GYO'lar yeni hak ve düzenlemelere tabi oldu

Ortaklıklar tarafından katılım bankaları nezdinde katılma hesabı açılabilmesine imkan sağlanırken, ortaklıkların kira gelirlerine dayalı varlık teminatlı menkul kıymet ihracı da mümkün kılındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gayrimenkul Yatırım Oortaklıkları (GYO), ilgili tebliğde gidilen değişikle portföylerinin geliştirilmesi ve piyasa ortamında ortaya çıkan ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bazı yeni hak ve düzenlemelere tabi tutuldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan "Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarına İlişkin Esaslar Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ" ile ortaklıklar tarafından katılım bankaları nezdinde katılma hesabı açılabilmesine imkan sağlanırken, ortaklıkların kira gelirlerine dayalı varlık teminatlı menkul kıymet ihracı da mümkün kılındı.

Değişiklikle, lider sermayedarın sahip olması gereken yüzde 20'lik asgari sermaye oranının tespitinde, söz konusu oranın sadece kuruluşta, dönüşümde ve kayda alınmada arandığı hususu vurgulandı.

Halka açık anonim ortaklıklarında yönetim kurullarında bağımsız üye bulundurma zorunluluğu ve bağımsız üyelerde aranan şartlara ilişkin yapılan düzenlemelerle GYO'larda mevcut bağımsız üye bulundurma zorunluluğu ve bağımsız üyelerde aranan şartlar uyumlaştırıldı.

Ayrıca, bilgi ve deneyim olarak gayrimenkul üzerine uzmanlaşmış şirket topluluklarının, sahip oldukları know-how ve tecrübelerini grup içerisinde kullanabilmelerini teminen, GYO'arın ilişkili taraflarından danışmanlık hizmeti alabilecekleri, ancak bu hizmetin bedelinin kurulca belirlenecek bir üst sınıra tabi tutulabileceği hususları düzenlendi.

Değişiklikle ayrıca, ortaklıklarda, imtiyazlı payların mevcut olmaması halinde, lider sermayedarın ortaklıktaki hakim ortak konumunu asgari halka açıklık oranını temsil eden payların halka arz suretiyle satış süresinin bitimini takip eden iki yıl boyunca koruması zorunluluğu getirildi.

SPK tarafından yapılan açıklamada, ilgili tebliğde gidilen değişikliğin amacı ise, "GYO'ların kurumsal yönetim ilkelerinde yaşanan güncel gelişmelere uyum sağlayabilmesi, portföylerinin geliştirilebilmesi ve alternatif imkanların araştırılmasına yönelik hizmetleri ilişkili taraflarından alabilmesi, gelişen piyasa ortamında ortaya çıkan ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve lider sermayedar ile imtiyazlı paylara ilişkin uygulamadaki tereddütlerin giderilebilmesi" olarak ifade edildi.

İMKB Gayrimenkul Endeksi'nde 22 GYO şirketi işlem görüyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir
GYO