Halı ve Zemin Fuarı'nı Çağlayan açtı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açılışı yapılan, Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun en önemli ve en büyük Halı ve Zemin Fuarı DOMOTEX Middle East, sektörün en üst düzey temsilcilerini de bir araya getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 


 

İSTANBUL - Türkiye ve Ortadoğu bölgesinin halı ve yer döşemeleri alanındaki lider ve en büyük fuarı DOMOTEX Middle East, T.C. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın katıldığı bir törenle bugün, İstanbul Fuar Merkezi'nde kapılarını açtı.

Açılış töreninde sırasıyla, Wolfgang Lenarz (Hannover Fairs International / Deutsche Messe AG Başkan Yardımcısı), Taner Gültekin, ( İstanbul İç Mimarlar Odası Başkanı), İbrahim Yılmaz (IHIB - İstanbul Halı İhracatçıları Birliği Başkanı), Mehmet Büyükekşi (TİM Başkanı) ve T.C. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın konuşmaları yer aldı. Kurdele kesimi sonrasında Bakan ve beraberindeki heyet organizasyon yönetiminin refakatinde fuarı gezerek katılımcılardan bilgi aldı.

Dünyanın halıları güvenli zemine serildi!
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Dünyanın ekonomi  anlamında önemli zemini Türkiye halı ve yer kaplamaları malzemelerine ev sahipliği yapıyor.  Fuarın yapıldığı zemin organizasyona daha da büyük anlamlar yüklüyor" dedi.

Fuar'ın İstanbul'da düzenlenmesi ile ilgili olarak ilginç bir benzetme yapan Bakan Çağlayan "Dünyanın ekonomi ve siyasi anlamda önemli zemini olan Türkiye, dünyanın halı ve yer kaplamaları malzemelerine ev sahipliği yapıyor.  Fuarın yapıldığı zemin organizasyona daha da büyük anlamlar yüklüyor" dedi.

"500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmanın yolu tasarımdan geçiyor"
"Halı sektörünün ihracatta yükselişe geçmesinin en önemli nedeni tasarıma ve inovasyona verdiği önemle sağlandı. Bütün sektörlerin ihracata ve üretime farklı bir boyut katması gerekiyor. Bugün Almanya, kilogram fiyatı 4 dolardan ihracat yaparken biz kilogramı 1.46 dolardan ihracat yapıyoruz" diye konuşan Bakan Çağlayan, "Biz de üretimde, ihracatta markalaşmaya, tasarıma ve teknolojiye gerekli önemi vermeliyiz" dedi. Çağlayan, sektörlerin üretiminde ve ihracatında katma değeri sağlayamamaları halinde 2023 yılında hedeflenen 500 milyar dolarlık ihracat hedefine de ulaşmanın zor olacağını söyledi. Türkiye'nin ihracatını Çağlayan, "Tahminlerimde genel olarak yanılmıyorum. Kasım ayında 13.2 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştireceğiz" diye konuştu.

İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, "Genel ihracatın yüzde 12 düzeyinde arttığı bir ortamda halı sektörün Avrupa'daki ekonomik krize ve Ortadoğu'daki karışıklığa rağmen yüzde 24 oranında büyüdü.  Sektörümüz markaya verdiği önem tasarıma verdiği önemle ihracatını katlıyor" diye konuştu.

Türk halı sektörü, Avrupa'da yaşanan krize ve Ortadoğu'da yaşanan karışıklıklara rağmen ihracatını artırmaya devam ediyor. Devlet politikası haline gelen 2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefine,  5.5 milyar dolarlık katkı sağlamayı amaçlayan halı sektörü, tasarıma ,inovasyona ve fuara büyük önem veriyor. Yurtdışında önemli halı fuarlarına katılarak başarılı çalışmalara imza atan Türk halıcıları, şimdi de dünya halı sektörünü evinde ağırlıyor.

Ocak-Ekim döneminde genel ihracatın yüzde 12 olduğu bir dönemde, halı sektörünün yüzde 24 oranında artış göstermesinin başarı örneği olduğunu söyledi. Çin'den Avusturya'ya, Belçika'dan Malezya'ya, İran'dan ABD'ye kadar tüm büyük halı firma ve markalarının Fuar'da ağırlandığını aktaran Yılmaz, "Fuar'a yaklaşık 8 bin metrekare alanda 29 ülkeden 222 yerli ve yabancı firma ağırlıyor" dedi. Domotex Middle East İstanbul Fuarı ile birlikte Türk halı sektörünün herhangi bir pazara ya da müşteriye ihtiyacı kalmayacağına işaret eden İbrahim Yılmaz sözlerine şöyle devam etti; "Tasarıma ve fuarlara verdiğimiz önemle Türkiye'nin toplam halı ihracatı içindeki payını yüzde 1.3'e çıkardık. Bu gelişmeler neticesinde 2012 yılını 2 milyar dolar üzerinde kapatacağız."

