Güzelliğe 3.5 milyar dolar

Daha genç ve kusursuz görünme isteğiyle Türkiye'de estetik pazarı her yıl yüzde 25 büyüyor. 3.5 milyar dolar hacme ulaşan sektörde yerli hedef kitlenin yanı sıra sağlık turistleri de önemli bir paya sahip...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kezban KARABOĞA

Yıldız Taşdelen ERLİ

İSTANBUL - Genç ve güzel görünmek, dinamik kalmak... Kim istemez ki! Daha çok kadınlara yakıştırılsa da bu "istek" kadın-erkek herkesi peşinden koşturan bir trend. Hızını bu trendden alan estetik sektörü, tıbbın imkanlarının her geçen gün artmasıyla daha da büyüyor. Dünya çapında toplam hacmi 200 milyar dolara ulaşan estetik sektörünün Türkiye'deki büyüklüğü henüz 3.5 milyar dolar civarında. Ancak hem yurtiçinde hedef kitlenin her geçen gün büyümesi hem de sağlık turizminin gelişmesiyle Türkiye'de estetik sektörünün geometrik olarak büyüyeceği öngörülüyor. Nitekim son dönemde Türkiye'de estetik pazarı yılda ortalama yüzde 25 büyüyor, buna bağlı olarak her yıl artan sayıda doktor medikal sertifikası alarak sektöre giriyor. 
Fiyat ve kalitesi nedeniyle estetik pazarı olma yolunda hızla ilerleyen Türkiye, her yıl estetik amaçlı çok sayıda turist ağırlıyor. Türkiye bir yandan dünyayı güzelleştirirken, diğer yandan estetik turizmi ile önemli bir döviz girdisi de sağlıyor. 

Türkiye, artık sadece deniz, tarih ve kültür turizmi için değil, burun, meme, yüz ve karın germe, saç nakli ve liposuction gibi estetik amaçlı operasyonlar için de yabancılar tarafından tercih edilir hale geldi. 

Sağlık turizmi ile Türkiye'ye her yıl gelen hasta sayısı 360 bin–400 bin arasında değişirken, bunun ortalama yüzde 40'lık bölümünü estetik vakaları oluşturuyor. Dış ülkelerden gelenlerin yüzde 20'si Türk, yüzde 20'si yabancı turistlerden oluşuyor. Turistler veya yabancı ülkede yaşayan Türk vatandaşlarının estetik operasyonlar için Türkiye'de en çok tercih ettiği şehir ise İstanbul.

Türkiye'de yılda yaklaşık 100 bin dolgu, 200 bin civarında botoks uygulaması gerçekleştiriliyor. Güzellik talebinin artışıyla birlikte Pek çok doktor medikal hekim statüsüne geçerken bir yandan da plastik cerrahlar sektöre akın ediyor. 
Sektör, dünyada da 200 milyar dolarlık büyüklüğe ulaştı. Dünya estetik piyasasında önceki yıl yüz germe, botoks uygulaması ve lazer tedavisi gibi 12 milyon adet uygulama gerçekleştirildi. Dünya estetik piyasasının en büyük oyuncusu olan ABD, tek başına dünya estetik sektörünün yüzde 60'ını oluşturuyor. ABD'yi Brezilya izliyor. Sektör hacmi Çin'de 10 milyar dolar, Rusya'da ise 15 milyar dolar. 

Sadece dolgu sektöründe 20 şirket faaliyette 
Şu anda Türkiye'de estetik dolgu sektöründe yaklaşık 20 firma faaliyet gösteriyor.  Seltek İlaç da estetik sektöründe kurulan şirketlerden bir tanesi. Kurucusu, Fehmi Zorlu, bu sektöre girişini tamamen "şans" olarak tanımlıyor ve sektöre yatırım yapma kararı almasını ise şöyle açıklıyor: 
"Aslında tekstil üretimindeydim, özel elyafta yapılan yanmaz kumaşlar üretiyordum. İsviçre'de Teoxane laboratuvarlarında arkadaşım çalışıyor. Şirketinin Türkiye'de bir distribütör aradığını söyledi. Pazarı araştırdım. O zaman Türkiye'de böyle bir piyasa oluşmamıştı. Pazarda boşluk gördüm. 2004'te şirketi kurduk. İlerleyen yıllarda çok ciddi bir büyüme ve talep ile karşılaştık. İnsanlar, giderek daha fazla iyi görünmek istiyor. Ürün gamlarımız arasında büyük payı alan dolgu, 'hyalüronik asit' vücudun ürettiği bir enzimdir. Zamanla yer çekimiyle beraber yüzünüz aşağıya doğru inerken cilt ise volüm kaybetmeye başlıyor. Hyalüronik asit dolgular da bu volümü tekrar kazandırıyor." 

