Güvenlikçi sayısı 6 ülke ordusuna bedel
Türkiye, yaklaşık 217 bini bulan özel güvenlikçi sayısıyla Avusturya, Belçika, Portekiz, Hollanda, Norveç ve Çek Cumhuriyeti ordularının toplam asker sayısını bile geride bıraktı.
ANKARA - Son yıllarda hızla gelişen özel güvenlik sektörü büyümeye devam ederken, Türkiye sahip olduğu yaklaşık 217 bin özel güvenlikçi sayısıyla Avusturya, Belçika, Portekiz, Hollanda, Norveç ve Çek Cumhuriyeti ordularının toplam asker sayısını bile geride bıraktı.
Tüm Özel Güvenlik Dernekleri Federasyonu Başkanı Bülent Perut, özel güvenlik sektörünün Avrupa Birliği (AB) ve ABD'de özellikle 11 Eylül olaylarının ardından ciddi bir ivme kazandığını, bu gelişmeyle bugün bütün dünyada özel güvenlik hizmetinin verilmeye başlandığını kaydetti. Perut, ''Bu olaylardan sonra hem özel güvenlik hem de insanların, devletlerin güvenliğe bakış açısındaki değişim, hayatın her ortamında hissedilmeye başlandı'' görüşünü dile getirdi.
Yaklaşık 6 milyar dolarlık sektör
Perut, sektörün son yıllarda kazandığı ivmeyle hızlı bir büyüme yaşadığının altını çizerek, ''Sektörün ekonomik büyüklüğü konusunda elde yeterli veri bulunmamasına rağmen genel olarak 3 ile 6 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ediyoruz'' dedi.
Sektörün ''sadece istihdama katkı yaptığı'' gibi yanlış izlenimler olduğunu belirten Perut, özel güvenlik sektörünün başta tekstil ve turizm olamak üzere diğer birçok sektöre katkıda bulunduğunu ifade etti.
604 bin kişi kimlik sahibi
Perut, Türkiye'de 2004 yılında 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetlerine Dair Kanun'un yürürlüğe girmesiyle resmiyet kazanan sektörde, Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Güvenlik Daire Başkanlığı verilerine göre, şu anda 1430 faaliyet izni verilen özel güvenlik şirketi ile özel güvenlik görevlisi yetiştiren 737 eğitim kurumu bulunduğunu bildirdi.
Türkiye'de özel güvenlik sertifikalı 886 bin kişi olduğunu, özel güvenlik kimliğine sahip kişi sayısının 604 bine yaklaştığını bildiren Perut, ''Şu anda aktif olarak çalışan özel güvenlik görevlisi sayısı 217 bin kişi'' ifadesini kullandı.
''Banka kredisi alamıyoruz''
Perut, istihdama bu kadar faydası olan sektöre yönelik bir devlet desteği olamadığını hatta tahsilat sorunu nedeniyle ödeme güçlüğü yaşayan şirketlere bankaların kredi dahi vermediğini öne sürdü. Bülent Perut, şu görüşleri dile getirdi:
''Devletimizin sektörümüze sahip çıkmasını bekliyoruz. Bugün IMF'ye borç verecek duruma gelen, müthiş bir gelişme kaydeden Türkiye'yi yöneten devlet büyüklerimizden başta devlet bankaları olmak üzere uzun vadeli düşük faizli kredi, Sosyal Güvenlik Kurumu ve maliye açısından ihtiyaç duyduğumuz destekleri sağlamalarını rica ediyoruz. Devletimizin bizlere sağlayacağı destekler sayesinde sektörümüz daha da hızlı gelişecektir.''
BAZI ÜLKELERİN ASKER SAYILARI
------- ------------
Avusturya 27 bin
Belçika 39 bin
Portekiz 43 bin
Çek Cum. 18 bin
Hollanda 62 bin
Norveç 24 bin
------- ---------
Toplam 213 bin