GYODER, Gelişen Kentler Zirvesi düzenleyecek
Gelişen Kentler Zirvesi'nin ilki 7-8 Ocak 2010 tarihleri arasında Bursa'da yapılacak
İSTANBUL - Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Gelişen Kentler Zirvesi'nin ilkini, 7-8 Ocak 2010 tarihleri arasında Bursa'da düzenleyecek.
Bursa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte düzenlenecek zirvede, Bursa bölgesinin gayrimenkul alanındaki yatırım potansiyeli, kentsel dönüşüm projelerindeki fırsatlar, sorunlar ve çözüm önerileri değerlendirilirken, Bursa gayrimenkul piyasalarının incelendiği Gayrimenkul Araştırma raporu da da sunulacak.
Zirvenin ikinci gününde ise Bursa'da örnek gösterilebilecek prestijli projeler ve yatırıma açık potansiyel bölgeler ziyaret edilecek.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, konuya ilişkin düzenlenen basın toplantısında sanayinin yanı sıra Bursa'nın aynı zamanda turizm, kaplıca, öğrenci, tarım kenti olduğunu, "Türkiye'nin en hızlı büyüyen kenti" olan Bursa'nın bu dönemde bir turizm, yaşayan tarih şehri olmasını dilediklerini anlattı.
Soruları da yanıtlayan Altepe, Bursa'nın "sanayide yeteri kadar yükünü aldığını", Bursa'ya yeni bir sanayi alanı açmadıklarını, böyle bir yatırım da beklemediklerini, sanayinin şehrin dışın taşınması için çalıştıklarını, 130 deri fabrikasının kaldırıldığını anlattı.
Kentte konut üretiminin kentsel dönüşüm şeklinde gerçekleştiğini, konutta önemli açıkları bulunmadığını belirten Altepe, "Beklentimiz konaklama alanları, oteller... 10 tanenin üzerinde 5 yıldızlı otel inşaatı başladı" dedi.
Kente gelen turistlerin Uludağ'daki otellere gitmek zorunda kaldığını belirten Altepe, Uludağ ile ilgili olarak yetkilerin büyükşehir belediyesi olarak kendilerine devredildiğini, yatırım ve düzenlemelere başlayacaklarını kaydetti.
"50 yıl önce yapılan teleferik dışında yatırım olmadı. Amacımız Uludağ'ı önemli bir turizm merkezi yapmak... 2 ay içinde bu yetkilerin hepsini almak için çalışacağız. Önemli olan burada yatırımcının küstürülmemesi" diyen Altepe, Uludağ'da otel yapılması değil sağlıklaştırılması, otellerin Bursa'da yapılmasından yana olduklarını kaydetti.
Uludağ'a kurulacak teleferik sistemiyle bir saatte, günlük taşıma kapasitesine ulaşılacağını ifade eden Altepe, "Yenileniyor. Bir yıl içinde bittiğinde bir günde çıkan yolcu bir saatte çıkacak. Artık oteller Bursa'da olsun, Bursa'dan kayak yapmaya çıkıp insinler. Yukarıda fazla otel yapmaya gerek yok, mevcut oteller yeterli. Daha fazla otel olmasına gerek yok. Dünyadaki kayak merkezleri de bu şekilde..." diye konuştu.
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes
GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Tanes de 2004-2007 yılında gayrimenkul sektörünün büyük yatırımlara sahne olduğunu ancak, Anadolu'da gelecek vaat eden illerdeki yatırımların ise sınırlı seviyede kaldığını belirtti.
Gayrimenkul sektöründe yeni canlanma döneminden pay alma potansiyeli olan iller içinde Bursa'nın ön plana çıktığını ifade eden Tanes, "2008-2009 gayrimenkul sektörü için daralma yılı olarak geçti. Bu yıl da gayrimenkul sektörü için küçülmeyle geçecek. Yapılan araştırmada 2008'in başındaki değerlere 2014'ün başında ulaşılacağı ön plana çıkmıştı fakat burada konut kredilerinin düşmesinin yarattığı canlanma dikkate alınmamıştı. 2008'in başındaki değerlere 2012'in başında ulaşabileceğiz" dedi.
2010'da bir canlanma döneminden bahsettiklerini ve bu döneme hazırlıklı girmek gerektiğini söyleyen Tanes, bu amaçla da gelişen kentleri ön plana çıkarmayı hedeflediklerini, 7-8 Ocak 2010 tarihinde bu çalışmanın ilkini Bursa'da yapacaklarını kaydetti.
Tanes, Bursa'nın sadece turizm odaklı olmadığını, 190 bin metre kare kiralanabilir AVM alanı olan Bursa'da bir kaç yıl içinde yeni AVM ihtiyacı doğacağını, ofis ihtiyacı olacağını kaydetti.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da otel yatırımlarıyla ilgili gazetecilerin soruları üzerine, "Uludağ'da şu anda zaten tesisim var. Doğru düzgün planlama yapıldığı zaman yeni yapılacak yatırımların hepsinde varım. Bir tane değil gerekirse 10 tane de yaparım. Doğru proje bulursak Bursa'da konutta da olabiliriz" diye konuştu.