Başarının arkasında tasarım var
Yılmaz, sektörün arkasındaki en önemli güçlerden biri olan İHİB Halı Tasarım Yarışması'nın 6.'sını da Fuar'la eş zamanlı olarak düzenleyeceklerini belirterek, "Tasarımı diğer tüm konulardan bir adım önde tutuyoruz. 8 Kasım gecesi yapacağımız gala gecesi tüm dünyaya Türk halıcılığının yükselişinin arkasındaki gücü de göstermiş olacağız" diye konuştu.

11 Kasım 2012 Pazar akşamına kadar ziyaret edilebilecek fuar,  ilk gününde önemli etkinliklere de ev sahipliği yaptı. ORSİAD tarafından düzenlenen ZGF'de (Zeminin Geleceği Forumu), PARKE - PVC - HALI sektörünün önde gelen temsilcileri buluştu.

Forum programının yanı sıra 11. salonda bir Nalburiye Köşesi ve Etkinlik alanı oluşturuldu. Praktiker tarafından halı, parke ve seramik döşeme uygulamalarının gösterildiği bu alan fuar süresince ziyaret edilebilecek.

Hannover Messe International İstanbul tarafından düzenlenen fuarı destekleyen en önemli kuruluşlardan biri olan İHİB (Halı İhracatçıları Birliği)  ise bu sene DOMOTEX Middle East kapsamında geleneksel ''Halı Tasarım Yarışması Ödül Töreni''ni düzenledi. Seçilen halıların 4 gün boyunca ziyaretçilere sunulacağı yarışmanın ödülleri, akşam düzenlenen bir davetle sahiplerini buldu.

Fuarın sloganı; "Yerin tüm dokularını hissedin"
DOMOTEX Middle East, "yerin tüm dokularını hissedin" sloganı ile ziyaretçi ve katılımcılarına sektördeki en yeni trendleri sunacağı, sergilenen ürünlerin kokusunu, kalitelerini karşılaştırabilecekleri, dokunabilecekleri ve mistik atmosferi hissedebilecekleri canlı bir platform sunmayı amaçlıyor.

Yalnızca sektör profesyonellerini değil ilgili tüm sektörleri fuara davet eden DOMOTEX Middle East, temel olarak, iç mimarlar, mimarlar, endüstriyel tasarımcılar, mobilya ve boya üreticileri, planlamacılar, yatırımcılar, gayrimenkul geliştiricileri, oteller için satın alma yöneticileri, alışveriş merkezleri ve kamu kuruluşlarının yanı sıra, gemi ve yat satın alma şirketlerinden de oluşan geniş bir ziyaretçi profiline sahip bulunuyor.

29 ülkeden katılımcısı bulunan DOMOTEX Middle East, Azarbaycan, Afganistan, Ermenistan, Suriye, Kuveyt, Bahreyn, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Umman, Suudi Arabistan, Yemen, Mısır, Irak, İran, Pakistan, Lübnan Ürdün, İsrail, Türkiye ve Türkmenistan gibi seçilmiş 20 odak ülkeden gelen ziyaretçiler ile Halı ve Zemin sektöründe Ortadoğu ve Türkiye'deki en iyi uluslararası iş platformu olmayı hedefliyor.

Halıda, ipek ile mücevherin müthiş uyumu!
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan sektörün en önemli firmalarından biri olan Korhan Halı'nın İpek ve değerli taşlarla (yakut, elmas, pırlanta, zümrüt) süslediği 7 Tepe İstanbul Koleksiyonunu inceledi.

DOMOTEX Middle East sektör tarafından destekleniyor
Türkiye Oda ve Borsalar Birliği (TOBB) izni ile düzenlenen fuar, aynı zamanda İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (IHIB), İstanbul Ağaç Mamulleri ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, İç Mimarlar Odası, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası, Simav Ticaret ve Sanayi Odası, Turhal Ticaret ve Sanayi Odası, Zile Ticaret ve Sanayi Odası, Dudullu Organize Sanayi Bölgesi, OSTIM Organize sanayi bölgesi gibi önemli sektörel dernekler ve sendikalar tarafından destekleniyor.

Yurtiçi ve Yurtdışı Satınalma Programları sayesinde DOMOTEX Middle East katılımcılarına  iş fırsatları sunuyor Fuar süresince düzenlenecek Uluslararası Satın Alma Heyetleri Programı kapsamında hedef ülkelerden alım heyetler fuarda ağırlanacak. Anadolu Heyetleri özel programı kapsamında ise Türkiye'nin  farklı şehirlerinden seçilmiş profesyoneller DOMOTEX Middle East fuarını ziyaret edebilecekler.