”GYO sektörünün kendini toparlaması lazım”

SPK Başkanı Akgiray, "GYO olmayı daha cazip, daha kolay hale getirdik, fakat isteklerin sonu yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray, gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) olmayı daha cazip, daha kolay hale getirdiklerini belirterek, "Fakat isteklerin sonu yok. Biraz da piyasanın, sektörün kendini toparlaması lazım" dedi.

Akgiray, Gayrimenkul Zirvesi'nde, gayrimenkul ve inşaat işiyle sermaye piyasalarını iç içe sokmadıkları sürece bu işi hızlı, daha rasyonel, sağlıklı bir kanalda büyütmenin çok zor olacağını söyledi.

Uluslararası Menkul Kıymetler Komisyonları Örgütü'nün yıllık toplantısına katıldığını anımsatan Akgiray, şunları kaydetti:

"Burada birkaç hafta içinde başımıza gelecek 4 trend var; Bir tanesi bir klasik bankacılıkla yatırım bankacılığının ayrımının sadece lafta değil pratikte de yapma konusunda kararlılık var gibi. Bu bir anlamda gölge bankacılığının sonu gibi anlaşılıyor. İkincisi organize olmamış tezgah üstü piyasalardaki ticaret mümkün olduğu kadar borsalara sokulmak isteniyor. Bütün hadise şeffaflığı artırmak, bilginin kullanabilirliğini garanti etmek. Üçüncü değişiklik kredi derecelendirme kuruluşları bağımsız denetim kuruluşları ve her türlü firmaların yöneticilerinin daha hesap verebilir konumda olması isteniyor. Dördüncüsü de devlet tarafından daha hızlı hareket edebilir bir çatı mimarisine gidiyorlar gibi. Türkiye olarak biz bu işin dışında kalamayacağız, dünyadaki bu gelişmeye uymak durumundayız."

Türkiye'ye artan bir şekilde merak, saygı olduğunu söyleyen Akgiray, "Bizim işimiz düzenleyici otoriteler olarak yolu açmak..." dedi.

Gayrimenkul konusunda da birkaç ufak tefek iş yaptıklarını, genel olarak halka açılmayı kolaylaştırdıklarını ifade eden Akgiray, "Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı olmayı daha cazip, daha kolay hale getirdik. Biraz bürokrasiyi azalttık. Fakat isteklerin sonu yok, biraz da piyasanın, sektörün kendini toparlaması lazım" diye konuştu.

GYO formülünün Türkiye için çok uygun bir formül olduğunu belirten Akgiray, "Sermaye piyasalarına açıksınız, her zaman finans alma şansınız var. Vergi vermiyorsunuz, Kurumlar Vergisi'nden muaf. Likit enstrümanla ortak olma şansı var. Kanundan, mevzuattan kaynaklanan eksikleri düzeltmeye çalışmak vakit alıyor, bürokrasi var, uzun sürüyor, çaba göstermek lazım fakat duvar varsa kapıyı açıp yürümek lazım olduğu kadar..." şeklinde konuştu.

Gayrimenkul ve inşaat işinin Türkiye için fevkalade önemli olduğunu belirten Akgiray, burada her türlü yardım ve hizmeti yapmaya hazır olduklarını belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir