Haklı taleplere, 'evet' demeye hazırız

Milletvekilliği düşürülen Dicle'yle ilgili yorum yapan Bülent Arınç, 2002'de Recep Tayyip Erdoğan'a yapılan yasal düzenlemeyi hatırlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı, AKP Bursa Milletvekili Bülent Arınç, milletvekilliği düşürülen Hatip Dicle'ye, 2002'de Recep Tayyip Erdoğan'a yapıldığı gibi bir yasal düzenleme yapılması taleplerine, "Haklı taleplere nasıl 2002'de evet demişsek bugün de evet demeye hazırız. Ama bunun müzakeresini sokakta yapmayacağız, parlamentoda yapacağız" dedi.

Başbakan Yardımcısı ve AKP Bursa Milletvekili Bülent Arınç, TBMM'de kaydını yaptırdıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun, "Selahattin Demirtaş'ın, 2002'de Başbakan'a yapılan yasal düzenleme gibi bir yasal düzenleme yapılması talepleri var, ne diyorsunuz" sorusuna Arınç, şöyle dedi:

"Elbette bu talepler doğru da olabilir haklı da olabilir. Bunlar sokakta konuşulmaz. Parlamentoya gelinir. 76. maddenin değiştirilmesi gerekir, çünkü diye bir gerekçe hazırlanır. O zaman Meclis bunu görür. Mutlaka yerine getirir. Yerine getirir derken bunu mutlaka onların istediği şekilde yapar anlamında da söylemiyorum. Yeni bir yasa yapılacaksa, Anayasa'nın maddelerinde değişikliğe gidilecekse şiddetle veya insanları sokağa teşvik etmekle alakası yok. Bunu yapacak olan, demokarsinin kalbi olan millet iradesinin tecelli ettiği parlamentodadır. Haklı taleplere nasıl 2002'de evet demişsek bugün de evet demeye hazırız. Ama bunun müzakeresini sokakta yapmayacağız, parlamentoda yapacağız."

Bağımsızlara çağrı

Bülent Arınç, "Hatip Dicle'nin milletvekilliğinin düşürülmesinin ardından bağımsız milletvekillerinin Meclisi boykot etmesi konuşuluyor?" söyleminin hatırlatılması üzerine, "Beğenmediğimiz, yanlış bulduğumuz, demode  olduğuna inandığımız bütün düzenlemeleri Parlamentomuzda değiştirme imkanımız var. Anayasa değişiklikleri de buna dahil" diye konuştu. 

Şiddeti tercih etmemeliler

Yürürlükte bulunduğunda yazılı hukuku, işleyen mekanizmaya karşı "Seni tanımıyorum, seninle mücadele edeceğim, sokaklar savaş alanına dönecek, dağa çıkacağız, vuracağız, kıracağız" söylemlerinin hiçbir siyasetçinin ağzına yakışmayan söylemler olduğunu belirten Arınç, şunları söyledi:

"Bir insan şuna karar vermeli, ya siyaseti ya şiddeti tercih edeceğim. Siyasete tercih etmişseniz şiddetten uzak kalacaksınız. Dünyanın hiçbir yerinde siyaset şiddet yoluyla yapılmıyor. Dolayısıyla arkadaşlarımız; milletimizin değerli oylarıyla seçilip bağımsız olarak buraya geliyorlarsa, sonunda bir grup kurarak Parlamentodaki yasama çalışmalarına katılacaklarsa şiddet dilinden uzak durmalılar. Şiddeti tercih etmemeliler, kullanmamalılar, tahrik, teşvik, bazılarının yaptığı gibi tehditler... Bütün bunlar bir siyasetçi ağzına yakışan bir partinin mensubuna yakışan eylem ve davranışlar değildir.

Hem BDP'ye parti olarak hem de bu partinin bağımsız gösterdiği adaylardan seçilen arkadaşlarımıza tavsiyemiz, hukuk içinde mücadele edelim, parlamentoda yasama çalışmalarına birlikte katılalım. Türkiye için artık demode olduğuna inandığımız veya millet vicdanına ters olduğunu düşündüğümüz uygulamaların değiştirilmesi için yasalar içerisinde faaliyet gösterelim."

YSK kararı kesin; sorun Meclis'te çözülmeli

 

Bu konularda ilginizi çekebilir