Hahn: Türkiye'nin atması gereken adımlar var

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Hahn, Türkiye'nin atması gereken adımlar olduğunu söyleyerek, bugün AP'de oy birliğiyle alınan karara saygı duyduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu üyesi Johannes Hahn, Türkiye ile müzakerelerin durdurulması çağrısı yapan raporun Komisyon'da onaylanması sonrası konuştu.

Hahn, "Darbe girişimini kınadık, ancak darbeye reaksiyonun ele alınış ve kapsamı ile ilgili endişelerimiz var. Çok sayıda gazeteci ve akademisyenin gözaltına alınması bizi endişelendiriyor. Türkiye'nin haklı olduğunu kabul etmekle birlikte hukukun üstünlüğü, masumiyet karinesi gibi haklara saygı duyulmasını bekliyoruz" dedi.

Yıldırım: AP'nin kararı hükümsüzdür, geçersizdirYıldırım: AP'nin kararı hükümsüzdür, geçersizdir

Temasların süreceğini ifade eden Hahn, "Brüksel'de temmuz ayında Türkiye ile üst düzeyde siyasi diyalog toplantısı yapılacak; Türk mevkidaşlarımızla görüşmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu. Hahn ayrıca, "İnsan hakları savunucularına yönelik dün akşamki tutuklamalar rahatsızlık yarattı, bunu yakından takip ediyoruz, etmeye devam edeceğiz. Bugünkü görüşmede insan hakları savunucularının gözaltına alınmasını gündeme getirdim, ancak tatmin edici bir yanıt alamadım, bu konuyu takibe devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Hahn, "Avrupalı bir yetkili olarak Avrupa Parlamentosu'nun yaptığı oylamaya saygı duymak zorundayım" diye konuştu.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesi ile ilgili bu yılın sonuna kadar Avrupa Konseyi'nin Komisyon'a bir görevlendirme yapmasını beklediklerini belirten Hahn, "Bu çerçevede Türk tarafının atması gereken adımlar var, Türk tarafı bazı adımları atarsa süreci hızlandırmaya yardımcı olabilir" yorumunu yaptı.

Hahn, bugün öğle saatlerinde Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile görüşmüştü.

AP Türkiye ile müzakereleri dondurma raporunu kabul ettiAP Türkiye ile müzakereleri dondurma raporunu kabul etti