Gürültüden elektrik ürettiler

Kütahya'da sesten elektrik üreten iki öğrenci, TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmada enerji dalında Türkiye birincisi oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kütahya - Kütahya'da iki lise öğrencisi ve bir fizik öğretmeni, gürültüden elektrik ürettikleri projeyle, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) düzenlediği "Girişimcilik ve Yenilikçilik" yarışmasında Türkiye birinciliğini elde etti. 

Nafi Güral Fen Lisesi 10'uncu sınıf öğrencileri Berkay Yıldız ve Aydın Demir ile Proje Koordinatörü Cahit Bardakçı, piezo maddeleri kullanarak sesten oluşan basıncı bir araya toplayarak elektrik enerjisine dönüştürdü.

Bardakçı, "Ses Enerjisini Elektrik Enerjisine Dönüştürme Projesi"  26- 30 Mayıs'ta Ankara'da TÜBİTAK tarafından düzenlenen yarışmaya enerji dalında katıldıklarını söyledi.

Projelerini iki gün boyunca sergiledikleri yarışmadan Türkiye birincisi olduğunu anlatan Bardakçı, "Bundan dolayı çok mutluyuz. Öğrencilerimiz bir başarı yakaladı. Umarım bu başarılı proje hayata geçirilip insanlığa bir katkı sağlar" dedi.

Yıldız da proje hakkında bilgi vererek, Ankara'da jüri önünde güzel bir sunum yaptıklarını dile getirdi.

Demirci ise birinci olduklarından dolayı mutlu olduğunu ve projenin geliştirilip daha güzel amaçlar için kullanılabileceğine dikkati çekti.

Okul Müdürü Muharrem Kaptan da proje ekibini kutladığını ifade ederek, "Yaklaşık iki yıldır bu projeye emek veriyorlardı. Öğrencilere, imkan ve doğru rehberlik verildiğin de neler yapabileceklerini ortaya koydu. Ben hocamızı ve öğrencilerimizi tebrik ediyor başarılarının devamını diliyorum" diye konuştu.