3 yıl içerisinde iki yeni ürünü piyasaya vereceğiz
Ürünleri hakkında bilgi veren Zorlu, ilk etapta teoxane laboratuvarlarının dolguları ile piyasaya girdiklerini, sonra kimyasal peeling'leri tanıttıklarını söyledi. Zorlu, şöyle devam etti: 
"Bundan sonra mezoterapi ürünlerini devreye soktuk. Örneğin saç ve selülit mezoterapisi ürünlerini piyasaya verdik. En son olarak ışık dolgusu dediğimiz, göz altı enjeksiyonlarını piyasa sürdük. 1.5 yıl önce de ABD'nin önde gelen üretim laboratuvarlarından birisiyle anlaşma gerçekleştirdik. Onların lisans altında olan topik anaztezik kremini Türkiye'de üretmeye başladık. Henüz Türkiye pazarına vermedik ama ihracatını da yapıyoruz. Burada Suudi Arabistan, Rusya, Vietnam'a kadar açılan 16 ülkeyi kapsayan anlaşmamız var ve ihracat potansiyeli de 16 milyon dolarlık bir hacim. Şu anda 16 ülkenin 8'inde anlaşmamız var. Bazı ülkelerde ruhsat aşamasındayız. 4 ülkeye ihracatını yapıyoruz. 2012'de 3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 3 yıl içersinde üretime 2 yeni ürün daha eklemeyi düşünüyoruz. 2012'de yüzde 19 büyümemiz vardı. Bu yıl yüzde 20-25 arasında büyüme bekliyoruz. Toplam ciromuz 2012'de 7.5 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yaptığımız çalışmalara göre, dolgu pazarında yüzde 50'nin üzerinde pazar payına sahibiz."

Hangi ülke ne estetiği yaptırıyor? 
Newest Estetik ve Plastik Cerrahi Merkezi'nden Dr. Elif Eren Aydın, yabancıların estetik ameliyat isteklerinin geldikleri ülkeye göre değiştiğini, Türkler gibi yabancıların da estetikte meme estetiği, liposuction, burun ameliyatı ve saç ekimini tercih ettiğini söyledi. Aydın, Almanların daha çok liposuction yaptırdığını, güzelliklerine çok düşkün olan ve detaylara çok dikkat eden Arap kadınlarının vücut şekillendirme ve saç ekimini, zaman zaman da burun estetiği tercih ettiğini anlattı. Avrupalıların yüzlerinde değişiklik yapmaya karşı dirençli olduklarını ve minimal estetik müdahalelerin (dolgu, botoks, antiaging uygulamalar) kendilerine daha cazip geldiğini ifade eden Aydın, İsveç, Hollanda ve Belçika gibi bazı Avrupa ülkelerinden gelenlere de en çok silikon protez kullanarak meme büyütme ameliyatı yaptıklarını söyledi. 
Yabancıların kendi ülkelerinden çok daha avantajlı fiyatlarla estetik yaptırdıktan sonra İstanbul turu da yapıp ülkelerine döndüğünü ifade eden Aydın, "İstanbul'da bir estetik cerrahının yapmış olduğu estetik ameliyat sayısı ve çeşitliliği, Avrupa ya da Arap ülkelerinin herhangi bir bölümündeki bir cerrahtan çok daha fazladır" dedi. ABD ve Brezilya gibi bazı ülkelerde meme büyütme ameliyatının 10 bin euro'dan başladığını, karın ve yüz germe ameliyatlarının 15 bin euro'ya kadar çıkabildiğini, Londra'da meme büyütme ameliyatının 5 bin euro'dan başladığını bildiren Aydın, Çek Cumhuriyeti, Almanya ve Hollanda'da bu fiyatlardan çok daha düşük rakamlar verilebildiğini, ancak hasta memnuniyetinin iyi olmadığını ve yetersiz ameliyatlar yapılabildiğini savundu. Aydın, "Türkiye'de fiyatlar oldukça avantajlı ve kalite yüksek" dedi.