”Hafta sonuna kadar bekleyeceğiz”

Başbakan, değişiklik paketiyle ilgili olarak "Desteklerini sunmadıkları takdirde Parlamento'ya sunacağız ondan sonra da milletimize gideceğiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasada planlanan değişiklikler konusunda, "Bizim hiçbir ön yargımız yok, hiçbir ön kabulümüz yok. Beraber olalım istiyoruz. Hafta sonuna kadar bekleyeceğiz. Verdiler, verdiler. Geldiler, geldiler. Desteklerini, katkılarını sundular, sundular. Sunmadıkları takdirde Parlamento'ya sunacağız ve ondan sonra da söz ve kararın sahibi olan milletimize gideceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, Anayasada gerçekleştirmeyi planladıkları değişikliklerin büyük bir Türkiye'nin, güçlü, itibarlı, demokratik, laik, sosyal bir hukuk devleti olan Türkiye'nin önünü açacağını ve yoldaki tüm engelleri ortadan kaldıracağını kaydederek, toplumun bütün kesimlerinin bu noktada büyük bir ihtiyaç hissettiklerini gördüklerini ve bildiklerini ifade etti.

Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

"Herkes Anayasadan şikayetçi. Herkes değişmesini istiyor. Biz de diyoruz ki işte fırsat. İşte o değişim zamanı bugün. Gelin hep birlikte bunu yapalım. Bunu söylüyoruz. 'Ne olur katkınızı verin' diyoruz. 'Ne söylüyorsunuz, ne istiyorsunuz?' Söyleyin diyoruz. 'Bunu da bu paketin içine koyalım' diyoruz. 'Bunu siz yaptığınıza göre biz burada yokuz' diyor. 'Biz yapmıyoruz yahu. Gel beraber yapalım' diyoruz.

Bizim hiçbir ön yargımız yok, hiçbir ön kabulümüz yok. Beraber olalım istiyoruz. Hafta sonuna kadar bekleyeceğiz. Verdiler, verdiler. Geldiler, geldiler. Desteklerini, katkılarını sundular, sundular. Sunmadıkları takdirde Parlamento'ya sunacağız ve ondan sonra da söz ve kararın sahibi olan milletimize gideceğiz.

"Türkiye'ye yeni bir vizyon kazandırıyoruz"

Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, Anayasada yapılması planlanan değişiklik konusunda değerlendirmelerde bulundu.

''Biz bir taslak hazırladık. Gerekirse değiştirelim, eleştirilerinizi, önerilerinizi dikkate alalım, nihai halini verelim, bunu birlikte değiştirelim diyoruz. Modern ve özgürlükçü anayasal düzenlemeler, Türkiye'nin artık görmezden gelinemez bir ihtiyacıdır diyoruz. Anayasa değişikliği artık ertelenemeyecek bir taleptir diyoruz. İşte taslağı açıkladık. Tıkanan, kilitlenen noktaları açıyor, Türkiye'ye yeni bir vizyon kazandırıyoruz'' diyen Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Dediler ki 'parlamento bu işe burnunu sokmasın'. Böyle bir şey olur mu yahu? Yeter ki gerilim olmasın dedik. 'Peki o zaman, HSYK'ya biz Parlamentodan herhangi bir üye teklifinde bulunmayalım' dedik. Bakınız, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin tamamında bu üyeleri, Anayasa Mahkemesi de dahil Parlamento atar, devlet başkanları atar, başbakanlar atar. ABD'ye gidin öyle, AB üyesi ülkeler öyle. Buna rağmen, biz bunda yeter ki gönülleri olsun dedik ama yine bakıyorsunuz doğru olmayan ifadelerle yanlışlar söyleniyor. HSYK'da sadece Adalet Bakanı var. Bunu da istemiyorlar. Adalet Bakanlığı Müsteşarını istemiyorlar. Bunlar zaten var. Ama bunun dışında tamamıyla Yargıtay, Danıştay ve birinci derece mahkemelerden gelecek olanları kabul etmiyorlar. Niye kabul etmiyorsunuz? Türkiye'nin genelinde bu kadar birinci derece savcı var, hakim var. İşte onlardan da gelsin. Onları da katıyoruz bu işin içine. Bunu biz yapmıyoruz. AB üyesi ülkelerin hepsinde bunlar var. AB normlarında bunlar var. Oralardan istifade ederek bunları yapıyoruz. Onun için de tabii işlerine nedense gelmiyor, anlamak da mümkün değil.

Bu taslakta şahsı çıkarlar yok, şahsi beklentiler yok. Bu taslakta Türkiye var. Türkiye'nin ihtiyaçları var. Bu taslakta modern, gelişmiş bir Türkiye'nin özlem ve hedefi var. Hiç kimse bahanelerin arkasına saklanarak bu tarihi vazifeden kaçmasın.

Mesela diyorlar ki millet de zaten bunu benimsemez. Ne kadar güzel. Tamam, hadi hemen millete gidelim. Millet benimserse benimser. Benimsemediği takdirde başımız gözümüz üstüne, benimsemez. Millete karşı ne denilir ki? Egemenlik kayıtsız şartsız milletin olduğuna göre milletimiz ne derse o. Hiç kimse ipe un sererek, bin dereden su getirerek bu sürecin karşısında durmasın.''

"Daha ne yapalım?"

Hazırladıkları Anayasa değişikliği taslağının gelişmiş ülke anayasalarından ve gelişmiş ülkelerdeki kurumlardan hiçbir farkı ve eksiğinin bulunmadığını vurgulayan Erdoğan, ''İmtiyazlarını koruma peşinde olanlar, kendi koltuklarını, kendi makamlarını düşünenler lütfen şahsı çıkarlarını sürece yansıtmasınlar. Bizim kapılarımız ardına kadar açık. Biz uzlaşmaya da açığız. Eleştirisi, önerisi olan buyursun gelsin, bunu açık açık söylesin. Daha ne yapacağız?'' diye konuştu.

Parlamento içi, parlamento dışı partilere, sivil toplum örgütlerine, medya kuruluşlarına Anayasa değişiklik taslağının anlatıldığını belirten Başbakan Erdoğan, ''Daha ne yapalım? Her yere ulaşmaya çalışıyoruz. Herkesi kucaklamaya, herkesi bu sürece katkı vermeye davet ediyoruz'' dedi.

Başbakan Erdoğan, konuşmasının ardından Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve diğer yetkilerle birlikte Ufuk Üniversitesi Rıdvan Ege Hastanesi'nin açılışını yaptı.

Erdoğan, açılışın ardından ameliyat önlüğü giyerek hastanede incelemelerde bulundu.

"1 trilyon dolar milli gelir hayal değil"

Konuşmasında ekonomik gelişmelere de değinen Başbakan Erdoğan, ekonomik alanda elde edilen gelişmelere de değinerek, "1 trilyon dolar milli gelir asla Türkiye için hayal değil, Türk milleti için hayal değil. İnşallah bunu başaracağız. 500 milyar dolar ihracat, 500 milyar dolar ithalat hayal değil. Bunu yakalayacağız. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümünde 2023'te inşallah Türkiye dünyanın en büyük ilk 10 ekonomisi arasında yerini alacaktır" dedi.

Erdoğan, Türkiye'nin, bugün bölgesinde ve dünyada yıldızı parlayan itibarı yüksek, güçlü, gelecek vaat eden bir ülke olarak öne çıktığını da bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir