna gibi enstrümanlarla sesler çıkarıp bağırarak ses titreşimlerini toplayan öğrenciler, oluşturdukları prototipte bulunan ampulü, gürültüden elde ettikleri enerjiyle yaktı.
Bardakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yıldız ve Demirci'nin, sesi başka bir enerjiye dönüştürmek istedikleri düşüncesini kendisiyle paylaştığını söyledi.
Öğrencilerin projesine destek verdiğini belirten Bardakçı, şöyle konuştu:

[PAGE]

"Başta öğrencilerimizle bir beyin fırtınası yaptık. Bunun sonucunda da ses enerjisini elektrik enerjisine dönüştürebilmek için 'mekanik basınçla elektrik enerjisi açığa çıkarma' anlamına gelen piezoları kullandık. Bu çalışmalar sonrası bir prototip oluşturduk. Profesyonel olarak kullanılabilirliğini, prototipin daha büyüğü geliştirildiğinde görebileceğiz. Bununla sesten elektrik üretilebileceğini gösterdik. Sonuç olarak sesi, elektrik enerjisine dönüştürebildik. Büyük çaplı elektrik üretimi için büyük fabrikalar, konser alanları, statlar gibi gürültülü ortamlardan yararlanılabilir. Buralarda aşırı derecede gürültü olduğundan bu enerji rahatlıkla kullanılabilir. Yaptığımız prototipten daha büyüğü fabrikalara kurularak, buradan da sesin enerjisi doğru akımla depolanabilir."
Bardakçı, söz konusu projeyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği yarışmaya katılan öğrencilerin, ilk 34'e girdiğini sözlerine ekledi.

20130524.122612_ozlkut03_2150247.jpg

"Bütün enerjiler, birbirine dönüştürülebiliyor"
Öğrencilerden Berkay Yıldız da sesin bir enerji türü olduğunu ve termodinamik kanuna göre bütün enerjilerin birbirine dönüştürülebildiğini dile getirdi.
Bu kuraldan yola çıkarak hareket ettiklerini anlatan Yıldız, şunları kaydetti:
"Hocamız ve arkadaşlarla beyin fırtınası sonrası dünyamızda en çok lazım olan enerjinin, elektrik olduğunda karar kıldık. Yaptığımız çalışmalarda sesin bir basınç değişimi olduğunu ve bu basıncı elektriğe çevirebileceğimizi gördük. Bu noktadan sonra piezo maddeleri kullandık. Bu madde, basınç değişiminden elektrik üreten bir madde. Aynı zamanda hoparlör ve mikrofonlarda da bu madde kullanılıyor. Biz de bunu amacımız doğrultusunda kullanarak bir prototip oluşturduk."
Aydın Demirci ise böyle bir proje oluşturmaktan memnuniyet duyduklarını ifade ederek, çalışmaları sırasında Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) laboratuvarlarını kullandıklarını belirtti.