Hafta 'bütçe maratonu'yla başlayacak

Meclis, 2010 yılı bütçesinin tüm üzerindeki görüşmelere bugün başlayacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Meclis, "bütçe maratonu" nedeniyle yoğun bir haftaya giriyor.   

2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun ardından bu kez Genel Kurulda görüşülmeye başlayacak. Genel Kurulda, 2010 yılı bütçesinin tümü üzerindeki görüşmeler bugün saat 13.00'de başlayacak. Bütçenin tümü üzerindeki sunuşu, Hükümet adına Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yapacak. Daha sonra, sırasıyla AK Parti, CHP ve MHP grup temsilcileri konuşacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da yarın Hükümet adına bütçe üzerindeki eleştirileri cevaplaması bekleniyor.

Bütçe görüşmeleri, hafta sonu da dahil olmak üzere 13 gün sürecek ve 26 Aralık Cumartesi günü yapılacak son konuşmalarla tamamlanacak.  Hafta sonları da dahil her gün saat 11.00'de toplanacak olan Genel Kurul, o günkü programın bitimine kadar çalışacak.

2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısı'nın tümü üzerinde, gruplar ve Hükümet adına yapılacak konuşmaların süresi birer saat, kişisel konuşmalar ise 10'ar dakikayla sınırlandırılacak. Görüşmeler, 13 turda gerçekleştirilecek. Her tur görüşmede, gruplar ve Hükümet adına yapılacak konuşmalar 40'ar dakika, kişisel görüşmeler ise 5'er dakika olacak. Bütçe görüşmelerinin sonunda gruplar ve Hükümete birer saat, kişisel olarak söz alan milletvekillerine ise 10'ar dakika süre verilecek.

Bütçe görüşmeleri nedeniyle hafta boyunca grup toplantıları yapılmayacak, komisyonlar toplanmayacak, Meclise ziyaretçi alınmayacak.

Bütçe takvimi

Genel Kurulda, 15 Aralık Salı günü yapılacak birinci turda; Cumhurbaşkanlığı, TBMM Başkanlığı, RTÜK, Anayasa Mahkemesi Başkanlığı, Sayıştay Başkanlığı, ikinci turda Başbakanlık, MİT, MGK Genel Sekreterliği, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu, Türkiye ve Ortadoğu Amme İdaresi Enstitüsü, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü, Özürlüler İdaresi Başkanlığı, Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü bütçeleri görüşülecek.

Vakiflar Genel Müdürlüğü, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü, TÜBİTAK, Türkiye Bilimler Akademisi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı, AB Genel Sekreterliği, Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkiler Piyasası Düzenleme Kurumu, Hazine Müsteşarlığı, SPK, BDDK, DPT, TÜİK ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığının bütçeleri ise 16 Aralık Çarşamba günü ele alınacak.

Genel Kurulda, 17 Aralık Perşembe günü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Yüksek Öğretim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Müsteşarlığı, İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi, Gümrük Müsteşarlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü, Devlet Personel Başkanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Müsteşarlığı, Adalet Bakanlığı, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Yargıtay ve Danıştayın bütçeleri görüşülecek.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu,  Elektrik İşleri Etüd İdaresi Genel Müdürlüğü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden ve Tetkik Arama Genel Müdürlüğü, Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Dışişleri Bakanlığının bütçeleri ise 18 Aralık Cuma günü Genel Kurula gelecek.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, DSİ, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Genel Müdürlüğü, Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığının bütçeleri de 19 Aralık Cumartesi günü görüşülecek.

İlk haftanın maratonu, 20 Aralık Pazar günü, Milli Eğitim Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi ile 94 devlet üniversitesinin bütçeleriyle tamamlanacak.